Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 DOCUMENTE EPISCOPALE 

Biserica locală de Iași în fața operei misionare

De la întemeierea ei, Biserica este și trebuie să fie misionară, adică este chemată să vestească evanghelia. "Mergeți în toată lumea și predicați evanghelia la toată făptura" (Mc 16,15), le poruncește Isus apostolilor și tuturor ucenicilor săi.

Îndeplinind acest mandat, apostolii au vestit mesajul evanghelic și noua împărăție a noului popor mesianic s-a răspândit treptat peste tot pământul, ajungând astfel la toate popoarele și, desigur, pe teritoriul Daciei, al Valahiei și al Moldovei de azi.

Suntem, așadar, beneficiarii acestui mesaj evanghelic și ne bucurăm să facem parte din marea familie a Bisericii întemeiate de Domnul nostru Isus Cristos.

"În dar ați primit, în dar să dați" (Mt 10,8).

Această obligație impusă de Isus ne privește și pe noi. Am primit evanghelia în mod gratuit datorită predicii apostolilor și, desigur, în Moldova datorită bunilor misionari veniți din toate părțile, mai ales din Polonia și Italia. Astfel beneficiem împreună cu ceilalți frați creștini de o moștenire transmisă prin jertfe și iubire, pe care astăzi o îmbrățișăm și o trăim cu multă bucurie și satisfacție.

Dacă odinioară teritoriul episcopiilor de Siret, Baia, Bacău și în cele din urmă al Vicariatului de Moldova, transformat în Episcopia de Iași, a fost "terra missionum", astăzi lucrurile au evoluat într-un mod binecuvântat și avem o dieceză bine conturată, vie și dinamică. Întreg teritoriul canonic al Moldovei și Bucovinei aparține acum la structura bisericească a Episcopiei de Iași și se bucură de roadele misiunii împlinite din partea celor ce au primit mandatul vestirii evangheliei la toate popoarele. Greutățile muncii misionare, cu toate dificultățile interne și externe, nu au împiedicat răspândirea cuvântului dumnezeiesc și în forma latină, iar acceptarea acestei forme și a acestui rit s-a demonstrat a fi corespunzătoare sufletului, culturii și limbii pe care au vorbit-o și o vorbesc toți locuitorii Moldovei, limba și cultura latină, româna.

După toate furtunile și probele prin care a trecut, Episcopia de Iași dispune astăzi de structuri normale, de seminarii și școli, de familii creștine bune și mai ales de un cler tânăr și generos. Numărul parohiilor a crescut de la câteva zeci, la începutul înființării diecezei de către ep. Nicolae Iosif Camilli în 1884, la 125 în anul 2000. Seminarul diecezan din Iași este căutat; astăzi sunt 185 de studenți pentru cele două dieceze, Iași și București, iar Seminarul Franciscan din Roman și celelalte seminarii ale părinților capucini, verbiți, asumpționiști, iezuiți, orionini și calabresi dispun de numeroși candidați. Preoții care sunt răspândiți în toate centrele de formare sacerdotală, în parohii sau instituții socio-caritative ale diecezei sunt în număr de 329. Numărul sufletelor consacrate este considerabil și îmbucurător, iar mulți tineri sau tinere lucrează deja în diferite opere misionare interne și chiar externe.

Potențialul este mare, disponibilitatea este pe măsura tinereții, iar necesitățile evanghelizării sunt nelimitate. Vestea cea bună este un mesaj ce trebuie să ajungă la toți. Nimeni nu poate spune că e scutit de la o asemenea responsabilitate, chiar dacă unul sau altul nu face parte din categoria clerului sau a vieții consacrate. Prin Botez fiecare creștin intră în această familie chemată să evanghelizeze, să vestească noua împărăție, potrivit cu darul primit.

Dispunând astăzi de un număr frumos de preoți, de suflete consacrate, de seminariști și tineri din familiile noastre, simțim o obligație care provine din cuvântul lui Cristos - "în dar ați primit, în dar să dați" - menționat mai sus.

Trebuie să dăm și noi, să oferim cuvintele evangheliei mai departe, la alții, mai ales la cei ce n-au auzit de Cristos și de opera sa.

Așa gândim cu toții, așa trebuie să gândească episcopul și toți cei care îi stau alături. Așa trebuie să gândească orice preot și orice suflet creștin.

Așa a început inițiativa de a ne îndrepta spre acele țări în care trebuie să fie anunțată evanghelia și de către noi cei ce formăm Dieceza de Iași, bogată în vocații și tineri generoși.

Primele contacte le-am luat cu Dieceza de Padova, cu episcopul Antonio Mattiazzo și, imediat după aceea, cu Episcopia de Gorizia (Mons. Giuseppe Baldas), care au o lungă experiență în acest domeniu al activităților misionare în Africa.

S-a simțit nevoia să fie instituit și în dieceza noastră Centrul Misionar Diecezan, care să răspândească între credincioși dimensiunile noii opere și să creeze un climat de pregătire și angajare pentru cei ce simt o astfel de vocație.

Trebuie să spun că începutul a fost greu, dar rezultatele nu s-au lăsat așteptate.

S-au găsit primii preoți dispuși să înceapă această muncă. Astfel, pr. Eugen Blaj împreună cu pr. Pavel Chelaru s-au prezentat să înceapă o nouă aventură de iubire și evanghelizare. Au urmat alți preoți: pr. Isidor Mârț și pr. Adrian Stoica, și imediat alte persoane laice s-au alăturat și s-au angajat la această operă de pionierat. Actualmente numărul lor a crescut: doi preoți se află la Maikona, Kenya, conducând o parohie, altul lucrează, după cum se știe, în Coasta de Fildeș, iar patru tinere voluntare laice sunt deja active în Togo și Coasta de Fildeș.

Opera de evanghelizare e vastă. În fața ei noi încercăm să spunem: "Prezent! Iată-mă, trimite-mă pe mine!"

Tuturor celor ce gândesc astfel, binecuvântarea noastră arhierească.

1 octombrie 2002

Petru Gherghel, episcop de Iași



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat