Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 DOCUMENTE EPISCOPALE 

La 10 ani

Vocația și demnitatea mesagerului

Cu un titlu plin de semnificație, Conciliul Vatican II denumește mijloacele de comunicare socială minunății ale tehnicii și ale geniului uman, prezentându-le în această ordine: "presa, cinematograful, radioul, televiziunea și altele de acest fel", lăsând astfel loc altor minuni ale omenirii, cum știm că mai recent s-a adăugat internetul (cf. IMI).

Mijloacele de comunicare sunt, așadar, un dar al lui Dumnezeu, oferit omului pentru a preamări minunile creației sale și a le anunța întregului neam omenesc.

Cuvântul pronunțat sau scris, imaginile statice sau vii, extraordinara descoperire a internetului, fantastica lucrare a computerelor care înmagazinează și reproduc programe altădată imposibil de conceput, totul și toate acestea sunt sclipiri și daruri făcute omului pentru a comunica, pentru a intra în contact cu trecutul și cu viitorul, cu cosmosul întreg, pentru a-l cunoaște și admira, pentru a-l preamări pe Dumnezeu și a-l înălța pe om la demnitatea încredințată lui de Creator, care l-a făcut după chipul și asemănarea sa (cf. Gen 1,27).

Se cuvine ca toate acestea să slujească adevărului, frumosului și binelui, să participe la construirea împărăției lui Dumnezeu, să promoveze armonia și pacea și astfel să contribuie la vestirea evangheliei.

"Mijloacele de comunicare în masă, mass-media, trebuie să fie mereu a) în slujba persoanelor și a culturii; b) în slujba dialogului cu lumea actuală; c) în slujba comunității umane și a progresului social; d) în slujba comuniunii ecleziale; e) în slujba noii evanghelizări", precizează Consiliul Pontifical pentru Comunicații Sociale în instrucția pastorală "Aetatis novae" publicată în 1992 cu ocazia celebrării unui sfert de secol de la promulgarea decretului conciliar despre comunicațiile sociale "Inter mirifica" și cu ocazia celei de a XX aniversări a documentului "Communio et progressio" despre același subiect.

Sfântul Părinte Ioan Paul al II-lea în mesajul său pentru Cea de-a XXXVII-a Zi Mondială a Comunicațiilor Sociale din 24 ianuarie 2004 cheamă pe toți fiii Biserici și pe toți oamenii de bunăvoință să-și îndrepte atenția spre această problematică a folosirii mijloacelor de comunicare în familie, sesizând că "familiile se află astăzi în fața unei noi provocări care apare din diferitele mesaje, adesea contradictorii propuse de mass-media, astfel încât ele pot fi un risc, dar și o bogăție" (nr. 1).

Toate mijloacele de comunicare trebuie să aibă o dimensiune morală și să țină cont de valorile etice și spiritual-educative ale omenirii, astfel încât ele să contribuie la o îmbogățire interioară a tuturor persoanelor ce formează societatea umană, dar mai ales a celor ce formează familia, celula de bază a societății: "Comunicarea, în orice formă a sa, trebuie să fie mereu inspirată de criteriul etic al respectării adevărului și demnității persoanei umane", notează Sfântul Părinte, făcând apel la acest serviciu imens ce poate să-l aducă mass-media în toate domeniile, dar mai ales pentru familia creștină.

Profesioniștii, autoritățile publice, părinții, familiile însăși, toți și toate sunt chemați să folosească astfel mijloacele de comunicare socială, încât ele să devină o sursă de sprijin, de încurajare și de inspirație pentru a crea și consolida comunitatea de viață și iubire, pentru a-i educa pe tineri în valorile morale și a promova astfel o cultură a solidarității, a libertății și păcii, notează în finalul mesajului său, Sfântul Părinte Ioan Paul al II-lea.

Privind la situația Bisericii noastre locale, care din darul Domnului se bucură de noi posibilități de folosire a unor mijloace de comunicare pentru proclamarea valorilor evanghelice, pentru mărirea și desăvârșirea cunoașterii credinței, și a trăirii moralei creștine, constatăm cu mare satisfacție rolul pe care îl au publicațiile cu caracter spiritual prezentate de diferite edituri ce sunt deschise pe teritoriul episcopiei noastre.

Între aceste publicații care se străduie să ducă la îndeplinire dorința Bisericii, Mesagerul sfântului Anton își are un loc aparte, devenind o tribună veritabilă de prezentare a realităților Bisericii Catolice, universale și locale, a familiei Părinților Franciscani Minori Conventuali, iar în ultimii ani, 2001-2004, anii Sinodului diecezan, transformându-se într-o catedră autentică pentru cunoașterea, prețuirea și promovarea familiei, ca sanctuar al iubirii și leagăn al vieții.

Mă bucur să subliniez că revista Mesagerul sfântului Anton a Provinciei Franciscane "Sf. Iosif" din România, elaborată de corpul profesoral al Institutului Teologic Romano-Catolic Franciscan, împlinește 10 ani de existență și apariție în limba română, că se bucură de o îndrăgire tot mai largă, nu numai la nivel diecezan, ci chiar la nivel național, și că împlinește astfel un serviciu binecuvântat de a fi adevărat mesager al valorilor credinței și vieții noastre de trăire creștină catolică.

Apariția acestei reviste într-o ținută grafică de invidiat, cu articolele ei îndreptate spre toate categoriile de credincioși, face pe drept cuvânt un mare bine răspândind peste tot sămânța binelui și a frumosului.

Salutăm, așadar, cu bucurie sărbătoarea acestei publicații și al zecelea aniversar de trăire și cultură creștină, împărtășim întregului colectiv de redacție îmbrățișarea noastră părintească și acordăm cu aleasă prețuire tuturor celor care o pregătesc, tuturor celor ce colaborează la prezentarea diferitelor materiale, precum și cititorilor mai sus-menționatei reviste - Mesagerul sfântului Anton - binecuvântarea noastră arhierească.

Binecuvântat să fie Dumnezeu în veci!

Iași, 25 martie 2004,
Solemnitatea Bunei-Vestiri

Petru Gherghel,
episcop de Iași



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat