Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 DOCUMENTE EPISCOPALE 

Scrisoare pastorală pentru Postul Mare

O chemare sfântă

În drum spre înviere cu inimi de copii și alături de ei

După ce la Crăciun l-am primit pe Isus, pruncul dumnezeiesc, și l-am admirat în simplitatea și bunătatea sa de copil ca un dar făcut de Dumnezeu tuturor oamenilor, drumul vieții noastre de credință urcă spre Calvar, trece prin mormânt și ajunge la înviere. De fapt, este itinerarul vieții lui Isus care, urmând planul Părintelui ceresc, crește, vestește evanghelia, săvârșește multe semne de iubire față de oameni, făcând bine pe unde trece, se angajează să sufere și să moară pentru ca oamenii să aibă viața, și astfel ajunge la marea sa victorie, învierea glorioasă.

Postul Mare, pe care îl începem cu șapte săptămâni înainte de înviere, este un timp sfânt de retrăire a drumului lui Cristos, de mântuire a oamenilor și o fericită ocazie de a-l descoperi pe el în marea sa iubire de oameni cu invitația-apel de a-l urma pentru a ajunge cu el la înviere și slavă.

Cine vrea să vină după mine să se lepede de sine, să-și ia crucea și să mă urmeze, și va avea lumina vieții, ne spune Isus (cf. Mt 16,24; In 8,19). Este invitația de a ne asocia cu el la obținerea marelui dar al mântuirii, al iubirii; este gestul Dumnezeului nostru adresat făpturilor sale, pentru a ne face părtași de dumnezeirea sa: "Veniți la mine toți și eu vă voi da odihnă" (Mt 11,28); "Eu sunt calea, adevărul și viața" (In 14,6).

Calea de a-l întâlni pe Isus

La începutul Postului Mare din anul acesta Sfântul Părinte Ioan Paul al II-lea ne trimite un nou mesaj pentru a trăi cu folos și cu mare bucurie acest itinerar de credință, indicându-ne o cale ușoară și sigură. El ne cheamă să ne îndreptăm cu gândul spre copii, să-i primim în viața și casa noastră și cu ei și prin ei să-l descoperim mai ușor pe Dumnezeu, pe Cristos, care vrea să ne împărtășească darurile sale, darul iertării și al mântuirii, darul și bucuria învierii.

"Oricine primește un copil în numele meu, pe mine mă primește", ne precizează chiar Isus în Evanghelia după Matei (18,5). Însușindu-ne sentimentele copiilor, simplitatea și încrederea, bucuria lor de a trăi, spontaneitatea și credința lor plină de iubire, ajungem mai ușor și mai sigur la izvorul iubirii, vieții și al credinței.

Sub imaginea și exemplul copiilor, Sfântul Părinte îi vede și pe ceilalți, "frați mai mici", adică pe cei săraci, înfometați și însetați, străini și goi, bolnavi și închiși (cf. Mt 10,42; Lc 10,21).

Cine îi primește pe toți aceștia, îl primește chiar pe el care se identifică cu ei, prin care el este prezent în lume.

Pe copii și pe cei mici, Isus îi prezintă drept exemple și modele și prin ei condiția pentru a intra în împărăția cerurilor. Cine se va umili asemenea acestui copil, acela va fi cel mai mare în împărăția cerurilor, le răspunde Isus ucenicilor (cf. Mt 18,4).

Iată, așadar, modalitatea de a trăi cu mare folos timpul Postului Mare din anul acesta.

A se face "mic" și a-i "primi pe cei mici", acestea sunt cele două aspecte ale unei singure învățături pe care Domnul o reînnoiește discipolilor săi în acest timp al nostru.

O chemare și pentru noi

La aceasta ne cheamă și pe noi Isus, în orice împrejurare a vieții, mai ales acum în timpul sacru al Postului Mare, când dorința Bisericii este să-l căutăm și să-l găsim mai ușor și mai repede pe Isus.

Numai cine se face "mic" este în măsură să-i primească cu iubire pe "frații mai mici" și astfel să-l descopere pe cel care se identifică cu ei, ne declară Sfântul Părinte în mesajul său (nr. 2).

Invitația de a ne îndrepta spre copii și spre cei nevoiași, nedreptățiți, umiliți și încercați în timpul acestui post, corespunde unei realități triste, când pe pământ și în lume sunt atâtea suferințe, atâtea lacrimi și atâta uitare a iubirii. Lumea a uitat de adevăratele valori aduse de Mântuitorul, s-a îndepărtat de marele ideal al fraternității umane și de sentimentele de fii ai lui Dumnezeu și ai familiei sale.

Redescoperirea acestor valori ne apropie de adevăr, de realitatea vieții, de însuși Creatorul și Răscumpărătorul tuturor. El s-a îndreptat mereu spre oameni, s-a făcut asemenea lor pentru a-i înălța, pentru a-i purta la fericire și mântuire.

În acest timp al Postului Mare, apropiindu-ne de cei mici, de cei încercați, de săraci și lipsiți, de copii, de copiii lui Dumnezeu, ne dispunem mai mult a-i iubi, a-i ajuta și sluji și prin asta de a-l iubi pe Creatorul și Mântuitorul tuturor.

Prin cei săraci, cu cei săraci, prin copii și ca ei, vom putea mai ușor să descoperim o lume mai umană, mai reală, să realizăm o lume mai caritabilă, mai dreaptă și mai unită, și vom putea constitui astfel marea familie a lui Dumnezeu, Părintele tuturor, care atât de mult i-a iubit pe oameni, încât pe Fiul său unic l-a dat, ca oricine crede în el să nu moară, ci să aibă viața veșnică (cf. In 3,16).

În timpul Postului Mare vom afla mai bine și mai clar ce a făcut Isus pentru oameni, ce calități trebuie să aibă un ucenic al său și cum se poate trece de la suferință și moarte la bucurie și viață.

Înaintați plini de curaj spre înviere

Îndreptăm spre toți un îndemn părintesc și o chemare reînnoită ca în această perioadă sfântă, chiar în timpul celebrării Sinodului diecezan, când între altele vrem să cunoaștem mai bine chemarea noastră, demnitatea creștinului în lume, vocația sfântă a familiei, rolul copiilor în societatea de azi și în cea de mâine, să facem cu toții o experiență vie, o alegere decisivă, urmându-l pe Cristos, care ne cheamă după el, ca prin crucea și sacrificiile noastre să-l însoțim cu credință printre oameni, pe Calvar și în mormânt, ca de acolo să ieșim și noi victorioși, oameni noi, transformați și înviați la o viață nouă.

Tuturor curaj în urmarea lui Cristos și în întâmpinarea cu inimi curate, de copii ai lui Dumnezeu, a zilei sfinte a Învieri.

Duc in altum!

Cu binecuvântarea noastră arhierească,

Petru Gherghel, episcop de Iași
Iași, 23 februarie



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat