Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 DOCUMENTE EPISCOPALE 

Scrisoare cu ocazia venirii relicvelor sfintei Tereza la Bacău

Către toate parohiile, institutele și casele religioase
Cucernici părinți, dragi frați și surori, iubiți credincioși,

În mărturisirea credinței catolice este înscris paragraful: "Cred în împărtășirea sfinților", iar Catehismul Bisericii Catolice la nr. 956 ne dă explicația preluată din LG 49: "Datorită unirii lor mai profunde cu Cristos, cei din cer întăresc întreaga Biserică în sfințenie. Ei nu încetează să mijlocească pentru noi la Tatăl... oferindu-i meritele pe care le-au dobândit pe pământ prin unicul mijlocitor între oameni, Cristos Isus... Așadar, slăbiciunea noastră este mult ajutată de grija lor frățească".

Preocuparea pentru sfințenie rămâne mai mult ca niciodată o urgență a pastorației (cf. Novo millennio ineunte, 30).

În celebrarea hramurilor diecezei noastre, o sută unu comunități sunt puse sub patronajul a 23 de sfinți. Sfânta Tereza a Pruncului Isus este preferată în nouă comunități. Dar pietatea tereziană este apreciată în toată Biserica. Sfântul Părinte papa Pius al X-lea o considera pe Tereza cea mai mare sfântă a timpurilor moderne. Iar Pius al XI-lea, care a beatificat-o în 1923, a canonizat-o în 1925 și a declarat-o în 1927 ca patroană a misiunilor, îi era atât de atașat, încât o numea "steaua pontificatului meu!"

Nu-i de mirare dacă în zilele noastre, pentru revigorarea vieții creștine, rectoratul bazilicii "Sfânta Tereza din Lisieux", de acord cu episcopatul francez și din întreaga Biserică, a dispus și a întreprins purtarea casetei cu osemintele sfinte pe toate continentele.

Dieceza noastră de Iași va avea deosebita onoare de a o găzdui, în biserica nouă din Bacău-Centru, de la amiaza zilei de sâmbătă, 20 iulie, până în dimineața zilei de luni, 22 iulie. Este un bun prilej pentru toți credincioșii noștri să vină în pelerinaj pentru a venera moaștele sfintei Tereza de Lisieux.

Întrucât dieceza este foarte vastă, ca să evităm aglomerările neplăcute, am programat venirea la Bacău pe zone, și spațiul de timp alocat după cum urmează:

  1. Zonei Nord-Est (Decanatele de Iași, Siret și Bucovina) îi este rezervată după-amiaza zilei de sâmbătă, 20 iulie, între orele 13.00 și 20.00. La orele 18.00 va fi celebrată sfânta Liturghie pontificală de către Preasfinția sa episcopul Petru Gherghel.

  2. Zonei Nord-Vest (Decanatele de Piatra, Trotuș și Vrancea) îi este rezervată dimineața de duminică, 21 iulie, între orele 7.00 și 13.00. La ora 10.00 va fi o Liturghie solemnă.

  3. Zonei de mijloc (Decanatele de Bacău, Traian și Roman) îi este rezervată după-amiaza de duminică, 21 iulie, între orele 13.00 și 20.00. La orele 17.00 se va celebra din nou o Liturghie solemnă pontificală.

Cucernicii părinți parohi și vicari vor explica enoriașilor importanța acestui eveniment pentru dieceza noastră. Vor îndemna să se înscrie cât mai mulți pentru a se organiza cum se cuvine pelerinajele. Vor comunica până cel târziu la 1 iulie, la decanat numărul celor înscriși, iar decanatele le vor comunica până cel târziu 10 iulie la centrul decanal Bacău.

Parohiile tereziene (cele care au biserici închinate sfintei Tereza) sunt invitate în mod cu totul deosebit să participe la această prezență a sfintei Tereza în dieceza noastră. În aceste comunități se va face o pregătire spirituală adecvată, printr-o novenă de rugăciuni.

Asociațiile catolice de tineret sunt chemate să ia parte cu toată însuflețirea, așa cum au făcut-o și în alte ocazii.

Pe toată durata acestor pelerinaje va fi asigurată ascultare sfintelor spovezi.

În timp util vor fi distribuite foile volante cuprinzând cântece și rugăciuni adaptate evenimentului; de asemenea, ecusoane și eșarfe.

Încadrăm acest eveniment terezian în pregătirea pe care o facem pentru celebrarea Sinodului diecezan, cu dorința ca sfânta Tereza să ne mijlocească harurile necesare.

Vă invităm, așadar, și vă așteptăm la Bacău.

Iași, 1 iunie 2002

Cu binecuvântarea noastră arhierească,

Petru Gherghel, episcop de Iași



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat