Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 PREDICI /MEDITAȚII 

Chemați la sfințenie
Culegere de predici în cinstea sfinților

SFÂNTUL IOAN BOSCO
31 ianuarie

Fil 4,4-9
Ps 111
Mt 18,1-5.10

"Bucurați-vă mereu în Domnul și iarăși vă spun, bucurați-vă!" (Fil 4,4)

În viața noastră de toate zilele avem deseori ocazia să ne bucurăm de rezultatele pe care le obținem. Ne bucurăm, de exemplu, când reușim la un examen, când ne merg bine afacerile, când primim un dar etc. Sunt sentimente pe care le întâlnim în viața fiecăruia dintre noi. Astăzi, întâlnim îndemnul pe care sfântul Paul, în prima lectură, îl face filipenilor referitor la problema bucuriei. Nu e vorba de o bucurie care vine ca efect al unei realizări materiale. O astfel de bucurie are și necreștinul; mai mult, chiar și animalele când își primesc hrana, se bucură. Bucuria la care sfântul Paul ne îndeamnă astăzi, este o bucurie specială: bucuria în Domnul, bucuria că suntem fii ai lui Dumnezeu. Deși pare absurd și greu de înțeles, au existat persoane care au trăit în spiritul acestei bucurii. Iar un exemplu clar pentru a înțelege mai bine, este sfântul pe care Biserica îl comemorează astăzi: Ioan Bosco.

S-a născut la Becchi, un sătuc din preajma orașului Torino, la 15 august 1815. La vârsta de doi ani îi moare tatăl, iar mama sa Margherita, se străduiește să-i dea o educație bună, creștină; ceea ce a și reușit. Rezultatul străduinței mamei de a-i da o educație bună este evident: Ioan se hotărăște să devină preot. Din cauza sărăciei, pe parcursul studiilor pe care le va urma, va fi nevoit să facă multe sacrificii. Însă cu dorința fierbinte pe care o avea de a ajunge preot, și cu sprijinul mamei, depășește toate dificultățile care apar. Lucrează ca cizmar, croitor, păstor, agricultor, toate acestea făcându-le pentru a-și putea urma studiile.

La vârsta de nouă ani, Ioan vede în vis un grup de copii care alergau, râdeau, înjurau etc. El intervine, și voind să-i oprească începe să lovească în ei. Îi apare însă un bărbat și-i explică faptul că nu va reuși niciodată în felul acesta să și-i facă prieteni, ci e nevoie pentru aceasta de blândețe și de dragoste. Acest vis i se imprimă în minte lui Ioan și-l va pune în practică mai târziu.

Timp de șase ani studiază în seminarul din Chieri, iar la 5 iulie 1841 e sfințit preot la Torino. Fiindcă avea o atracție deosebită față de copii și tineri, începe să-i adune el însuși pe cei orfani, neajutorați, bolnavi etc. În 1847, Don Bosco (așa va fi numit de acum de toți) deschide prima casă la Nezza, de unde în 1875 vor pleca primii misionari pregătiți de el. Deviza lui în educarea tinerilor era: "totul prin iubire și nimic prin forță". Copilul are nevoie de afecțiune, de iubire, de joacă, de libertate în gândire și acțiune, are nevoie de bucurie, spunea Don Bosco.

Ceea ce el le propune tinerilor lui, este un reflex al bucuriei evanghelice, propusă nouă de sfântul Paul în ziua de azi: "Bucurați-vă mereu în Domnul și iarăși vă spun bucurați-vă" (Fil 4,4). Niciodată nu se arăta trist față de tinerii lui, oricât de mari erau dificultățile prin care trecea. "Se va îngriji Dumnezeu de toate", spunea el. Și nu-i era ușor să adune copiii de pe străzi, să le asigure o locuință, un pat, o masă, haine și toate cele necesare. În această muncă a sa, a întâmpinat deseori greutăți mari, indiferența colegilor chiar, dar în același timp s-a încrezut în providența lui Dumnezeu, cu ajutorul căreia a depășit toate obstacolele. Mulți îi spuneau că-și pierde vremea educând copiii și tinerii care ar putea să muncească și fără educația lui. Don Bosco însă, privind la acei copii, vedea în ei nu atât copii părăsiți și neajutorați, dar fii ai lui Dumnezeu. Chipul lui Isus din ei îl determina pe Don Bosco să se îngrijească de fiecare în parte.

În evanghelia pe care am ascultat-o astăzi, am auzit cu toții cuvintele pe care însuși Isus le-a spus: "Adevăr, adevăr vă spun, dacă nu vă schimbați și nu deveniți ca și copiii, nu veți intra în împărăția cerurilor" (Mt 18,3). De cele mai multe ori, noi vedem în copii doar persoane capabile să se joace, să alerge, să țipe etc. Nu vedem însă ceea ce este mai important în ei, și anume: curăția sufletului; acea curăție pe care Isus ne-o dă ca exemplu astăzi. Și noi cei mari trebuie să fim asemenea copiilor.

Într-o zi, Don Bosco aștepta trenul spre Torino. La un moment dat, observă un număr de copii care alergau în toate părțile, iar în final se adunară în jurul unui tânăr care părea să fie șeful. Se apropie de ei, dar copiii se împrăștie în toate părțile, rămânând față în față Don Bosco și așa-zisul șef. Cine sunteți Dumneavoastră de veniți și ne stricați jocurile? Și ce vreți de la noi?

Dacă vă face plăcere, aș vrea să mă joc cu voi; răspunde preotul.

Dialogul a continuat și Don Bosco află că tânărul nu avea tată și nici loc de muncă. După ce-i oferă o medalie miraculoasă, se desparte prietenește de tânăr, așteptându-l într-o zi la Oratoriu. Nu peste mult timp, tânărul avea să moară în faimă de sfințenie.

E un exemplu printre multe altele din viața marelui educator al secolului trecut. Observăm aici modul în care Don Bosco se apropia de copii. Se cobora la nivelul lor, le vorbea cu prietenie și astfel îi câștiga pentru Isus. Noi, cum împlinim îndemnul din sfânta Evanghelie: "cine primește un astfel de copilaș în numele meu, pe mine mă primește" (Mt 18,5).

Multe putem învăța din viața acestui sfânt. Desigur, învățătura pe care ar trebui să o luăm de la el nu este aceea de a ne dedica și noi educației copiilor și tinerilor părăsiți și singuri. Nu este aceasta singura cale de a împlini voința lui Dumnezeu! Don Bosco ne învață astăzi să vedem în persoana celuilalt chipul lui Isus. Iar acest lucru l-a învățat și el de la mama sa Margherita, care poate fi luată și ea ca exemplu pentru mamele care doresc să dea o educație bună copiilor.

Întâlnim chiar în viața de preoție a lui Don Bosco intervenții ale mamei. Se întâmpla uneori, ca după ce predica să fie felicitat. Mama însă îi spunea: "Giovanni, se prea poate să fi cules tu laude, mie însă mi se pare că a fost cam multă vanitate la mijloc. Pe viitor să predici clar și simplu, să te înțeleagă și cel mai sărman țăran!"

Altădată îi spunea: "Amintește-ți bine Giovanni, dacă te faci preot, și din întâmplare o să devii bogat, să nu vii niciodată să mă cauți; nu voi intra în casa ta!"

Sunt doar două sfaturi pe care mama i le repeta, dar suficiente pentru a ne putea da seama de grija pe care i-o purta, chiar și atunci când era preot.

Am prezentat deci două exemple, Don Bosco și mama sa Margherita, care au știut să împlinească cu adevărat voința lui Dumnezeu. Pe fiecare dintre noi Dumnezeu ne cheamă într-un anumit loc, ne dă câte o misiune de îndeplinit. Ținând cont de această misiune încredințată nouă vom putea și noi, asemenea lui Don Bosco, să împlinim voința lui Dumnezeu. Nu pe fiecare Dumnezeu ne cheamă să realizăm lucruri mari, așa cum a făcut-o cu Don Bosco. Nu e necesar să realizăm lucruri mari, dar e necesar ca puținul pe care îl realizăm, să-l realizăm cu o inimă mare, cu o inimă plină de bucurie. Sfântul Paul ne înșiră în prima lectură ce trebuie să facem: "Tot ceea ce este adevărat, de cinste, drept, curat, vrednic de iubire, virtuos și lăudabil; la acestea îndreptați-vă cugetul!" (Fil 4,8).

Să învățăm și noi astăzi de la Don Bosco să iubim pe aproapele nostru și să vedem în el chipul lui Isus. Astfel, ne vom putea bucura la sfârșit, de cuvintele din evanghelie: "Veniți binecuvântații Tatălui meu, moșteniți împărăția pregătită vouă de la întemeierea lumii!" (Mt 25,34).

Adrian GHERGHELUCĂ

© Editura Sapientia



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat