Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 DOCUMENTE EPISCOPALE 

Program pastoral pentru Anul Euharistiei

Adoro te devote

Reluând programul general euharistic anunțat în octombrie 2004 și dând curs invitației Sfântului Părinte pentru a cinsti cum se cuvine sfânta taină euharistică, prin care Dumnezeu rămâne cu noi, ținând cont de recomandările Congregației pentru Cultul Divin și Disciplina Sacramentelor, analizate de noi atât în sesiunea consiliului prezbiteral, cât și în întâlnirile decanale, am hotărât să facem următoarele precizări pentru timpul Postului Mare, luna mai și luna octombrie 2005.

1. În timpul Postului Mare, în fiecare comunitate parohială, se va celebra o oră de adorație la preasfântul sacrament în după-amiaza zilei de joi a săptămânii, folosind pentru aceasta instrucțiunea Congregației pentru Cultul Divin (21 iunie 1973) "Sfânta Împărtășanie și cultul misterului euharistic în afara sfintei Liturghii". Adorația va fi prezidată de un preot, cu concursul altor persoane: surori, laici, tineri, copii etc.

2. În luna mai, în toate comunitățile parohiale se va pregăti celebrarea solemnității Trupul și Sângele Domnului printr-un program special.

În zilele de 23, 24 și 25 mai se va celebra triduumul de vecernii cu adorație la preasfântul sacrament, respectându-se ritualul adaptat cultului euharistic și tradiția locală pentru acest moment liturgic.

Solemnitatea Trupul și Sângele Domnului se va celebra cu tot fastul și cu toată grija liturgică pastorală, iar procesiunea obișnuită se va desfășura după practica și tradiția locală.

În localitățile unde se celebrează hramul bisericii (Gherăești, Horlești, Târgu Trotuș, Mihăileni-Siret), vor fi momente speciale pentru ziua respectivă cu celebrarea solemnă a sfintei Liturghii și a procesiunii euharistice tradiționale după datinile locale.

Pentru localitățile unde celebrarea procesiunii se stabilește pentru duminica următoare se va ține cont de următorul program:
- la Iași, ora 11.00, procesiunea prin oraș;
- la Bacău, ora 18.00, procesiunea prin oraș;
- la Onești, ora 18.00, procesiunea prin oraș;
- la Roman, ora 10.00, procesiunea prin oraș.

La aceste momente celebrative dorim să fie un ierarh sau un delegat episcopal.

În orașul Iași se va organiza o sesiune academică despre Euharistie cu participarea profesorilor, a studenților teologi și a altor invitați.

Același lucru se poate programa și în alte localități: Bacău, Onești, Roman, Suceava etc.

3. Pentru luna octombrie, luna când se încheie Anul Euharistiei se va ține cont de celebrarea Sinodului Episcopilor la Roma (2-29 octombrie) și se va stabili la sfârșitul lunii un triduum euharistic - joi, vineri și sâmbătă -, cu adorație euharistică obișnuită și cu o celebrare solemnă parohială în ziua de duminică, 30 octombrie 2005.

Pe tot parcursul anului acestuia, instituțiile de învățământ, seminariile, casele călugărești, grupurile de tineri și mișcările bisericești din dieceză vor continua programul euharistic început și vor proceda și la alte diferite inițiative locale speciale cu participarea membrilor acestor familii și concursul comunităților în raza cărora activează.

La Liturghiile solemne parohiale sau comunitare din acest an se vor introduce intenții speciale în cadrul rugăciunii credincioșilor, iar în zilele de joi din fiecare săptămână rugăciunea poporului va fi structurată astfel încât să exprime credința comunității în prezența euharistică și dorința de a crește în cunoașterea și trăirea iubirii și a comuniunii creștine.

Cu bucurie și binecuvântare de la Domnul.

"Doamne, rămâi cu noi!"

Iași, 26 ianuarie 2005

Petru Gherghel,
episcop de Iași



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat