Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 DOCUMENTE EPISCOPALE 

Scrisoare pastorală

Nr. 2045

Către toate congregațiile / ordinele călugărești, către toate parohiile Diecezei de Iași

La invitația Sfântului Părinte de a "înainta în larg" (Lc 5,4), la 8 decembrie 2001 a fost proclamat și convocat solemn Sinodul diecezan, având ca deviză aceleași cuvinte: "Duc în altum!". Sub coordonarea directă a Preasfințitului Aurel Percă, episcop auxiliar de Iași, Comisia de Pregătire a Sinodului, precum și comisiile parohiale sinodale au lucrat și continuă să lucreze cu mult zel pentru a diagnostica situația concretă existentă în Biserica locală, pentru a răspunde la provocările timpului, pentru a preveni ceea ce ar putea duce la tristele experiențe din alte țări occidentale și pentru a descoperi noi perspective, semne de speranță, care, cultivate cu grijă, să conducă la o înflorire a vieții creștine pe meleagurile noastre. Dinamica strategiei Sinodului vrea să exprime lapidar și atât de bine: cine suntem, cine trebuie să fim, ce trebuie să facem.

Dacă până acum 13 ani, în ciuda tuturor barierelor, Biserica noastră locală avea posibilitatea să-și dezvăluie vigoarea interioară într-un mod demn de admirat, o dată cu "liberalizarea" survenită, neînțeleasă de unii, greșit înțeleasă, interpretată și trăită de alții, poporul lui Dumnezeu se află la răscruci de drumuri și are nevoie de jaloane și indicatoare sigure, clare și vizibile de la mare distanță, care să îndrepte lumea pe drumul care duce la mântuirea dobândită prin Cristos, calea, adevărul și viața.

Între membrii Bisericii, care fac parte din poporul lui Dumnezeu și pe care se bazează Biserica locală în împlinirea misiunii ei, persoanele consacrate au un rol vital și incontestabil. Ele sunt ca niște raze de lumină a căror luminozitate înseninează, liniștesc și generează efecte terapeutice pentru ambientul în care se află.

Fiind ca și apostolii, destinatari ai cuvintelor lui Isus: "Voi sunteți lumina lumii, voi sunteți sarea pământului", călugării, călugărițele, fecioarele consacrate, membrii asociațiilor de viață apostolică, alături de păstorii sufletești, preoții, trebuie să-și trăiască semnificația plină de conținut a acestei afirmații și să o dovedească prin atitudinea comportamentală transcrisă în viața de zi cu zi.

Fiind conștienți că sunt semne ale timpurilor prezente, martori ai invizibilului, ei vor trebui să fie mărturisitori autentici, cu putere de convingere, care să electrizeze și pe alții, înflăcărându-i în menținerea și propagarea luminii care încălzește, dă strălucire și viață.

Participând la misterul pascal al lui Cristos, ca mădulare de seamă ale trupului său mistic, identificându-se în mod special cu Biserica și cu misiunea ei mântuitoare, fiind chemați să-l urmeze mai îndeaproape pe Cristos, sărac, ascultător și cast, persoanele consacrate arată lumii că aparțin total lui Dumnezeu și că se aseamănă cu Cristos, de care se lasă mereu însoțite și luminate, prin care și pentru care își desfășoară întreaga activitate misionară. Slujirea eclezială a călugărilor trebuie să aibă fundament evanghelic și cristologic, să se asemene cu slujirea lui Cristos care a venit nu ca să fie slujit, ci ca să slujească pe alții.

Pentru a nu ne limita numai la întâlnirile intercongregaționale zonale sau numai la situațiile ocazionate de zilele de exerciții spirituale ori de cursurile de formare, în intenția de a favoriza cunoașterea reciprocă, împărtășirea experiențelor proprii, a succeselor obținute sau a dificultăților cu care vă confruntați, vă invităm pe toți la un moment comun de rugăciune, verificare și reflecție, pentru ca apoi, întăriți și încurajați, să continuăm împreună programul pentru o evanghelizare nouă, adecvată necesităților locale și timpului de față.

În acest sens, așa cum am anunțat anul trecut, vom celebra ziua vieții consacrate la nivel diecezan, duminică, 5 octombrie 2003, la sanctuarul marian de la Cacica, unde vom încheia în mod solemn Anul Rozariului și unde, sub privirile materne, pline de gingășie, ale sfintei Fecioare Maria, vom reînnoi sentimentele noastre de totală angajare și de fidelitate deplină față de Fiul ei și de Biserică.

Vă invităm să vă opriți cu precădere asupra conținutului schemei din broșura nr. 6 - Vocația la viața consacrată și persoanele consacrate în slujirea diecezei, care va constitui subiectul principal ce va fi tratat la Cacica.

Vă invităm, de asemenea, să interveniți cu reflecții proprii și completări sau să expuneți situații concrete cu care v-ați confruntat în perioada de când activați în cadrul Bisericii locale de Iași.

Insistăm ca fiecare ordin, congregație sau institut de viață consacrată să se organizeze în așa fel încât să participe cu cât mai mulți membri la această întâlnire diecezană.

Sfânta Fecioară Maria, regina sfântului Rozariu, vă așteaptă la sanctuarul din Cacica, pentru a vă asigura de iubirea lui Cristos și de mijlocirea ei maternă.

Apreciindu-vă munca și osteneala în slujba Bisericii, vă asigurăm de binecuvântarea și îmbrățișarea noastră arhierească și vă dăm întâlnire la Cacica.

Iași, 12 septembrie 2003, Sfântul Nume al Mariei

Petru Gherghel, episcop de Iași



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat