Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 PREDICI /MEDITAȚII 

Chemați la sfințenie
Culegere de predici în cinstea sfinților

SFÂNTUL FILIP NERI
26 mai

Fil 4,4-9
Ps 33,1-12
In 17,20-26

În prima lectură de astăzi, sfântul Paul îi îndeamnă la bucurie pe Filipeni: "Bucurați-vă mereu în Domnul; iarăși vă zic: bucurați-vă! Bunătatea voastră să le fie cunoscută tuturor oamenilor" (Fil 4,4-5). Observăm aici asocierea pe care o face sfântul Paul între bucurie și bunătate. Aceeași asociere o găsim în psalmul 33 cântat după prima lectură: "În Domnul se va lăuda sufletul meu: să audă cei blânzi și să se veselească". Domnul este motiv de laudă și de bucurie căci el este totul pentru sufletul unit cu el prin rugăciune, ca expresie a trăirii credinței. Iar rugăciunea, așa cum știm, presupune umilința, blândețea și exclude mândria, aroganța. De aceea psalmistul își îndreaptă îndemnul la bucurie, la veselie către cei blânzi, iar sfântul Paul le spune filipenilor: "Bucurați-vă!... Bunătatea voastră să le fie cunoscută tuturor oamenilor". Bunătatea și blândețea, opuse mândriei, sunt izvor de bucurie și în același timp efecte ale bucuriei în Domnul.

În evanghelie am citit următoarele cuvinte din rugăciunea sacerdotală a lui Isus: "Părinte voiesc ca unde sunt eu să fie împreună cu mine și aceia pe care mi i-ai dat, ca să vadă slava mea pe care tu mi-ai dat-o, pentru că tu m-ai iubit pe mine mai înainte de întemeierea lumii". La slava de care vorbește Isus nu au acces cei mândri. Isus Cristos, Dumnezeu fiind, s-a umilit pe sine coborând în condiția umană, iar omul, om fiind, deci o creatură, cum ar putea el să se mândrească și pe deasupra să mai și participe la măreția Fiului lui Dumnezeu? Participarea la măreția Fiului lui Dumnezeu este scopul omului. Sensul vieții lui, înseamnă fericirea și bucuria supremă. Se poate spune acest lucru și cu alți termeni, însă trebuie să fim conștienți că limbajul uman nu poate să exprime în mod exhaustiv realitatea vieții veșnice fericite din cer.

Astăzi îl comemorăm împreună cu întreaga Biserică pe sfântul Filip Neri, numit pentru firea lui veselă și optimistă Peppo cel bun. S-a născut la Florenza în anul 1515 și a murit în anul 1595, după 80 de ani de viață. Până la vârsta de 18 ani a practicat diferite meserii. Părinții lui voiau să-l orienteze spre comerț și de aceea l-au trimis la Roma pentru studii. A studiat trei ani la Roma, apoi a părăsit studiile dedicându-se apostolatului laic, activităților de binefacere. Și-a vândut cărțile la anticariat, iar banii primiți pe ele i-a împărțit la săraci. Îl găsim prin spitale, prin magazine, în mijlocul copiilor cărora le făcea educație prin jocuri și distracții. Celor care se plângeau de gălăgia făcută de copii le răspundea cu bunătate: "Dacă nu fac fapte rele, eu nu m-aș supăra chiar dacă ar încerca să taie lemne pe capul meu". Pe tinerii pe care îi aduna în jurul lui îi învăța diferite meserii. Găsim în Filip un foarte bun model al pedagogului, așa cum vom găsi aceasta și mai târziu la Don Bosco. În anul 1551, la vârsta de 36 de ani, Filip va fi sfințit preot și va intra într-o asociație de preoți pe care o va transforma puțin mai târziu în Societatea oratorienilor, aprobată de Papa Grigore al XIII-lea în 1575. Această asociație de preoți se ocupa în chip deosebit cu educația tinerilor. Sfântul Filip a fost de asemenea un promotor al culturii. În ciuda aparențelor, el avea o cultură solidă. A promovat și susținut în special studiile de istorie bisericească, îndrumând spre această disciplină pe unul dintre preoții săi, Baronius, marele istoric de mai târziu.

În conducerea sufletelor spre desăvârșirea vieții creștinești, cerea aplicarea principiilor fundamentale ale evangheliei, dragostea și umilința. El însuși s-a remarcat prin aceste virtuți. După încetarea din viață, la 26 mai 1595, medicii au constatat la toracele lui o neobișnuită curbură a coastelor, ca și cum s-ar fi îndoit pentru a face loc mai mult bătăilor inimii sale mari de apostol al Romei.

Filip Neri a fost o personalitate a timpului și nu a fost un sfânt izolat de lume care s-a ocupat doar de perfecționarea propriei vieți spirituale. Nu și-a îngropat talanții, dar s-a implicat mult și eficace în viața socială, în viața Bisericii, investindu-și acești talanți. Este unul din sfinții populari pentru că a știut să citească semnele timpului, unindu-și viața interioară, de intimitate cu Dumnezeu în rugăciune, cu viața activă și responsabilă în mijlocul lumii. A știut să-și trăiască credința în bucurie, de aceea s-a implicat în promovarea culturii, în educația copiilor și mai ales a tineretului. A știut să iubească și de aceea a fost bun și umil. A știut să spere și de aceea a reușit să inspire și altora încrederea în Dumnezeu.

Am amintit mai sus că avea o fire veselă și optimistă. Veselia autentică este o expresie a bucuriei și a păcii în Domnul. Trăirea autentică a credinței și a iubirii nu poate fi decât izvor de speranță, de pace și bucurie, atât pentru sine, cât și pentru cei din jurul nostru, în familie, între colegii de școală, de liceu sau de facultate, între colegii de muncă. Viața sfântă nu este rezervată unor persoane privilegiate. Toți, de la vlădică la opincă, cum ar spune Creangă, suntem chemați să ne trăim viața în sfințenie. Iar sfințenia înseamnă trăirea autentică a credinței. Să nu ne amăgim crezând că această trăire a credinței presupune exces de seriozitate, închiderea în sine, cufundarea în gânduri apăsătoare, rupere de viață și de oameni. Nu presupune lipsa zâmbetului, dar nici zâmbetul fals, pioșenia fățarnică, afișarea unei expresii a feței binevoitoare în spatele căreia se ascunde o inimă lipsită de dragoste, de umilință.

Într-una din zile Papa îl chemă pe Filip și-l rugă să verifice dacă o anumită persoană, despre care se vorbea mult în Roma, este într-adevăr o femeie sfântă. Filip se îndreptă către adresa respectivă, dar mai întâi trecu cu picioarele încălțate printr-o baltă noroioasă. Bătu la ușă și fu primit cu un zâmbet binevoitor din partea gazdei. Când însă păși cu încălțămintea murdară pe covoarele frumoase, gazda își ieși din fire și-i adresă cuvinte insultătoare. Filip ceru scuze cu umilință și se retrase în grabă. Ajungând în fața Papei, după ce își curățise încălțămintea, îi arătă cizmele și-i spuse: "Ciubotele mele sunt mai sfinte decât acea doamnă!" "Pentru ce?" întrebă Papa. "Lipsește umilința și blândețea" răspunse Filip.

Iarăși blândețea și umilința, opusul mândriei. Mândria, aroganța îl face pe om să nu înainteze în viața de sfințenie și să trăiască în duplicitate, să caute doar aprecierea oamenilor, precum femeia din relatarea amintită. Peppo cel bun a știut să fie blând, umil și vesel.

Viața lui Filip, caracterizată de optimism, bunătate și blândețe a dat speranță celor din jurul lui. Iar astăzi, lumea, blocată în cele trecătoare, are atâta nevoie de speranță! Mai ales tinerii au nevoie de speranță. La o emisiune radio intitulată Tinerii și filozofia disperării, un profesor de psihologie, vorbind despre motivele pentru care azi tinerii recurg adesea la acte de disperare, chiar la sinucidere, a accentuat lipsa de educație religioasă. Sfântul Filip, în educația pe care o făcea copiilor și tinerilor, s-a raportat întotdeauna la Dumnezeu, a dat educației o orientare creștină.

Viața fără Dumnezeu este sterilă, tristă, dezolantă, își pierde sensul, face loc disperării. Viața este frumoasă, însă pentru a descoperi frumusețea vieții și pentru a simți bucuria de a trăi e nevoie de credință, speranță și dragoste, e nevoie de Dumnezeu în viața noastră. Nouă, creștinilor, ne revine rolul de a fi oaze de speranță în mijlocul lumii, ne revine rolul de a fi lumini vii în întunericul lumii. Iar pentru aceasta e necesar să promovăm educația religioasă și de asemenea să urmăm și îndemnul sfântului Paul, îndemn pe care și sfântul Filip Neri l-a urmat: "Bucurați-vă mereu în Domnul; iarăși vă zic: bucurați-vă! Bunătatea voastră să le fie cunoscută tuturor oamenilor."

Sorin DIAC

© Editura Sapientia



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat