Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 PREDICI /MEDITA?II 

Chemați la sfințenie
Culegere de predici în cinstea sfinților

APARIȚIILE SFINTEI FECIOARE MARIA
LA FATIMA
13 mai

1Cor 1,26-31
Ps 144
In 2,1-11

În calitate de creștini nu putem face abstracție de evenimentele zilnice pe care le experimentăm și care ne influențează într-o măsură mai mică sau mai mare. Constatăm, printre altele, o creștere a cantității de informații pe care le primim și o diversificare a surselor din care provin. S-a înmulțit numărul publicațiilor, ca să nu mai amintim de posturile de radio și televiziune urmărite cu foarte mare interes. Toate acestea ne propun informații care uimesc, șochează, dar intenția lor este în primul rând aceea de a atrage cât mai mulți simpatizanți, îndeosebi prin publicitate.

În acest context, astăzi, când atenția noastră este orientată spre Sfânta Fecioară Maria care a apărut într-un mod surprinzător la Fatima, în Portugalia, se pot contura în mintea noastră mai multe întrebări: oare aparițiile constituie pentru Biserică o modalitate de a-și câștiga adepți? Pentru ce se vorbește atât de mult despre aceste evenimente din moment ce suntem convinși că Dumnezeu s-a descoperit oamenilor plenar în Sfânta Scriptură? Care este raportul dintre revelația lui Dumnezeu și aceste apariții? Asupra acestor problematici vă propun să reflectăm împreună.

Sunt multe persoane care afirmă că au viziuni. În aceste cazuri, Biserica nu se pronunță niciodată înainte de a analiza bine evenimentele. Cert este că persoanele care în Biserică au datoria de a învăța sunt foarte atente atunci când tratează depre această temă. Una dintre condițiile pe care trebuie să le îndeplinească un eveniment pentru a fi acceptat de Biserică este aceea că întregul mesaj trebuie să fie în concordanță cu învățătura lui Dumnezeu din Sfânta Scriptură. De fapt, revelațiile particulare autentice nu fac altceva decât să reamintească adevărurile de credință care au fost abandonate sau să revigoreze viața credincioșilor prin îndemnuri la credință, convertire și pocăință. Evenimentele de la Fatima se înscriu în această direcție.

În ziua de 13 mai 1917, în preajma amiezii, Sfânta Fecioară a apărut unor păstorași: Lucia dos Santos (de 10 ani), Iacinta și Francisc (de 7 și, respectiv, 9 ani). Aceștia erau cu turma lor la păscut într-o vale numită Cova d'Iria, situată la trei kilometri de Fatima. Sfânta Fecioară le-a cerut copiilor să revină în acel loc în fiecare zi de 13 a lunii până în octombrie. Astfel, Fatima a devenit un loc de pelerinaj cunoscut mai întâi de cei apropiați copiilor, dar apoi de lumea întreagă. Mesajul acestor apariții poate fi redus la trei idei: pocăință pentru păcate, îndemnul de a recita sfântul Rozariu în acest sens și consacrarea la Inima Neprihănită a Sfintei Fecioare Maria.

În discursul de la Angelus din 26 august 1986, Sfântul Părinte Papa Ioan Paul al II-lea spunea că "Sfânta Fecioară a venit în ajutorul nostru pentru că mulți nu vor să primească invitația Fiului lui Dumnezeu de a se întoarce la casa Tatălui".

Îndemnul "Convertiți-vă și credeți în Evanghelie" (Mc 1,15) constituie începutul predicii lui Isus. Mama lui Dumnezeu ne amintește la Fatima că pocăința este o constantă a vieții noastre care nu trebuie să fie trăită numai în timpul Postului Mare. Totdeauna trebuie să reparăm lipsurile și slăbiciunile personale și ale celorlalți. Această virtute se exprimă în primul rând prin frecventarea deasă și conștientă a sacramentului penitenței, dar ea trebuie să fie prezentă în toate activitățile cotidiene: în observarea exactă a programului personal de viață, în caritatea autentică față de cei din jurul nostru îndeosebi față de cei care suferă, sau prin renunțarea de bunăvoie la unele lucruri permise. În acest sens avem de învățat de la acești trei copii care deseori își impuneau singuri renunțări cu intenția de a face pocăință. Iacinta a suferit mult înainte de a muri. Toate aceste suferințe le oferea ca ispășire. De multe ori constata că ele nu sunt suficiente. Pentru aceasta își propunea să renunțe și la micile alinări pe care le primea. Ea spunea: "Îmi este sete, dar nu vreau să beau. O ofer lui Isus pentru păcătoși. M-au lăsat să aleg: să beau lapte sau să mănânc un strugure. Dar eu am ales laptele care nu-mi place, pentru a-i oferi lui Isus acest sacrificiu".

Toți suntem chemați la pocăință, iar modalitățile de care dispunem nu sunt puține. La Fatima, Sfânta Fecioară ne-a propus și o altă formă în care putem repara urmările păcatului: este rugăciunea Sfântului rozariu pe care sunt convins că fiecare o recită cât mai des. Fiind cea mai apropiată de Fiul său, Sfânta Fecioară este în același timp alături de noi, mădularele Trupului Mistic al lui Cristos. Ea poate să mijlocească de la Fiul ei ispășirea de care noi avem nevoie.

Devoțiunea noastră către Sfânta Fecioară Maria trebuie să meargă până acolo încât să ne consacrăm total Inimii sale Neprihănite. Unde putem să fim mai apărați și mai protejați? O asemenea consacrare înseamnă să ne apropiem - prin mijlocirea Sfintei Fecioare - de același Izvor al vieții care oferă necontenit haruri oamenilor. În decursul istoriei au avut loc mai multe consacrări de acest fel; Sfântul Părinte Pius al XII-lea, care a fost hirotonit preot la Roma în ziua primei apariții a Sfintei Fecioare la Fatima, a consacrat Inimii Neprihănite întregul neam omenesc și în special Rusia. În zilele noastre, Sfântul Părinte Ioan Paul al II-lea a reînnoit această consacrare. Nici noi, românii, nu am rămas insensibili la acest îndemn, deoarece, la 22 august 1948, în catedrala din Iași, avea loc consacrarea întregii eparhii Inimii Neprihănite. În acele momente de suferință prin care trecea Biserica locală, Preasfințitul Anton Durcovici și-a îndreptat plin de încredere rugăciunea către Maica Domnului pentru a păstra credința în credincioșii români. În zilele noastre, la îndemnul Episcopului Petru Gherghel, la 1 noiembrie 1996, a fost reînnoită această consacrare, cerând de la Inima Preasfântă harul declarării de fericit și sfânt a Preasfințitului Anton Durcovici.

Așadar, ne dăm seama că ceea ce ne cere Sfânta Fecioară astăzi nu constituie noutăți absolute. În esență, mesajul sărbătorii se îndreaptă spre fiecare dintre noi, îndemnându-ne la o analiză a modului în care ne trăim credința. Chiar dacă experimentăm realitatea tristă a păcatului nu trebuie să ne descurajăm, dar să avem tăria de a reveni la comuniunea cu Dumnezeu.

În mod concret, iată ce ne îndeamnă slujitoarea lui Dumnezeu, Alexandrina M. da Costa, o persoană carismatică portugheză care a murit în anul 1955: "Să înfășurăm lumea cu rugăciune și iubire, cu recitarea rozariului și să spălăm nelegiuirile sale cu sângele prețios al lui Cristos prin intermediul împărtășaniilor reparatoare, pentru ca ea să nu fie învăluită de flăcările războiului și inundată de râuri de sânge și de lacrimi omenești".

Ioan RIBA

© Editura Sapientia



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat