Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 DOCUMENTE EPISCOPALE 

Sub steaua călăuzitoare a Reginei Rozariului

Preacucernici părinți,
Dragi suflete consacrate,
Iubiți cinstitori ai sfintei Fecioare,

Aleasă de Dumnezeu să fie mama Mântuitorului și ocrotitoare, împreună cu Iosif, a comorilor sfinte, Maria nu a făcut altceva decât să-și pună întreaga sa viață în slujirea lui Dumnezeu și a binelui întregului popor. Ea a fost nu numai aurora mântuirii oferind trupul și sufletul său drept locuință a lui Cristos, ci și-a adus contribuția ei pentru cauza mântuirii oamenilor, stând alături de însuși Isus până pe Calvar, alături de primii apostoli susținându-i în misiunea lor de evanghelizare. Ea a continuat să spună oamenilor ceea ce le spunea celor din Cana Galileii: "Faceți orice vă va spune" (In 2,6).

Sfântul Părinte papa Ioan Paul al II-lea și-a așezat întregul său minister pastoral sub ocrotirea preacuratei Fecioare Maria, alegând-o pe ea ocrotitoarea și apărătoarea Bisericii și stea călăuzitoare pe marea zbuciumată a lumii. "Totus tuus!" reprezintă încrederea și speranța Sfântului Părinte în ocrotirea și ajutorul ei.

Recent, Sfântul Părinte a reînnoit această încredere în ocrotirea sfintei Fecioare Maria, dând lumii, la începutul acestui nou mileniu, noi motive de speranță și noi modalități de întărire în credință, prin inițiativele luate.

Miercuri, 16 octombrie, papa Ioan Paul al II-lea a semnat o scrisoare apostolică, având ca temă centrală Rozariul. Papa a celebrat cei 24 de ani de pontificat prin două gesturi simbolice: proclamarea Anului Rozariului și publicarea unei scrisori apostolice dedicată acestei rugăciuni.

În noua scrisoare apostolică, intitulată "Rosarium Virginis Mariae" - Rozariul Fecioarei Maria, Sfântul Părinte prezintă rugăciunea mariană ca pe "o meditare a misterelor vieții și activității lui Cristos", dacă este făcută "cu devoțiune și nu în mod mecanic".

"Repetând invocația Bucură-te, Marie, putem reflecta în mod profund asupra evenimentelor importante ale misiunii Fiului lui Dumnezeu pe pământ, care ne-au fost transmise prin evanghelie și prin tradiție". Și, dat fiind că în cele 15 mistere de până acum ale Rozariului nu se contemplau marile manifestări din viața publică a lui Cristos, în noua scrisoare apostolică Sfântul Părinte a adăugat alte cinci mistere pe care le-a numit "misterele de lumină". Acestea cuprind momentele vieții lui Isus de la Botezul în Iordan până la începutul Patimii.

Până acum, din cele 15 mistere ale Rozariului - de bucurie, de durere și de slavă - lipseau momente decisive din viața publică a lui Cristos, a explicat Sfântul Părinte. De aceea, la nr. 19 din scrisoarea apostolică Sfântul Părinte spune că "în timp ce lasă la libertatea fiecăruia și a comunităților", sugerează includerea "misterelor activității publice a lui Cristos de la Botezul lui până la Patima sa". Papa a adăugat că numește aceste mistere "misterele de lumină" deoarece Cristos, în viața sa publică, s-a revelat pe sine ca "mister de lumină": "Cât timp sunt în lume, eu sunt lumina lumii" (In 9,5).

La nr. 21 din noul document sunt enumerate cele cinci "mistere de lumină" ale vieții publice a lui Isus și este explicat misterul pe care creștinul îl contemplă în fiecare din aceste momente: (1) botezul lui Isus în Iordan, (2) autorevelarea lui Isus la nunta din Cana, (3) proclamarea împărăției lui Dumnezeu și chemarea la convertire, (4) schimbarea la față, (5) instituirea Euharistiei, ca expresie sacramentală a misterului pascal.

Luând în considerație hotărârea Sfântului Părinte de a proclama anul dintre octombrie 2002 și octombrie 2003, Anul Rozariului, și ținând cont de cuvintele sale, "încredințez această propunere pastorală inițiativei fiecărei comunități ecleziale" și "sunt încrezător că propunerea va fi primită cu generozitate și disponibilitate", dornici de a o considera pe Maria steaua călăuzitoare a drumului nostru de credință din timpul Sinodului diecezan:

  • Cerem tuturor preoților, seminariștilor, sufletelor consacrate și tuturor credincioșilor noștri să trăiască cu adevărat acest program pastoral cu vie însuflețire și cu mare bucurie, apelând cu încredere la ocrotirea Maicii Domnului;

  • Declarăm cu bucurie Anul Rozariului, an integrant al Sinodului diecezan;

  • Dispunem introducerea imediată a misterelor luminii pentru ziua de joi, în practica zilnică a Rozariului;

  • Textul scrisorii apostolice a Sfântului Părinte va fi trimis fiecărei parohii și va fi prezentat credincioșilor la celebrările euharistice din fiecare sâmbătă.

Sperăm ca astfel să ne bucurăm de lumina lui Cristos, mărită de strălucirea Mariei, Regina Rozariului, și să simțim prezența și ocrotirea ei în Biserica noastră locală, pe care vrem să o știm parte din "grădina Maicii Domnului".

Cu îmbrățișarea și binecuvântarea noastră părintească,

Iași, 22 octombrie 2002
Petru Gherghel, episcop de Iași



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat