Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 DOCUMENTE EPISCOPALE 

Statutul decanilor din Dieceza de Iași

A. Natura și rolul decanatelor

1. Decanatul este acea structură teritorială a diecezei care grupează un anumit număr de parohii apropiate, cu scopul de a favoriza slujirea pastorală printr-o acțiune unitară și comună, în spirit de coresponsabilitate, în vederea aplicării programului pastoral diecezan.

2. Pentru a favoriza o activitate pastorală unitară, parohiile de pe cuprinsul Diecezei de Iași sunt grupate în zece decanate:
- Bacău
- Bucovina
- Iași
- Moinești
- Piatra
- Roman
- Traian
- Trotuș
- Valea Siretului
- Vrancea

3. Decanatul, organism intermediar între parohii și dieceză, are rolul de a aplica normele pastorale diecezane la situațiile concrete care se întâlnesc pe teritoriu.

4. Decanatul are scopul principal de a coordona și armoniza inițiativele pastorale întreprinse de preoți, călugări și călugărițe, de laici precum și diferitele activități promovate de asociațiile bisericești prezente pe teritoriul diecezei.

5. Decanatul nu absoarbe responsabilitățile parohiale și nici nu se substituie parohiilor, dar promovează și coordonează activitatea pastorală stabilită de episcop.

6. Structura și activitatea decanatului trebuie să urmărească următoarele activități:
a. Să favorizeze comuniunea eclezială între parohiile vecine, să cultive spiritul de fraternitate și colaborarea pastorală între preoți, să stimuleze laicii să lucreze împreună spre binele Bisericii locale;
b. Să promoveze și să încurajeze colaborarea pastorală între parohii;
c. Să stimuleze studierea documentelor magisteriului și punerea în practică a planurilor pastorale diecezane;
d. Să ofere sprijinul necesar preoților, laicilor și comunităților ecleziale care se află în dificultate.

7. Pentru susținerea diferitelor inițiative și crearea unui fond financiar al decanatului, fiecare parohie din decanat va contribui cu o sumă care se stabilește de către episcop.

B. Oficiul și poziția decanului

1. Decanul este reprezentantul episcopului și în baza mandatului primit de la acesta este responsabilul decanatului.

2. Decanul este consilier al episcopului și al vicarului general, în mod deosebit în privința problemelor legate de personalul din cadrul decanatului, dar și în sensul unei comunicări mai bune cu centrul diecezan.

3. Decanului îi revine obligația de supraveghere asupra activităților pastorale din decanat, conform dispozițiilor din dreptul universal și diecezan.

4. Decanul are grijă de pastorala diferitelor categorii de credincioși din decanat, între care se include și învățământul religios și Acțiunea Catolică.

5. Decanul reprezintă decanatul în fața instituțiilor și forurilor superioare în dieceză și are grijă ca la planificarea obligațiilor/misiunilor comune, dorințele și cererile parohiilor și ale decanatului să fie prezentate în consiliul prezbiteral și în consiliului pastoral diecezan.

6. Decanul reprezintă Biserica în fața forurilor civile din zona respectivă și trebuie să stabilească legături cu acestea, în funcție de realitățile locale.

7. În cazul în care decanul este împiedicat temporar în exercitarea oficiului, este înlocuit de către vice-decan; el îl reprezintă pe decan în toate drepturile și obligațiile.

C. Persoana și numirea decanului

1. Decanul, în activitatea sa din cadrul decanatului, trebuie să aibă grijă de confrații preoți din decanat. Această grijă trebuie să se îndrepte înainte de toate spre promovarea ajutorului reciproc, spre planificarea muncii comune, dirijarea spre o pregătire teologică și pastorală continuă, precum și spre o perfecționare spirituală; de asemenea, această grijă trebuie să-și găsească expresia și într-o comuniune preoțească care să devină o mărturie externă.

2. Decanul este numit de episcop după consultarea preoților din decanatul respectiv, care vor propune trei candidați; episcopul va alege candidatul cel mai recomandat pentru misiunea de decan.

3. Misiunea de decan este încredințată unui preot, diecezan sau călugăr, care este considerat capabil, disponibil și se bucură de stima confraților (can. 554 §1).

4. Decanul este numit pentru o perioadă de cinci ani cu posibilitatea reconfirmării pentru încă un mandat. Episcopul diecezan poate să-l îndepărteze în mod liber pe decan din oficiu pentru un motiv grav, apreciat de el cu prudență (can. 554 '3).

5. Procedura de alegere a decanului din partea preoților Alegerea se face în prezența episcopului sau a unui delegat al său, respectându-se normele date în acest scop.

6. Episcopul poate numi și un vice-decan. Acesta poate fi unul dintre cei trei candidați nominalizați și propuși de preoții din cadrul decanatului pentru misiunea de decan.

D. Drepturile și datoriile decanului (can. 555)

1. Să promoveze, să coordoneze și să anime activitatea pastorală comună pe teritoriul decanatului;

2. Să prezideze periodic sfânta Liturghie în parohiile din decanat și să participe la consiliile lor pastorale;

3. Să participe la celebrarea sacramentului mirului în parohiile din decanat, și atunci când este cazul, prin asocierea făcută de episcopul celebrant, să ajute la miruirea candidaților

4. Să aibă grijă de viața spirituală, pastorală și culturală a preoților din decanat, promovând întâlniri periodice de rugăciune, de studiu și de schimb de experiențe pastorale;

5. Să favorizeze prietenia și fraternitatea preoțească, stimulând participarea la întâlnirile decanale ale preoților din decanat și la exerciții spirituale anuale promovate de dieceză;

6. Să acorde o grijă deosebită preoților în vârstă sau bolnavi precum și celor care se află în situații dificile, personale sau pastorale;

7. În caz de boală îndelungată sau de eventual deces al unui preot, să informeze episcopul și să aibă grijă ca tot ceea ce este în dotarea bisericii și a parohiei să nu fie înstrăinat;

8. Să promoveze în cazuri urgente suplinirea preoților, personal sau prin alți confrați preoți și să aibă grijă de programarea ordonată a concediilor preoților din decanat;

9. Să vegheze la aplicarea fidelă și corectă a normelor liturgice în celebrarea sacramentelor și a cultului euharistic, precum și la aplicarea normelor pastorale pentru celebrarea diferitelor sărbători liturgice;

10. Să vegheze asupra decorului și curățeniei din biserici și capele, asupra veșmintelor bisericești, vaselor sacre și asupra cărților liturgice;

11. În cadrul vizitei decanale să verificate înainte de toate planificarea pastorală și punerea în aplicare a planului pastoral diecezan, celebrarea Liturghiilor și administrarea sacramentelor, completarea registrelor parohiale, a evidenței parohiei (status animarum) și administrarea bunurilor, starea bisericii, casa parohială și alte edificii bisericești; trebuie să urmărească modul de desfășurare a învățământului religios din școli.

12. Să aibă grijă ca organismele parohiale (consiliul pastoral parohial și consiliul pentru problemele economice parohiale) să fie instituite în fiecare parohie și să desfășoare misiunea lor după statutele diecezane;

13. Să viziteze anual parohiile din decanat și la sfârșitul anului civil, să trimită episcopului diecezan un raport scris asupra stării decanatului și a fiecărei parohii;

14. Să participe la instalarea noilor parohi transferați în decanatul său în calitate de delegat episcopal, respectând normele diecezane pentru o asemenea circumstanță.

15. Decanul are obligația de a se îngriji ca fiecare preot-paroh să aibă un testament valabil conform dispozițiilor bisericești și civile și să-l păstreze într-un loc cunoscut decanului.

16. În cazul morții sau incapacității de a acționa unui paroh, decanul trebuie să se îngrijească de asigurarea provizorie a programului pastoral din parohie;

17. Să participe, ca membru de drept, la consiliul prezbiteral;

18. Să fie consultat de Ordinariul diecezan cu ocazia numirilor sau transferului parohilor din decanat.

19. Decanul este responsabil de păstrarea și ținerea la zi a actelor decanale. Arhiva decanatului trebuie să fie separată de arhiva parohiei. Decanul deține o ștampilă a decanatului care este diferită de ștampila parohiei. La fiecare schimbare în oficiul de decan, trebuie predate arhiva și ștampila. Se va întocmi un proces verbal de predare-primire.

20. Decanul poate acorda dispensă de toate strigările în cazuri speciale și de urgență.

E. Adunările decanale

1. Decanul va convoca în mod obligatoriu patru întâlniri pe an cu preoții din decanat, câte una pe anotimp, în conformitate cu directivele episcopului; el va fixa ordinea de zi și va prezida reuniunile.

2. În afară de aceste întruniri obligatorii, decanul poate organiza întâlniri lunare cu scopul promovării comuniunii frățești între preoții din decanat și pentru zile de reculegere și pentru formare spirituală.

3. Sunt obligați să participe la conferința decanală a clerului toți preoții (diecezani și călugări) care exercită slujirea pastorală în decanat: parohi, vicari, rectori de biserici. Este scutit numai acela care este împiedicat de o obligație ce nu poate fi amânată.

4. La fiecare adunare decanală se va întocmi un proces verbal și o copie a acestuia trebuie trimisă la ordinariat.

F. Încetarea oficiului de decan
1. Oficiul de decan încetează: prin expirarea mandatului.
2. Împlinirea vârstei de 75 de ani.
3. Renunțarea la oficiu și acceptarea din partea episcopului.
4. Preluarea unei funcții în afara decanatului.
5. Prin pensionare.
6. Prin înlăturarea din partea episcopului (can. 554 §3).
7. Prin desființarea decanatului sau fuzionarea cu un alt decanat.

Dispoziții finale

1. Decanii vor avea grijă ca orice dispoziție pastorală dată pe parcurs de episcop pentru întreaga dieceză să fie aplicată în toate parohiile pe cuprinsul fiecărui decanat.

2. Prezentul Statut poate fi completat, perfecționat sau modificat numai de către episcopul diecezan după consultarea cu cei în drept și a consiliului consultorilor.

Iași, 1 februarie 2005

Petru Gherghel, episcop de Iași



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat