Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 DOCUMENTE EPISCOPALE 

Scrisoare pastorală către copii

Lăsați copiii să vină la mine! (Mc 10,14)

Dragi copii,

La 1 iunie, în fiecare an, lumea întreagă celebrează Ziua Internațională a Copilului. În această zi, toți se îndreaptă spre copii, se străduiesc să le facă bucurii și să-i îmbucure cu iubirea lor: în familii, în școli, în societate și, desigur, în Biserică.

Spre voi se îndreaptă cu multă bucurie Biserica și vă adresează un gând de mare bucurie și afecțiune. În ton cu întreaga lume, cu forurile internaționale, dar mai ales cu Biserica și cu Sfântul Părinte, în numele lui Isus și însuflețiți de cea mai frumoasă și bună mamă, Maria, vă adresez acest mesaj special, această scrisoare pastorală vouă, dragi copii ai Diecezei de Iași. În ea vreau să adun toate gândurile părinților voștri, ale educatorilor și profesorilor, precum și ale tuturor preoților noștri. Aș dori să fie un semn de mare prețuire față de voi cei care reprezentați viitorul Bisericii noastre locale și care participați cu părinții și frații voștri la viața și speranța Sinodului diecezan. În acest sens, vă propun spre meditație câteva gânduri.

Isus însuși a fost copil

Când a venit pe pământ Isus, prietenul vostru, s-a născut într-o familie, dintr-o mamă curată și sfântă, și s-a bucurat de o copilărie fericită lângă Maria, mama lui și lângă Iosif, tatăl său adoptiv și purtătorul de grijă al familiei din Nazaret. Ca și Dumnezeu făcut om, el a ținut să se nască precum orice copil de pe acest pământ și să fie pentru părinții și cunoscuții săi un dar ceresc. Despre acest fapt ne vorbește sfântul evanghelist Luca, atunci când ne relatează prezentarea lui Isus la templu de unde s-au întors în Galileea, în cetatea lor, Nazaret. "Iar copilul creștea și se întărea plin de înțelepciune și harul lui Dumnezeu era asupra lui". Același evanghelist Luca ne vorbește despre copilul Isus care altădată a mers împreună cu părinții săi la Ierusalim de sărbătoarea Paștelui, unde rămăsese în templu stând în mijlocul învățătorilor, ascultându-i și punându-le întrebări: "După ce l-au găsit în templu a coborât cu ei la Nazaret și era supus lor; iar el creștea în înțelepciune, statură și har înaintea lui Dumnezeu și a oamenilor" (cf. Lc 2,52).

Dacă spunem, așadar, despre Isus, că a venit pe pământ și s-a făcut asemenea oamenilor întru toate afară de păcat, atunci, desigur, ne bucurăm să o spunem că a ținut să se nască, să fie copil, să se bucure de tinerețe, să ajungă om adult, umblând între oameni și manifestându-se asemenea lor, trăind cu ei, vorbindu-le, muncind cu ei, iubindu-i, predicându-le noua împărăție și jertfindu-se pentru toți.

Prin faptul că a ales să trăiască într-un cadru familial, a pecetluit familia ca pe un leagăn adevărat al vieții și ca pe un sanctuar al iubirii.

Isus i-a iubit și prețuit pe copii

Nu numai că s-a născut asemenea celorlalți copii și a trăit în mijlocul lor, că s-a jucat cu ei sau a participat la lecții în preajma sinagogii, așa cum era obiceiul evreilor, nu numai că mergea împreună cu ei la templul din Ierusalim începând cu vârsta de 12 ani, așa cum ne relatează evanghelistul Luca, lucru despre care am amintit mai sus, dar când a ajuns mare și a început să predice, el a manifestat o grijă deosebită pentru copii chemându-i la sine, luându-i pe brațe, mângâindu-i și binecuvântându-i, arătându-le o iubire specială (cf. Lc 18,15-17).

Urmărind comportamentul lui Isus vedem un lucru și mai impresionant, el nu numai că îi iubește și îi cheamă la sine, dar el face și mai mult, îi prezintă drept exemplu pentru cei care vor să intre în împărăția lui Dumnezeu. Același evanghelist notează: "Lăsați copiii să vină la mine și nu-i opriți, căci împărăția lui Dumnezeu este a acelora care sunt ca ei. Adevăr vă spun, cine nu primește împărăția lui Dumnezeu ca un copil, nu va intra în ea" (Lc 18,15).

Comoara, primăvara și florile familiei, ale societății și ale Bisericii

O societate are viitor dacă are copii și cu cât copiii sunt mai bine primiți, îngrijiți, educați și formați, cu atât acea societate are o perspectivă durabilă. Viața poate înainta numai dacă familia este conștientă de menirea ei și se deschide pentru viață.

Am putea numi familia leagănul vieții și sanctuarul iubirii, iar copiii sunt pe drept cuvânt comoara cea mai de preț. De la venirea lui Isus pe pământ, de la nașterea lui într-o familie, de la evanghelia copilăriei manifestată în Betleem și Nazaret, copilul este o binecuvântare, o adevărată comoară care umple inima omului de speranță și siguranță.

Îmi place să readuc în memorie afirmația unei distinse matroane romane Cornelia din Imperiul Roman care la o întrebare pusă de unele prietene de ale ei, să le arate diamantele și perlele pe care le posedă, ea și-a strigat copiii și i-a prezentat spunând: Iată perlele mele, iată cele mai plăcute podoabe ale mele!

Mai aproape de noi, la o întrebare pusă de împăratul Napoleon unui vestit medic din Paris, acuzat că s-a îmbogățit pe nedrept, dacă este sau nu adevărat că e bogat, soția medicului a răspuns: "Da, Sire, suntem bogați: avem opt copii frumoși și sănătoși". La acest răspuns împăratul a rămas blocat pentru că el nu avea nici măcar un copil care să-i fie moștenitor la tron. Toate bogățiile lui nu puteau suplini lipsa copilului care să-i asigure domnia și viitorul.

Cu adevărat, copiii sunt o bogăție și o comoară care asigură viitorul unui neam, viitorul societății și fac ca viața să continue pe acest pământ.

Biserica vorbind despre valoarea și importanța copiilor spune că ei trebuie considerați ca "un mare și prețios dar al căsătoriei și ei contribuie la binele pământului" (cf. GS 18), iar în Catehismul Bisericii Catolice citim următoarele cuvinte: "Sfânta Scriptură și practica tradițională a Bisericii vede în familiile numeroase un semn al binecuvântării divine și al generozități părinților" (cf. CBC 2373).

Expresia "primăvara familiei și a societății" îi aparține Sfântului Părinte Ioan Paul al II-lea care se bucură să-i amintească în scrisoarea program "Novo millennio ineunte" din 2001: "Copiii, cu veselia lor de nestăvilit, au revenit pentru jubileul familiilor în care au fost desemnați lumii ca «primăvara familiei și a societății»".

Toți știm ce înseamnă primăvara pentru natură și pentru viață. Ea umple de speranță totul și toate. Primăvara îmbucură ochii și inimile tuturor și face să se răspândească frumusețea și bogăția celorlalte anotimpuri.

Frumusețea și gingășia pruncilor și a copiilor, delicatețea și farmecul lor fac să se răspândească peste tot o bucurie deosebită. Dacă Sfântul Părinte i-a definit ca primăvară a familiei și a societății, noi ne permitem să le dăm un nume și mai expresiv și să-i comparăm cu florile care încântă ochii și îmbucură cu adevărat inimile.

În societatea unde copiii sunt primiți și prețuiți, în familiile care se deschid pentru viață, în Bisericile care apără, promovează și binecuvântează familiile și copiii, viitorul este asigurat, adevărata speranță crește, bucuria se află la ea acasă. Copiii fac, așadar, să se întrevadă frumusețea cerească și să se asigure perspectiva unei lumi mai drepte și mai fericite.

Dragi copii,

Vă îmbrățișez cu dragoste în ziua voastră, Ziua Mondială a Copilului, 1 iunie, dar nu numai acum, ci mereu.

Vă îndemn să rămâneți mereu cu sufletul curat, cu inimi generoase și cu însuflețire legați de Isus, prietenul vostru, pe care-l găsiți atunci când citiți revista voastră, când participați la orele de religie și când vă apropiați de Biserică și de altarul său.

Răspândiți în lume bucuria, speranța și fericirea ca niște flori frumoase, ce creșteți în grădina Bisericii și a țării noastre, numită așa de frumos: "Grădina Maicii Domnului".

Răspundeți-i lui Isus când vă cheamă și vrea să vă arate lumii ca și exemple de iubire, bunătate și frumusețe.

În familii, la școală. în societate și în Biserică, fiți voi aceia care umpleți inima tuturor de bucurie și speranță.

Cereți ca oamenii să fie buni, să făurească pacea, să facă din întreaga lume o familie fericită.

Bucurați-vă, fiți mereu primăvara familiei, a societății și a Bisericii și florile poporului nostru.

Vă dorește tot binele și vă îmbrățișează episcopul vostru,

Iași, 1 iunie 2003

Petru Gherghel, episcop de Iași



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat