Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 DOCUMENTE EPISCOPALE 

Scrisoare circulară: Ziua Migrantului și a Refugiatului

Isus are milă de popor (cf. Mt 9,35-38)

Una dintre marile și îngrijorătoarele probleme cu care ne confruntăm toți la început de mileniu trei este și aceea a migranților, persoane care din diverse motive părăsesc o regiune sau o țară pentru a se stabili în alta. Biserica Catolică, atentă la suferința și greutățile acestor grupuri de creștini, a avut și are în vedere o pastorație specială și adecvată. Printre preocupările Bisericii a fost și stabilirea unei "Zile a Migrantului", care în anul 2006 se va celebra duminică, 15 ianuarie.

Această zi poate fi o bună ocazie de reflecție asupra tuturor aspectelor pozitive și negative pe care le prezintă fenomenul migrației: transferuri de populații, dezechilibre sociale, economice, familiale, culturale și religioase, grijă suplimentară a statelor și a Bisericii față de aceste segmente de populație etc.

De asemenea, în această zi, prin cateheze și predici adecvate, se pot prezenta riscurile și greutățile pe care le poate întâmpina o persoană care intenționează să emigreze. O altă inițiativă pentru această zi ar fi diferite celebrări sau rugăciuni pentru cei plecați sau pentru cei afectați de fenomenul migrării (familii despărțite, copii care suferă din cauza lipsei unuia sau a ambilor părinți etc.).

Mai amintim grija pe care noi toți trebuie să o avem pentru ca cei plecați în afara granițelor țării noastre ca să-și poată păstra zestrea culturală și religioasă acumulată înainte de plecare. Acest lucru ni-l cere și Sfântul Părinte în mesajul său - Migrația, un semn al timpurilor: "Bisericile lor natale își vor demonstra preocuparea trimițând lucrători pastorali de aceeași limbă și cultură, într-un dialog al carității cu Bisericile locale care îi primesc".

Pe de altă parte, trebuie să vedem, în cei care emigrează de la noi, în foarte multe cazuri, purtători de valori religioase și culturale pentru comunitățile unde ajung. Mulți episcopi și preoți apreciază felul de a fi și de a trăi al catolicilor români ajunși în Occident: participarea la sacramente, implicarea în viața Bisericii, spiritul de sacrificiu, exemplul pe care-l dau comunităților locale din țările Europei de Vest.

Conștienți că nimic nu se întâmplă în Biserică fără voia lui Dumnezeu, îi încredințăm pe toți cei afectați de fenomenul migrației, milei și îndurării milostive a lui Dumnezeu.

Ca episcop responsabil cu pastorația migranților îi invit pe toți preoții, persoanele consacrate și pe toți fiii Bisericii noastre locale să celebreze această A XCII-a Zi a Migrantului și a Refugiatului în toate parohiile și comunitățile noastre, împlinind astfel dorința Sfântului Părinte de "a vedea această întreagă lume a suferinței și a violenței prin ochii lui Isus, care a fost mișcat cu milă la vederea mulțimilor care rătăceau ca o turmă fără păstor" (cf. Mt 9,36).

Propun tuturor mesajul Sfântului Părinte papa Benedict al XVI-lea transmis pentru această zi.

Iași, 15 noiembrie 2005

Petru Gherghel,
episcop de Iași



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat