Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 DOCUMENTE EPISCOPALE 

Scrisoare pastorală

Familia și Euharistia

"Duc in altum!"

Iubiți frați și surori în Cristos!

Dorind "să înaintăm în larg" și să pătrundem mai mult realitățile vieții creștine, așa cum ne cheamă acest timp particular al Bisericii noastre locale, care ne apropie încet-încet de faza centrală a Sinodului diecezan, am considerat și am decis ca pe lângă prezentarea generală a adevărurilor de credință prin catehezele ținute în toate bisericile, pe lângă analiza în grupuri sinodale a celor 17 teme mai importante, să procedăm la cursuri de "misiuni populare" în toate comunitățile din dieceză cu două teme de un mare interes pastoral și spiritual Familia și Euharistia.

După programul prezentat de Preasfințitul Aurel, coordonatorul Comisiei Centrale a Sinodului Diecezan, în luna octombrie toate comisiile sinodale parohiale vor analiza această temă de mare interes: "Familia și căsătoria creștină", despre care sfântul Paul în Scrisoarea către Efeseni spune: "Misterul acesta este mare: eu o spun cu privire la Cristos și la Biserică, dar și cu privire la voi" (Ef 5,32).

1. Întrucât viața societății și a Bisericii, precum și viitorul întregii omeniri depinde de această celulă și de acest leagăn al iubirii și al vieții, de această primă școală și biserică domestică, am considerat că trebuie să insistăm și mai mult asupra realității familiei și a căsătoriei, asta cu atât mai mult cu cât în ultimul timp familia a suportat și suportă nenumărate violențe și atacuri furibunde din partea unor forțe întunecate și ucigătoare.

Planul lui Dumnezeu și vocea Bisericii cu privire la familie și la căsătorie, par să nu mai fie luate în considerație, sunt fie neglijate, fie, ce este și mai rău, total disprețuite.

Țara noastră, dieceza noastră, comunitățile noastre, suferă deosebit de mult și pierderea este imensă.

Trebuie să sensibilizăm lumea, pe toți credincioșii, să nu cadă pradă noilor valuri și furtuni distrugătoare, să apere tezaurul dat de Dumnezeu și consacrat de însuși Isus, care el însuși a binevoit să se nască într-o familie și a intervenit pentru a sacraliza căsătoria, ridicând-o la rang de sacrament, la demnitatea de taină.

Sacrament înseamnă lucru sacru, realitate sfântă.

2. Întrucât toate tainele își au punctul culminant și izvorul în Euharistie, adică în realitatea prezenței lui Cristos în lume, între oameni și în Biserică, familia creștină trebuie să fie așezată pe temelia Euharistiei.

Euharistia, sacramentul prezenței reale a lui Cristos în lume și în Biserică, reprezintă izvorul, alimentul, hrana și arvuna creșterii și desăvârșirii coeziunii, a iubirii dintre soți, dintre toți membrii familiei, părinți și copii. Dacă în familii se realizează acest climat de comuniune, de armonie și de pace, atunci Biserica și societatea însăși se vor bucura de unitate și pace, de viață și stabilitate. În acest fel progresul este asigurat.

Nutrind speranța că părinții predicatori, părinții misionari vor ști să scoată în evidență marele dar al căsătoriei și al familiei creștine, că ei vor trezi adevărata foame după hrana dătătoare de viață și setea după izvorul vieții și al mântuirii, îndreptăm spre toți fiii și fiicele Bisericii noastre un îndemn părintesc:

"Familii, fiți ceea ce sunteți!

Familii, răspundeți la marea demnitate cu mult curaj și bucurie!

Familii, întăriți-vă mereu energiile sufletești cu pâinea vieții și trăiți în atmosfera sacră a jertfei euharistice din fiecare duminică și din fiecare zi a vieții!"

Cucernici părinți parohi, predicatori misionari, dragi persoane consacrate,

În finalul materialului prezentat de comisia specială pentru tema familiei și căsătoriei creștine prezentat de Sinodul diecezan este subliniat: "Viitorul omenirii depinde de familie. Este convingerea Sfântului Părinte (FC 86) și a tuturor oamenilor de bunăvoință care, în spirit solidar cu creștinii, se străduiesc să apere, să salveze și să promoveze valorile și exigențele căsătoriei și ale familiei".

Aceasta trebuie să fie și convingerea noastră a tuturor.

Dăruiți toată iubirea voastră lui Dumnezeu, sfințirii lumii și desăvârșirii familiilor.

Înaintați cu curaj în larg!

Iași, 1 octombrie 2003

Petru Gherghel, episcop de Iași



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat