Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 DOCUMENTE EPISCOPALE 

Omilia de la Liturgia sfințirii uleiurilor din Joia Sfântă 2003

Preasfințite, Sfințiile voastre confrați preoți,
Dragi frați și surori în Cristos,

Celebrăm astăzi "Missa chrismatis", sfânta și dumnezeiasca Liturghie, care este pentru noi toți "inima misterului Bisericii", așa cum se bucură să o definească Sfântul Părinte făcând o aplicare a întregii învățături creștine în scrisoarea sa enciclică "Ecclesia de Eucharistia", în cadrul căreia sunt sfințite uleiurile și crisma care vor fi folosite la celelalte sfinte sacramente.

Celebrând astăzi sfânta Liturghie nu reamintim doar, ci trăim unitatea sfintei Preoții ca o participare misterioasă din partea noastră, a tuturor - episcopi și preoți -, la aceiași unică Preoție, a marelui preot Cristos, încredințată nouă și lăsată omenirii pentru realizarea îndreptățirii și a mântuirii săvârșite de el prin patima, moartea și învierea sa.

Suntem aici într-un mister al credinței noastre uniți în jurul aceluiași altar și legați între noi cu legăturile tainice ale dragostei de care ne-a făcut părtași marele preot, alegându-ne și consacrându-ne să fim pentru veșnicie preoții săi, colaboratorii și ucenicii săi.

Ne simțim cu toții, dincolo de lipsurile și slăbiciunile noastre, privilegiații săi, prietenii săi și slujitori cu el ai poporului lui Dumnezeu.

Celebrând astăzi sfânta Liturghie, de fapt constituim Biserica sa, Biserica locală de Iași, Biserica ce trăiește din Euharistie - Ecclesia de Eucharistia vivit, care-și are izvorul în Euharistie.

Tocmai în această zi, Sfântul Părinte, așa cum s-a anunțat, ne oferă un mare cadou, nu o scrisoare ca altă dată, ci o enciclică plină de învățăminte, legată de ministerul nostru și de misterul Bisericii, care este fondat pe taina Euharistiei.

Pentru noi Biserica locală din Moldova, din Dieceza de Iași, reprezintă un triplu dar. Este o prețuire și o predilecție pe care ne-o arată an de an Sfântul Părinte, chemându-ne să celebrăm în spirit de comuniune sacerdotală ziua Preoției noastre.

Este un dar particular pentru a înțelege și a trăi realitatea Bisericii, care nu este "un lucru" - res, cosa, cum obișnuiesc să se exprime teologii, ci este o persoană vie, un corpus vivum însuflețit și personificat de Isus euharisticul.

În al treilea rând, pentru noi ca Biserică locală este o chemare specială de a ne cunoaște istoria, viața și realitatea tainică, tocmai acum când celebrăm Sinodul diecezan, menit să ne facă mai mult să înțelegem cine suntem, cine ne constituie ca Biserică și cum trebuie să trăim această realitate vie care este Dieceza de Iași.

Ne bucurăm, așadar, să primim un mare dar în ziua Preoției noastre, în ziua când celebrăm împreună marele dar al Euharistiei, oferit nouă de însuși Cristos, preotul veșnic, mântuitorul omului.

La cuvintele pe care ni le-a lăsat Isus în testament, la darul pe care el ni l-a încredințat, lăsându-ne trupul și sângele său ca hrană și băutură pentru viața noastră, la testamentul iubirii sale nesfârșite, primim acum prin însăși mâinile păstorului nostru suprem învățătura autentică despre Euharistie, fără de care Biserica nu ar fi ceea ce este - sacramentul mântuirii oamenilor. Conciliul Vatican al II-lea definește Euharistia "fons et culmen totuis vitae christianae" de la care pornesc toate celelalte daruri și care reprezintă centrul, punctul cel mai de sus al trăirii creștine.

Luând în mâini scrisoarea Sfântului Părinte și parcurgându-i conținutul, vedem că de fapt în acest document ne este oferit însuși Cristos, născut pe pământ, care predică, se jertfește, moare și învie pentru noi, oamenii, și pentru a noastră mântuire. Sfântul Părinte ne prezintă opera lui Cristos, concentrată în sacrificiul său care se perpetuează prin lucrarea Spiritului Sfânt.

În cele șase capitole, cu o introducere și o concluzie, descoperim marele dar făcut omenirii, marele și profundul mister al credinței, rolul Euharistiei în edificarea Bisericii, comuniunea Euharistiei și a Bisericii, comuniunea eclezială pentru toți membrii Bisericii ca rod al Euharistiei, demnitatea celebrării Euharistiei și școala sfinților, și, mai ales, școala Mariei, numită de Sfântul Părinte "donna" euharistică, de la care învățăm imensitatea darului făcut de Părintele ceresc, care ne oferă în Cristos prin Duhul Sfânt pâinea vieții.

Fiecare pagină reprezintă de fapt un tezaur de meditat și de împărtășit.

Fiecare capitol ne oferă cheia desăvârșirii noastre și mijlocul concretizării Bisericii din care ne bucurăm să facem parte.

Îi mulțumim Sfântului Părinte care se îndreaptă astăzi spre noi cu un dar imens, așa cum este infinit de mare și bun însuși Isus Cristos, rămas cu noi în Euharistie până la sfârșitul veacurilor.

Le mulțumim părinților Bisericii care mereu ne-au făcut să pătrundem în acest mister și să-l cunoaștem și mai bine. Le mulțumim marilor teologi, și sunt așa de mulți, profesorilor noștri, care nu numai că ne-au vorbit de Euharistie, ci ne-au și arătat drumul trăirii autentice, și sunt așa de valoroși. Mă bucur să-i amintesc pe cei mai aproape de noi: Preasfințitul Anton Durcovici și pr. Rafael Friedrich, a căror viață s-a contopit și sacrificat împreună cu cea a marelui preot Cristos. Înaintașii noștri - episcopi, preoți, victime ale iubirii euharistice, ajunși în închisori și între ziduri de tot felul, nu trebuie uitați niciodată.

Doresc să închei aceste gânduri din cadrul acestei zile minunate, în care cu toții amintim Preoția noastră, folosindu-mă de cuvintele Sfântului Părinte din finalul enciclicei sale "Ecclesia de Eucharistia". Sunt cuvinte de suflet adaptate nouă, aplicabile pentru fiecare dintre noi și cu un mesaj puternic.

În programul nostru de pregătire la Sinod, ele ne vor fi de mare ajutor, iar cursurile stabilite de noi și prezentate de profesorii noștri de la Seminar ne vor face să înțelegem și mai bine și mai ales ne vor lumina și susține și mai mult în trăirea misterului Bisericii noastre locale, care nu poate exista fără Euharistie și nu poate fi un adevărat sacrament universal de mântuire.

Textul va fi prezentat de periodicele noastre, precum și de Editura Episcopiei și a Seminarului. La sfârșitul sfintei Liturghii veți primi extrasul enciclicei și alte materiale legate de Euharistie, taina identității noastre ca Biserică.

Bacău, 17.04.2003

Petru Gherghel, episcop de Iași



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat