Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 DOCUMENTE EPISCOPALE 

Scrisoare pastorală

Liturgia orelor în limba română

Către toți confrații întru preoție, către toate persoanele consacrate,
către toți fiii și fiicele Bisericii noastre locale,

Pe tine Dumnezeule, te lăudăm,
Pe tine Doamne te mărturisim.

Cu aceste cuvinte ale imnului "Te Deum" și cu deosebită satisfacție, vă întâmpin și vă împărtășesc bucuria cea mai mare pe care o avem: publicarea primului volum din Liturgia orelor, rugăciune de laudă și de preamărire a lui Dumnezeu pe care trebuie să o înalțe fiecare preot, diacon, persoană consacrată, după Regula și Normele proprii, și pe care sunt chemați să o iubească și s-o folosească toți creștinii Bisericii noastre.

Trebuie să-l mărturisim și să-l lăudăm pe Dumnezeu, care ne face acum, în timpul Sinodului diecezan și la început de an nou bisericesc, un așa mare și important cadou: Liturgia orelor în limba noastră maternă, prin grija Conferinței Episcopale Române și a echipelor de lucru de la București și Iași.

Breviarul, așa cum se mai numește Liturgia orelor, care până la Conciliul Vatican II se recita și se celebra în limba latină, acum este tradus în diferite limbi și oferit întregului popor al lui Dumnezeu ca un imn de laudă, de preamărire, ca o cerere neîncetată îndreptată spre ceruri împreună cu Isus și cu întreaga Biserică.

Liturgia orelor este rugăciunea publică și comună a întregului popor al lui Dumnezeu și se numără pe bună dreptate între îndatoririle cele dintâi ale Bisericii. Este cunoscut faptul că "primii creștini erau stăruitori în învățătura apostolilor, în comuniunea fraternă, în frângerea pâinii și în rugăciune" (Fap 2,42), întâlnindu-se de mai multe ori în zi pentru a-l lăuda pe Dumnezeu și a se ruga (cf. Fap 3,1; 10,9; 16,25).

Liturgia orelor reprezintă de fapt rugăciunea lui Cristos adresată Tatălui, celebrată deseori cu ucenicii săi și lăsată ca o moștenire și o obligație a Bisericii sale. Cristos continuă și astăzi rugăciunea sa de laudă, de preamărire, cererea sa de iertare și de binecuvântare prin cei care formează Biserica sa: preoți, persoane consacrate, simpli credincioși.

 

Preacucernici părinți,

Primii care au beneficiat de exemplul de rugăciune al lui Isus au fost apostolii. Tot ei au fost învățați cum să se roage și când să se roage. Ceea ce au văzut, au auzit și au învățat ei, s-au străduit să o facă după cum le-a poruncit Domnul adunându-se în Cenacol și așteptând făgăduința de sus. Faptele Apostolilor vorbesc despre apostolii care așteptau în rugăciune coborârea Duhului promis, iar comunitatea credincioșilor se aduna cu femeile și Maria, mama lui Isus, și cu frații lui la frângerea pâinii și la rugăciune (cf. Fap 1,14; 2,42).

Cei care cheamă și anunță azi lumea la rugăciune sunt apostolii zilelor noastre; sunteți Sfințiile voastre care ați primit mandatul de a evangheliza și de a fi maeștri ai rugăciunii, cum ne arată Biserica și Sfântul Părinte Ioan Paul al II-lea.

Porunca de a ne ruga - pe care fiecare preot o primește în momentul sfințirii diaconale și a consacrării sacerdotale - nu este altceva decât însăși esența slujirii preoțești și a grijii de laudă și preamărire a lui Dumnezeu și a îndeplinirii misiunii primite de a fi mijlocitori între Dumnezeu și oameni.

Liturgia orelor sau Breviarul ca și celelalte acțiuni liturgice nu reprezintă doar o simplă acțiune particulară, ci aparține întregului trup al Bisericii pe care îl manifestă și asupra căruia se răsfrânge. Așadar, nu este doar o rugăciune personală, ci este rugăciunea întregii Biserici, este rugăciunea oficială în numele tuturor credincioșilor. Dacă avem o astfel de convingere pe care ne-o trasează sfânta Biserică iar Dreptul canonic o precizează ca fiind o îndatorire gravă, nu ne mai punem problema obligativității ei. Este de la sine înțeles că un preot trebuie să se roage, este chemat să se unească cu Cristos și cu toți membrii Bisericii în laudă adusă Creatorului.

Rugăciunea orelor încredințată preoților este nu numai o îndatorire, ci este în același timp și o misiune sfântă, un motiv de bucurie și un act de identitate sacerdotală.

 

Dragi persoane consacrate,

Termenul consacrat vorbește de la sine. O persoană consacrată este încredințată lui Dumnezeu, este destinată la o iubire deosebită și are un crez și un ideal special: dialogul cu Dumnezeu prin rugăciune.

Iată cum prezintă Normele generale privind Liturgia orelor această misiune a persoanelor consacrate: "Comunitățile canonicilor, călugărilor, călugărițelor și a altor persoane consacrate, care în virtutea regulii sau a constituției lor trebuie să recite, fie în comun, fie în particular Liturgia orelor, în întregime sau parțial, reprezintă în mod special Biserica în rugăciune. Așadar, ei reprezintă pe deplin chipul Bisericii care fără încetare îl laudă pe Domnul într-un singur glas și își împlinesc datoria de a coopera în primul rând prin rugăciune «la edificarea și creșterea întregului trup mistic al lui Cristos și la binele Bisericilor particulare»" (nr. 24).

În lumina acestei învățături ne bucurăm să îndreptăm spre toți frații și surorile consacrate, ca și spre laicii consacrați, un îndemn să poarte cu bucurie în mâinile lor Liturgia orelor, să o prețuiască și să înalțe spre cer un neîncetat imn de laudă, de preamărire și de cerere.

 

Iubiți credincioși, dragi frați și surori în Cristos,

Conciliul Vatican II, vorbind despre noul popor al lui Dumnezeu arată cât de mare și strânsă este legătura dintre toți membrii trupului mistic, care este Biserica, și capul ei, Cristos. Întregul trup al Bisericii participă la preoția lui Cristos, astfel încât cei botezați, prin renaștere și prin ungerea Duhului Sfânt, sunt sfințiți pentru a fi lăcaș spiritual și o preoție sfântă și să fie apți pentru cultul Noului Testament care se naște nu din puterile noastre, ci din meritele și darurile lui Cristos (cf. SC 83; LG 10).

Având, așadar, o astfel de legătură cu Cristos, capul Bisericii, este firesc ca nu numai preoții aleși pentru a fi miniștrii cuvântului și ai sacramentelor și maeștri ai rugăciunii Bisericii, nu numai persoanele consacrate care au ales să poarte cu Mirele sufletelor lor un dialog al dragostei și al slujirii exprimat prin rugăciuni, sacrificii și acte de caritate, ci și toți fiii și fiicele Bisericii sunt invitați să unească rugăciunile și faptele lor de dragoste cu rugăciunea publică a Bisericii, care este de fapt rugăciunea întregului trup mistic al lui Cristos, înălțată în Duhul Sfânt, spre lauda Părintelui ceresc și spre binele întregii omeniri.

Prin Liturgia orelor, prin celebrarea rugăciunii Breviarului, Biserica întreagă oferă lui Dumnezeu fără încetare (cf. 1Tes 5,17) jertfa de laudă, adică rodul buzelor care mărturisesc numele lui (cf. Evr 13,15). Această rugăciune este caracterizată de Conciliul Vatican II ca fiind "glasul miresei" care se adresează Mirelui și mai mult este "chiar rugăciunea lui Cristos făcută către Tatăl împreună cu trupul său mistic" (cf. SC 84).

Toate aceste sunt un apel către toți fiii Bisericii să se apropie cu multă deschidere de rugăciunea Breviarului, Liturgia orelor, ce este prezentată acum, în anul Domnului 2003, în variantă românească, în timpul Sinodului diecezan.

Precizăm că pentru poporul credincios va fi publicat un extras din Liturgia orelor care să cuprindă orele principale astfel încât fiecare să se poată uni mai ușor cu preoții și persoanele consacrate la celebrarea în comun a Laudelor și a Vesperelor, respectiv rugăciunile de dimineață și de seară din Liturgiei Orelor.

În fața acestui eveniment de importanță istorică,
luând în considerație normele canonice care privesc rugăciunea oficială a Bisericii (can. 1173-1175),
împlinind întru totul normele stabilite de Sfântul Părinte Paul al VI-lea
din 1.11.1970 cu privire la pregătirea traducerilor Liturgiei orelor
în limba poporului din partea conferințelor episcopale,
prin constituția Laudis canticum (Cântarea de laudă),
bucurându-ne de a trăi din plin acest semn al timpurilor,

facem cunoscut public:

Începând cu prima duminică din Advent a anului 2003, intră în vigoare noua ediție "Liturgia orelor" aprobată de Conferința Episcopală Română și publicată de Editura Sapientia, Iași, și urmează a fi folosită de către preoți, persoane consacrate și poporul lui Dumnezeu după normele generale ale Bisericii.

Așa precum prevede aceeași constituție apostolică "Laudis canticum" a Sfântului Părinte Paul al VI-lea, toți membrii Bisericii Catolice de rit latin sunt ținuți să folosească pentru rugăciunea oficială a Bisericii ediția tipică a Liturgiei orelor, fie în limba latină, fie în limba poporului.

Așadar, pentru celebrarea în comun a Liturgiei orelor, pe teritoriul Diecezei de Iași, este obligatorie folosirea prezentei ediții în limba română, respectându-se în același timp, în particular și folosirea altor ediții, în limba latină sau în altă limbă pe care o cunosc și folosesc preoții, persoanele consacrate și credincioșii noștri.

Mă bucur să redau în final îndemnul apostolului Paul din Scrisoarea către Coloseni: "Cuvântul lui Cristos să locuiască în voi din plin; învățați-vă și îndemnați-vă unii pe alții cu toată înțelepciunea în psalmi și imnuri și cântări spirituale, cântându-i lui Dumnezeu cu bucurie în inimile voastre" (Col 3,16; Ef 5,19-20).

De asemenea, vreau să reproduc și minunatele cuvinte ale papei Paul al VI-lea din anul 1970, reînnoite apoi de papa Ioan Paul al II-lea în 1985 și să le îndrept spre toți preoții, persoanele consacrate și bunii noștri credincioși: "Să se înalțe, așadar, cu ajutorul noii cărți a Liturgiei orelor, pe care o orânduim, o aprobăm și o promulgăm cu autoritatea noastră apostolică, mai solemnă și mai frumoasă preamărirea lui Dumnezeu în Biserica timpului nostru. Să se unească cu cea pe care o cântă în lăcașurile cerești sfinții și îngerii și, sporind fără încetare în desăvârșire în zilele acestui exil pământesc, să înainteze cu un nou avânt în întâmpinarea acelei laude desăvârșite care e adusă în toată veșnicia «Celui care șade pe tron și Mielului» (Ap 5,13)".

Să răsune, așadar, din partea poporului nostru credincios, condus de păstorii lor, ajutat și încurajat de toate persoanele consacrate, un imn de laudă neîncetată și rugăciune nouă, împlinindu-se cuvintele profetului: "Cântați Domnului un cântec nou, lauda lui să răsune fără încetare în adunarea credincioșilor săi" (Ps 49,1-2).

Înaintați cu mult curaj în larg!

Cu binecuvântarea noastră arhierească,

Iași, 22 noiembrie 2003

Petru Gherghel, episcop de Iași



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat