Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 PREDICI /MEDITAȚII 

Predici la Liturghia transmisă la Radio Iași

Anul A
Înălțarea Domnului

Fap 1,1-11; Ps 46; Ef 1,17-23; Mt 28, 16-20

Iubiți frați și surori în Cristos, dragi ascultători,
Celebrarea înălțării Domnului este motiv de bucurie pentru toți cei care cred în Cristos, în misiunea lui și care l-au însoțit în zilele sale pământești și l-au întâlnit după învierea sa din morți. A venit pe pământ să-i răscumpere pe oameni și să-i înalțe la demnitatea pe care au avut-o de la început. A ales drumul umilinței și al înjosirii pentru a-i face părtași pe oameni de gloria sa, dar și de misiunea sa.

Lecturile care au fost proclamate în această sărbătoare ne prezintă pe scurt o parte din misterul vieții lui Isus cu privire la ridicarea sa la slava cerului.

Vorbind despre înălțare suntem tentați să credem și să ne închipuim că el se duce departe, se separă de noi, lăsându-ne singuri pe pământ. La acest gând par să ne ducă cuvintele celor doi oameni îmbrăcați în haine albe din Faptele Apostolilor : "Bărbați galileeni, de ce ați rămas cu privirea căutând spre cer?", ca și cum el ar fi dispărut cu totul și nu ar mai putea fi văzut. ei însă îi asigură că nu trebuie să se îngrijoreze pentru că: "Acest Isus pe care l-ați văzut ridicându-se la cer, tot astfel el va reveni".

Se adeveresc astfel cuvintele pe care Isus le spunea cândva acelorași apostoli și ucenici, încurajându-i: " Vă voi revedea și vi se va bucura inima, iar bucuria voastră nimeni nu o va lua de la voi" (In 16,22).

Evanghelistul Matei relatează în puține cuvinte același moment al înălțării, al glorificării și plecării lui Isus la Tatăl, așa cum anunțase de mai înainte, însă ceea ce subliniază mai mult este misiunea pe care el le-o încredințează ucenicilor: "Venind spre ei, Isus le-a spus aceste cuvinte: Mi s-a dat toată puterea, în cer și pe pământ. Mergeți, așadar, faceți discipoli din toate națiunile, botezându-i în numele Tatălui și al Fiului și al Duhului Sfânt. Învățați-i să păzească toate cele ce vi le-am poruncit eu. Iată, eu sunt cu voi în toate zilele, până la sfârșitul lumii" (Mt 28,20).

Isus se înalță de-a dreapta Tatălui, ajunge în slava sa, dar nu se îndepărtează de ai săi, ci rămâne cu ei, le încredințează o misiune nobilă. Îi alege și-i trimite să-i țină locul, să-l facă cunoscut tuturor popoarelor.

Înălțarea lui Isus nu înseamnă așadar îndepărtarea sa, ci reprezintă o prezență nouă în lume, o prezență nelimitată de timp sau de spațiu, o prezență realizată de Duhul Sfânt, Spiritul adevărului, al iubirii și al fericirii.

Noi știm că atunci când a venit la noi, a venit să fie Emanuel, Dumnezeu cu noi, dorința lui fiind aceea de a rămâne mereu cu fiii oamenilor.

Odată cu înălțarea sa Cristos nu încetează să lucreze în istorie, ci continuă, dar într-un mod cu totul nou făcând astfel ca opera sa mântuitoare să ajungă la toate popoarele prin cei pe care îi alege și-i trimite să fie mesagerii săi, întărindu-i cu Duhul său și cu iubirea sa.

Înălțarea sa înseamnă începutul misiunii ucenicilor, înseamnă începutul misiunii noastre.

Ce mister surprinzător: Isus ne încredințează nouă evanghelia, cuvintele sale, continuarea operei sale. El ne invită astăzi să aprofundăm această conștiință a vocației noastre și, mai ales, să ne întrebăm dacă ne simțim cu adevărat apostolii lui trimiși în lume, dacă suntem conștienți cât ne-a iubit încredințându-ne nouă misiunea și încrederea să-l reprezentăm în lume.

O poruncă divină, un mandat special încredințat oamenilor, ucenicilor, încredințat nouă.

Înălțarea lui Isus nu înseamnă o îndepărtare, o separare, ci un alt mod de a fi prezent și de a lucra în lume. El continuă să fie prezent nu numai într-un loc sau într-o țară, lângă câțiva oameni, ci alături de toți, de pe toate continentele și din toate timpurile. El este prezent printre oameni, se identifică cu ei, se bucură și suferă cu ei.

Este mișcătoare o realitate pe care am întâlnit-o într-o biserică din Germania. Mi-a fost dat să văd o cruce așezată lângă altarul central, un Crist fără mâini și fără picioare. Istoria acestei cruci ne face să ne întoarcem cu gândul la ororile Celui de-al Doilea Război Mondial. Mulți au murit, mulți au rămas fără mâini și fără picioare iar alții suferă și astăzi.

După ce s-a terminat războiul, creștinii împreună cu militarii americani prezenți în orașul Recklinghausen, Germania, au descoperit între dărâmăturile unei biserici această cruce care a pierdut mâinile și picioarele suferind într-un fel cu toți cei care au fost mutilați în acele timpuri.

Neputând să refacă întru totul "trupul" lui Isus, militarii, mișcați și impresionați de această scenă, au așezat sub cruce o inscripție: "Voi sunteți mâinile lui, voi sunteți picioarele sale;" idei dintr-un vechi cântec din secolul al XIV-lea, ca o lecție pentru toți ce vor vedea această cruce și vor citi aceste cuvinte.

Mi-a fost dat să văd această cruce și să am în față un adevăr impresionant, cu care ne-a învrednicit Isus, adevăr ce este valabil mereu și pentru toți: să fim noi cei care-l reprezentăm în lume, cu inima noastră, cu mâinile și picioarele noastre, să fim noi cei ce proclamăm iubirea sa, evanghelia sa, să fim noi cei care suferim astăzi în locul său și să fim noi cei de azi poverile oamenilor împreună cu el.

Iubiți frați și surori în Cristos, dragi ascultători, învierea lui Cristos este pentru cei ce cred o glorificare, o înălțare și un nou mod de a fi viu, viu pentru totdeauna, viu în cer și pe pământ, viu între oameni, viu prin oameni, viu și activ prin noi, iubirea lui continuă prin iubirea noastră.

Sărbătoarea lui este și sărbătoarea noastră, pentru că așa cum el este viu și se bucură veșnic lângă tronul Tatălui ceresc, mai bine zis de-a dreapta lui în slavă, așa suntem îndreptățiți să credem și să sperăm și noi că vom fi cu el în veșnicie. Căci înălțarea lui însemnează și ridicarea noastră la o viață nouă, la o demnitate ce întrece orice altă demnitate umană, însemnează o intrare în familia lui Dumnezeu, prin care el trăiește și lucrează cu noi și prin noi în lume, după cum ne învață apostolul.

"Nu mai trăiesc eu, ci Cristos trăiește în mine; eu sunt bucuros acum de suferințele mele pentru voi, iar în trupul meu întregesc lipsurile suferințelor lui Cristos, pentru trupul său, care este Biserica" (Col 1,24).

Trebuie, așadar, să nu uităm niciodată că Dumnezeu se folosește de noi pentru a vesti iubirea și evanghelia sa și că el rămâne mereu cu noi până la sfârșitul veacurilor, rămâne prin noi printre oameni. Acesta e mesajul sărbătorii Înălțării: Dumnezeu s-a coborât din cer la noi ca apoi înălțându-se în slavă să ne înalțe la demnitatea sa, să ne asocieze și pe noi la opera sa de evanghelizare și să ne facă părtași de bucuria cerului, pregătită ucenicilor săi.

Mă bucur să închei aceste câteva gânduri cu întrebarea unui credincios ce a participat, în ziua înălțării, la o predică despre cer și paradis: "Părinte, unde este cerul sau paradisul despre care ne-ați vorbit astăzi la predică?". După câteva clipe de reflecție părintele îi răspunde: "În strada "Via Verde" la numărul 115, mergi acolo și vei descoperi cerul". Acolo se afla o sărmană văduvă cu două fetițe înfometate la care obișnuiau să meargă oamenii după ce ieșeau de la Liturghie ca să o viziteze, să o îmbucure și să o încurajeze. Acolo a ajuns acest credincios făcând o experiență cu totul nouă.

După câteva zile același om îl întâlnește pe preot și-i spune : "Vă mulțumesc părinte, am fost unde mi-ați indicat și vă pot spune nu numai că am găsit paradisul, dar am și intrat în el. Nu știți cât sunt de fericit și ce mulțumire simt în sufletul meu"( Jesus vita, P. Righetto p. 27 ).

Unde se află acum Isus, unde poate fi găsit paradisul sau fericirea adevărată? Este acolo unde este adevărata iubire și cine o experimentează numai acela cu adevărat poate intra în împărăția cerului și poate să se bucure de fericire cerească.

Cerul începe aici, printre noi și se află acolo unde ajungem noi cei care îl iubim și credem în Isus, care îi iubim pe oameni cum i-a iubit și-i iubește el, căci el rămâne cu noi și prin noi până la sfârșitul veacurilor. Amin.

Cristos s-a înălțat!

1 mai 2008, Radio Iași

Ep. Petru Gherghel

[ index ]

 



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat