Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 PREDICI /MEDITAȚII 

Chemați la sfințenie
Culegere de predici în cinstea sfinților

SFÂNTUL IOAN DE LA SALLE
7 aprilie

2Tim 1,13-14; 2,1-3
Ps 1,1-2.3.4.6
Mt 18,1-5.10

"Cine împlinește poruncile mele și învață și pe alții să le împlinească, acela va fi mare în împărăția cerurilor" (Mt 5,19)

Spre sfârșitul secolului al XVII-lea, Franța avea în fruntea sa pe renumitul Ludovic al XIV-lea, Regele Soare. Despre aceste decenii de strălucire, despre această generație de aristocrați rafinați, savanți și literați, s-au scris mii de cărți, însă puțini din autorii acestor cărți s-au gândit că în jurul palatelor elegante, mii de familii își duceau existența prin noroiul ulițelor murdare și în noaptea neagră a păcatului. Documentele istorice ale vremii atestă că o treime din populația țării trăia în mare sărăcie. Din această cauză, foarte puțini părinți își puteau permite să trimită copiii la școlile cu plată ale învățătorilor particulari. Astfel, maidanul devine școala pentru mii de ființe omenești în pieptul cărora pâlpâie scânteia dumnezeiască și care ascund poate, nebănuite talente.

În fața acestei situații deplorabile, mai multe persoane pătrunse de zel apostolic caută tot felul de mijloace pentru a veni în ajutorul acestora. Printre acestea se numără și sfântul Ioan de la Salle.

S-a născut la 30 aprilie 1651, în vechiul oraș Reims, ca cel dintâi din cei unsprezece copii cu care Dumnezeu a binecuvântat familia magistratului regal Louis de la Salle. Din fragedă copilărie, membrii familiei observă la acesta o înclinație deosebită spre rugăciune și meditație, dar nimeni nu bănuia intențiile de viitor ale copilului. Însă, ziua primei împărtășanii aduce lumină în această problemă. După ceremonia înălțătoare, Ioan stă la masă la locul de cinste, în mijlocul unui mare număr de invitați. În toiul conversației, vine vorba despre viitorul micului sărbătorit. Tatăl și-l visase de mult în roba de magistrat, dar micul Ioan îi înmărmurește pe toți când răspunde scurt: "Am să fiu preot!" Ca o concretizare a acestei decizii, la vârsta de 11 ani, intră în rândul celor care se pregătesc pentru Sfânta Preoție.

Datorită calităților sale deosebite, tânărul seminarist de numai 16 ani ajunge canonic al catedralei din Reims, demnitate de care era legat și un mare beneficiu. Încărcat de timpuriu cu onoruri, departe de a se îngâmfa, el devine tot mai modest, tot mai evlavios și caută să-și îndeplinească noile îndatoriri cu o râvnă demnă de admirat.

La vârsta de 27 de ani, Ioan este hirotonit preot, urmând ca după un an să obțină doctoratul în teologie. Imediat după acest eveniment, se vede pus în situația de a prelua conducerea unui grup de învățători care se angajează să înființeze școli parohiale gratuite pentru copiii săraci din oraș. Implicat direct în activitatea de educare a copiilor, Ioan își dă seama de condițiile și nevoile urgente ale acestora și simte că Domnul îl chemă să fie sarea pământului și lumina lumii pentru aceștia. În urechile lui răsună mereu cuvintele lui Isus: "Ceea ce ați făcut unuia dintre aceștia mici, care sunt frații mei, mie mi-ați făcut" (Mt 25,40). Înflăcărat de aceste cuvinte, Ioan se ocupă mai intens de acești învățători: îi ajută din punct de vedere material, le întocmește un program de viață, le dă îndrumări în munca lor educativă și caută să le completeze formarea religioasă și pedagogică.

În munca de educare a copiilor săraci, Ioan de la Salle ascultă mereu de îndemnul lui Dumnezeu, punându-și toată încrederea în Providență. Renunță în primul rând la demnitatea de canonic, apoi la bunurile sale, pe care le împarte săracilor în timpul foametei care a bântuit Franța în iarna anului 1683-1684. Devine în acest fel sărac ca și copiii care îi frecventează școala și asemenea învățătorilor cu care își împarte bucuriile și necazurile.

Cu trecerea timpului, Ioan devine conștient că Dumnezeu l-a condus treptat către un nou tip de viață consacrată în Biserică. Într-adevăr, iată că din rândul acestor învățători se înfiripă o nouă congregație care își ia numele de Frații Școlilor Creștine. Membrii ei sunt bărbați laici care își consacră viața lui Dumnezeu pentru a se dedica educației copiilor și în mod deosebit a celor săraci.

Dar așa cum se întâmplă de multe ori cu cei chemați să fie deschizători de drumuri în Biserică, Ioan de la Salle va trebui să înfrunte tot felul de greutăți și împotriviri. Toate acestea vin atât din partea autorităților civile și bisericești, care nu-i înțelegeau planurile și metodele noi pe care voia să le introducă în școală, cât mai ales din partea învățătorilor particulari, care l-au dat în judecată pentru că-și pierdeau elevii, care preferau școlile creștine, unde învățământul era gratuit. În fața acestor împotriviri, Ioan nu cedează, ci în rugăciune și meditație își găsește tăria necesară pentru a-și duce la îndeplinire opera începută.

După 68 de ani de luptă și jertfă, bătrânul preot și apostol al școlii populare se îmbolnăvește grav. În ziua de 7 aprilie 1719 moare și este ridicat la cinstea altarelor de către Papa Leon al XIII-lea în anul 1900. Cu ocazia aniversarului de 50 de ani de la acest eveniment, Papa Pius al XII-lea îl proclamă patron al tuturor educatorilor.

Textul evanghelic, pe care Biserica ni-l propune astăzi, ne prezintă îndemnul lui Isus adresat apostolilor de a fi asemenea copiilor. Când se exprimă astfel, el nu se gândește la proverbiala inocență a copiilor, dar la umilința acestora. Copilul este o persoană capabilă de abandonare, plină de încredere, fără mândrie, fără pretenții; știe să fie copil și să se accepte așa cum este; acceptă incapacitatea sa de a înfrunta singur viața și simte nevoia grijii părintești și pe cea a educatorilor pentru a răzbate în viață. Copiii trăiesc în umilință nu subestimând ceea ce sunt - aceasta nu ar fi umilință - dar recunoscând ceea ce sunt.

Dacă trecem de la familia umană la cea creștină - familia lui Isus sau a lui Dumnezeu - argumentația capătă o mai mare eficacitate. Umilința creștină e cauzată tocmai de bucuria de a fi fii ai lui Dumnezeu. Ea nu este o înjosire, ci o virtute care înalță omul în fața lui Dumnezeu.

Filiația divină ne cere convertirea, după cum ne spune însuși Isus: "De nu vă veți schimba și nu veți deveni ca pruncii, nicidecum nu veți intra în împărăția cerurilor" (Mt 18,3). Aceste cuvinte le putem aplica acum foarte bine discipolilor lui Isus. Dacă aceștia trebuie să fie conducătorii comunității creștine, trebuie să se comporte cu acea umilință de care am amintit. Aceasta trebuie să o facă pentru două motive: pentru ceea ce sunt ei înșiși și pentru ceea ce sunt ceilalți, adică fii ai lui Dumnezeu.

Acest lucru l-a înțeles și l-a trăit în mod cu totul deosebit și sfântul Ioan de la Salle. Toată viața a fost convins că numai umilința trăită după îndemnul lui Isus, poate deveni un punct de plecare pentru o înțelepciune profundă și pentru un atent spirit de iubire în slujirea celor nevoiași. Dovada cea mai clară a umilinței sale o constituie, după cum am văzut deja, renunțarea la demnitatea și onoarea de canonic și angajarea totală în opera de educare a celor marginalizați.

Să-l implorăm așadar pe Domnul să ne dăruiască și nouă umilința necesară pentru a putea fi permanent și pretutindeni în lume acea mână întinsă, disponibilă să ducă mesajul iubirii sale. De asemenea, prin intermediul patronului educatorilor, să-l rugăm pe Tatăl ceresc să cheme și în zilele noastre educatori și învățători care să se consacre cu generozitate și devotament formării omului și creștinului autentic în rândul noii generații.

Cristian ANTICI

© Editura Sapientia



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat