Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 DOCUMENTE EPISCOPALE 

Mesajul păstorului diecezei cu ocazia Zilei Tineretului de la Barticesti

Fericiți cei care au o mamă bună și o urmează!

Dragi tineri!

Invitația Sfântului Părinte Ioan Paul al II-lea din mesajul pentru Ziua Mondială a Tineretului atinge un punct sensibil al vieții: mama.

Pentru un tânăr creștin numele de mamă are o rezonanță deosebit de puternică și reprezintă o valoare care depășește granițele vieții naturale. Mama pentru orice copil și pentru orice tânăr creștin este o comoară de care depinde nu numai viața însăși ca origine, ci și toată creșterea și dezvoltarea spirituală.

Când este vorba de mama pe care Isus i-o încredințează lui Ioan sub cruce, dimensiunea are o conotație spirituală și extinderea protecției ei cuprinde pe toți creștinii și, într-un sens, pe toți oamenii.

"Fiule, iată mama ta!" reprezintă un testament încredințat nu numai lui Ioan, evanghelistul și apostolul pe care îl iubea Isus - cel mai tânăr din grupul celor 12 -, ci și fiecărui creștin, care știe să stea lângă crucea sa, mai ales fiecărui tânăr decis să nu se despartă niciodată de el.

Afirmația și apelul pe care Sfântul Părinte îl adresează anul acesta tinerilor din întreaga lume, și deci vi-l adresează și vouă, dragi tineri ai Diecezei de Iași, vrea să fie un gest de predilecție față de toți și o chemare la o adevărată iubire față de acea persoană ce s-a oferit să-l iubească mai presus de toate pe el și pe toți cei care sunt și vor fi ai lui.

În aceeași împrejurare și cu aceeași iubire, Isus îl prezintă pe Ioan Mamei sale: Femeie, iată fiul tău! care în termeni de credință înseamnă: Mamă, iată fiul tău!

Sfântul Părinte aplică acest apelativ la toți tinerii lumii și le spune: Mamă, iată fiii tăi!

Dragi tineri și tinere,

În contextul celebrărilor din acest an, fie în Duminica Floriilor, fie în întâlnirile zonale și diecezane unde voi veți fi împreună, dar mai ales la Barticești în ziua de 4 mai 2003, să deschideți larg urechile și inimile voastre și, ascultând ce vă spune Sfântul Părinte, folosindu-se de cuvintele lui Isus: "Fiule, iată mama ta!", să răspundeți împreună cu episcopul vostru, cu asistentul vostru general, cu toți părinții spirituali, așa cum a făcut-o însăși Maria: Fie mie după cuvântul tău!

Așadar, vă așteptăm la Barticești ca împreună cu Maria, cu Ioan și cu toți tinerii diecezei noastre să-l descoperiți pe Isus, care vă cheamă după el, care vă cheamă s-o iubiți pe Maria, să descoperiți cu ea pacea și, luând-o la voi, să fiți și voi constructori de pace și de o lume mai bună.

Iași, 13.04.2003

Al vostru,
Petru Gherghel, episcop de Iași



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat