Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 PREDICI /MEDITAȚII 

Chemați la sfințenie
Culegere de predici în cinstea sfinților

SFÂNTUL IERONIM EMILIANI
8 februarie

Tob 12,6-13
Ps 102
Mc 10,17-30

După cum bine știm, Biserica nu este formată doar din zidurile unui edificiu, dar și dintr-o comunitate de credincioși care mărturisesc aceeași credință. Deși fiecare comunitate este condusă din punct de vedere spiritual de un preot, în Biserica Catolică toate celelalte funcții nu îi sunt doar lui încredințate, ci tuturor în virtutea botezului, sacrament prin care toți oamenii sunt chemați la răspândirea împărăției lui Dumnezeu.

În secolul al XVI-lea activa în nordul Italiei un sfânt, laic, cu o râvnă deosebită în domeniul misionar și caritativ. Acesta era sfântul Ieronim Emiliani, sfânt pe care astăzi calendarul liturgic ni-l propune ca exemplu.

Dar cine a fost și pentru ce fapte s-a făcut vrednic de cinstire din partea Bisericii? Nu sunt puține lucrurile care s-ar putea spune despre un om care a trăit nu mai mult de 41 de ani și cu atât mai mult încă despre un sfânt. Ieronim s-a născut în 1486 într-o familie din cele mai bogate ale Veneției, o familie cu o trăire religioasă obișnuită. Pentru a păstra renumele familiei, după moartea tatălui său, Ieronim este obligat să îmbrățișeze de timpuriu cariera militară, ajungând în scurt timp, datorită curajului și a provenienței sale aristocratice, comandant al Castelului din Quero.

Războiul dintre Republica Veneția și Franța îl găsește aici. În ciuda eforturilor sale și în ciuda unei rezistențe eroice din partea ostașilor săi, cetatea este nevoită să se predea. El este făcut prizonier de război și închis într-o temniță întunecoasă pentru a muri deoarece nici o răscumpărare nu era pe placul dușmanului. Timp de o lună, cât a stat în închisoare, Ieronim s-a gândit la viața lui trecută, la visele de glorie dispărute și la sfârșitul lui apropiat. Simțindu-se părăsit, și-a îndreptat gândul la Sfânta Fecioară și cu inima plină de umilință a promis: "Preasfântă Fecioară, mă recomand ție din toată inima. Ai milă de mine! Îți promit că, dacă mă vei elibera din această închisoare, îmi voi schimba cu totul viața dedicându-mă slujirii binelui". Aceste cuvinte au fost mereu pe buzele lui Ieronim cât timp a stat în lanțuri. Într-o zi însă, Maica Domnului îl eliberează înfăptuind astfel o minune: "Mergi, Ieronim și amintește-ți de promisiune!"

Acesta este punctul de plecare al unei profunde transformări spirituale, al întregii sale opere misionare și de caritate. Ca și sfântul Augustin în tinerețea sa, și Ieronim a dus la început o viață dezordonată, iar rangul familiei din care provenea l-a făcut să se poarte mândru, arogant și fără inimă față de cei în nevoi. Intervenția Sfintei Fecioare de a-l elibera din întunecoasa închisoare, continuând comparația cu sfântul Augustin, poate fi asemănată cu intervențiile spirituale ale sfintei Monica, mama lui Augustin. Ca rod al convertirii, atât Augustin cât și Ieronim Emiliani au fost preocupați de problemele timpului lor. Amândoi au luptat împotriva ereziilor și tot amândoi au încercat să aline suferințele oamenilor. Augustin ca preot, și mai apoi episcop, Ieronim ca laic. Vocația ultimului a fost aceea de a fi exemplu cu o mărturie de viață eroică pusă la dispoziția semenilor săi.

Războiul a adus cu sine numai nenorociri: ciuma, dezinteria, foametea, mizeria trupească, dar mai ales sufletească. Ieronim a încercat să le ușureze situația tuturor celor nenorociți. Și-a cheltuit întreaga avere oferind pâine celor înfometați, s-a ocupat de cei atinși de boli, însă cel mai mult l-a afectat situația tineretului. Pentru cei orfani și pentru cei abandonați a creat orfelinate și școli. Iată ce spune un biograf al său despre prima școală înființată de Ieronim: "...a luat cu chirie un local în apropierea Spitalului Sfântul Rocco și aici apăru o școală cum nici Socrate nu visa să vadă, în ciuda înțelepciunii sale. Aici, Platon și Aristotel nu predau științele lor deșarte, dar învățau că, prin credință și prin imitarea vieții sfinte a lui Cristos, omul devine locuință a Duhului Sfânt, fiu și moștenitor al lui Dumnezeu".

Care era rolul acestor școli? Ieronim voia să dea copiilor lui o adevărată pregătire pentru viață. Voia ca ei să învețe să scrie și să citească, să învețe o meserie, fiecare după puterile lui și după înclinație. Îi educa cu dragoste în spiritul cinstei, al bunătății, al sacrificiului, al muncii și al simțului de răspundere. Îi învăța să se roage, să respecte lucrurile sfinte, să păzească doctrina creștină de erezia protestantă, să aibă o iubire adâncă față de Isus și o gingașă devoțiune față de Maica Domnului. Astfel de școli s-au răspândit în toată Republica și nu numai. Milano și Pavia au cunoscut deasemenea suflul carității sale și a Societății slujitorilor celor săraci, o asociație a colaboratorilor lui Emiliani având ca scop îngrijirea operelor începute: preocuparea pentru săraci și pentru tinerii părăsiți. Această societate va deveni mai târziu Congregația Clericilor Regulari de Somasca.

Ieronim Emiliani a murit la Somasca în 1527 în timp ce se îngrijea de bolnavii de ciumă. Pentru activitatea sa prodigioasă în favoarea tineretului și în special în favoarea celor lipsiți de părinți, Sfântul Părinte Papa Pius al XI-lea l-a declarat patron al orfanilor și al tineretului abandonat.

Dar ce ne spune nouă astăzi exemplul sfântului Ieronim? Am văzut cum el a reușit să renunțe la tot ce avea pentru a fi liber să se pună la dispoziția celor mai defavorizați. Astfel s-a abandonat cu totul voinței divine așa cum au făcut și apostolii când au început să-l urmeze pe Isus. Cu ce s-au ales din această renunțare? Isus însuși ne dă răspunsul la această întrebare în Evanghelia pe care am citit-o: "Nu este nimeni care și-a lăsat casă, sau frați, sau surori, sau mamă, sau tată, sau copii, sau țarini pentru mine și pentru evanghelie și să nu i-a însutit înapoi acum, în vremea aceasta..., iar în veacul ce va să vină, viața veșnică" (Mc 10,29-30).

Puterea de a renunța la toate nu stă la îndemâna oricui. Sfinții care au recurs la această metodă au reușit printr-un har deosebit din partea lui Dumnezeu pentru ca slujirea lor, imitând exemplul lui Isus, să fie clar văzută de ceilalți nu ca pe un efort propriu, dar ca o intervenție divină. Dându-și seama de aceasta, sfântul Ieronim scria într-una din scrisorile sale: "Dacă Domnul nu pune mâna, omul nu este capabil nici măcar să se ridice de la pământ și, cu atât mai puțin încă, să-și miște picioarele pentru a merge pe calea binelui". Acest lucru îl determina să-i îndemne pe toți la rugăciune. Fie că le vorbea copiilor săi, fie că le alina durerea celor bolnavi sau că se afla în fața celor bogați, pe toți îi îndemna să-și înalțe gândurile la Dumnezeu. Nu numai că îi îndemna, dar el însuși le dădea exemplu prin pietatea sa. A ajuns până acolo încât a mâncat praful drumului pentru a cere iertare lui Isus și Sfântei Fecioare, atunci când doi frați, întâlnindu-se, au început să înjure și să blesteme. Iar noi ce facem? Mulți se lasă purtați de val, mulți se lasă purtați de modă. Toți înjură, toți blestemă. Până și copiii au început să facă la fel ca cei mari. Mici și mari, cu toți sunt chemați să ne convertim pentru a ajunge la mântuire.

Mântuirea este o chemare mereu actuală. Nu este de ajuns să ne străduim numai pentru mântuirea propriului suflet, dar trebuie să ne punem și în slujba sufletului aproapelui. Sfântul Ieronim poate constitui un exemplu pentru toți. Putem spune că Biserica l-a ridicat la înalta cinstire a altarelor pentru ca oamenii de azi, atât de înstrăinați de religia creștină, să fie îndemnați să trăiască în dreptate, cu onestitate și pietate, pentru a fi catolici buni și creștini adevărați. Exemplul său e un stimulent pentru toți credincioșii, ajutându-i, după cum spunea Sfântul Părinte Papa Ioan Paul al II-lea, "să înțeleagă în profunzime cuvântul lui Cristos, care a vrut să se identifice cu cei mai umili din frații săi și să se dedice trup și suflet tuturor celor care trăiesc în sărăcie, în special celor abandonați".

Cuvintele pe care le-am auzit la rugăciunea zilei să ne fie de acum mereu pe buze: Dumnezeule preaîndurător, tu care ai voit ca sfântul Ieronim Emiliani să fie părintele și ocrotitorul orfanilor, pentru a da Bisericii tale un semn al iubirii tale deosebite față de cei mici și săraci, ajută-ne și pe noi, prin mijlocirea lui, să ne îndeplinim obligațiile de la botez prin care ne numim și suntem cu adevărat copii ai lui Dumnezeu.

Cristian BOGDAN

© Editura Sapientia



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat