Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 PREDICI /MEDITAȚII 

Predici la Liturghia transmisă la Radio Iași

Anul A
Duminică a 7-a a Paștelui

Fap 1,12-14; Ps 26; 1Pt 4,13-16; In 17,1-11a

Iubiți credincioși! Dragi ascultători pe calea undelor!
Dacă am încerca să găsim o notă comună a textelor biblice pe care le-am ascultat în această duminică, cuvinte deosebit de frumoase și pline de conținut, atunci cred că numitorul comun al lor este gândul că trebuie să ne încredem totdeauna și în orice loc numai în Domnul! La acest gând minunat se referă și psalmistul în psalmul responsorial, când ne-am rugat: "Domnul este lumina și mântuirea mea, de cine mă voi teme?

Domnul este apărătorul vieții mele, în fața cui voi tremura?".

În prima lectură, iubiți credincioși și dragi ascultători pe calea undelor, apostolii împreună cu femeile evlavioase, dar în primul rând cu Maria, Mama lui Isus, "stăruiau într-un cuget în rugăciune". Ei știau deja că Domnul a înviat cu adevărat. Ei știau că el nu mai este printre cei morți, dimpotrivă, este printre cei vii. De aceea, merită acum să se roage; merită acum să-l laude pe Mântuitorul; merită acum să-i aducă cinste, pentru că de acum încolo ei au un apărător atotputernic și de nădejde sus în ceruri, iar acolo unde el se află acum, acolo vor fi și ei odată. Încrederea în Dumnezeul vieții naște speranță, iar speranța nu moare niciodată. Ei știu, de asemenea, că rugăciunea este arma prin care, cei ce vor crede și spera în Cristos, nu vor fi dați niciodată uitării. Și noi mărturisim ca odinioară cei doi ucenici de la Emaus: "Oare nu ne ardea nouă inimile, cânt el ne vorbea?". Oare nu aveam noi atâta încredere în Cristos, cel înviat?

Și în cea de a doua lectură de astăzi, același cuvânt cheie, încrederea în Domnul, este cuvântul de viață care-l îmbărbătează pe ucenicul lui Isus. Ne impresionează, în primul rând, cuvintele Mântuitorului din Scrisoarea întâi a sfântului apostol Petru: bucurați-vă sau tresăltați în bucurie, pentru ca nimeni, absolut "nimeni dintre voi să nu aibă de suferit ... iar dacă totuși cineva are de suferit, pentru faptul că este creștin, să nu se rușineze, ci să-l preamărească pe Dumnezeu pentru numele acesta!". Purtăm un nume care ne face cinste, care ne dăruiește demnitate, pentru că este un nume care derivă direct din numele lui Cristos. Purtăm un nume sfânt, pe care l-au purtat înaintea noastră milioane, milioane și milioane de oameni, care nu s-au rușinat niciodată de acest nume. Astăzi ei sunt alături de tronul lui Cristos cântând fără încetare lui Dumnezeu cel întreit: "Sfânt, sfânt, sfânt este Domnul Sabaot, pline sunt cerurile și pământul de mărirea lui!" (Is 6,3). Iată, cât de mare este cinstea că purtăm acest nume. Da, sunt creștin și nimeni nu-mi poate lua acest nume!

În sfârșit, și în Evanghelia sfântului Ioan, pe care am citit-o în această duminică la sfânta Liturghie, găsim cuvinte de îmbărbătare adresate nouă și acest lucru ne face să exclamăm cu apostolului Paul: "Știu în cine am crezut și știu în cine mi-am pus toată încrederea!" (1Tim 1,12). Într-adevăr, Isus ne promite, că: "Nu vă voi lăsa orfani, eu mă duc, dar voi veni din nou la voi, și inima voastră se va bucura!" (In 17,18). Nu vom rămâne singuri, nu vom orbecăi, nu ne va fi frică de nimic și de nimeni, ci mereu vom sta de veghe împreună cu Isus, vom beneficia mereu de asistența, de sprijinul lui, de ajutorul lui. Cu alte cuvinte, Biserica din care facem cu toți parte, nu ne părăsește niciodată, nu ne lasă nicicând în voia sorții, ca o barcă aflată în largul mării și bătută de vânt încoace și încolo, ci ne vom bucura mereu de prezența lui Isus, așa cum ne asigură însuși Mântuitorul nostru în evanghelia duminicii de astăzi, atunci când spune: "Tu i-ai dat putere peste toții oamenii, ca (Isus) să le dea viață veșnică tuturor acelora pe care i-ai încredințat Tatălui!" (In 17,2). Iar puțin mai departe, Isus continuă asigurându-ne: "Eu am făcut cunoscut numele tău oamenilor din lume, pe care mi i-ai dat!" (In 17,6), de aceea, nu avem absolut nici un motiv să ne fie frică, căci nu suntem singuri. "Ei au primit (cuvântul meu), spune Isus mai departe, și au cunoscut cu adevărat că eu am venit de la tine, iar ei au crezut că tu m-ai trimis!" (In 17,8). Într-un cuvânt, cuvântul cheie al textelor Liturghiei de azi este termenul încredere; este cuvântul de viață încredere.

Iubiți credincioși și dragi ascultători pe calea undelor!

Nici nu ar putea să fie altfel, căci avem un "mijlocitor puternic" sus la Dumnezeu. Isus a venit în această lume nu ca să rezolve toate problemele cu care lumea se confruntă. În principiu iubiți credincioși există numai o singură problemă, aceea ca omul să rămână om, sau mai exact, ca omul să devină om și ca Isus să nu fi murit zădarnic pentru om. Astfel, Dumnezeu Tatăl este cinstit!

Pe de altă parte, Isus ne-a arătat calea pe care trebuie să mergem cu toți. El este calea, adică drumul lui Dumnezeu către om și drumul omului către Dumnezeu. Este un drum, care însemnă încredere, un drum care înseamnă optimism, un drum care înseamnă siguranță, și în sfârșit, un drum care înseamnă speranță regăsită.

O întrebare pe care ne-o punem fiecare în acest moment: unde găsim acest drum? Noi mergem deja pe acest drum, este drumul care ne conduce de la moarte la viață. Este drumul pe care a mers și Isus înaintea noastră. Pe acest drum, care ne duce prin suferință și moarte la învierea și înălțarea noastră la cer. Dumnezeu dorește ca acolo unde este Cristos acum, acolo să fim și noi, împreună cu el odată. Este un gând care ne dă speranță, multă speranță în noaptea vieții! Pentru acesta, trebuie să recunoaștem pe Isus în figura fiecărui om care ne iese în cale, adică îl întâlnim zilnic în drumul nostru spre Dumnezeu. El este în persoana omului de lângă noi, fratele și sora noastră, prietenul și străinul de lângă noi, pentru care Isus și-a dat viața, dar a și înviat biruitor din morți. Pe toți Cristos ne cheamă la înviere!

Acesta este misterul lui Dumnezeu, dar și misterul omului, rezumat atât de minunat de Isus în cuvintele: "Căci dacă bobul de grâu, care cade în pământ nu moare, rămâne singur, dar dacă moare, aduce roade multe! (In 12,24). Cu alte cuvinte, nu există înviere, dacă mai înainte nu a existat moarte. Cuvântul lui Isus dă sens vieții noastre prezente, suferințelor și durerilor noastre dar și sfârșitului vieții noastre, adică clipei plină de mister care este moartea. Da, acel bob de grâu suntem noi! Pentru acesta Isus a devenit speranța noastră regăsită, dar și siguranța sufletelor noastre binecuvântată, datorită biruinței sale asupra morții.

Aș voi să termin omilia mea de astăzi cu un cuvânt de încurajare al scriitorului rus, Fiodor Dostoievski. El ne arată în ce constă misterul lui Dumnezeu, dar și misterul omului: "Fraților, în fața păcatului omului nu vă fie teamă! Iubiți-l pe om chiar și atunci când el păcătuiește, căci el este imaginea dragostei lui Dumnezeu, a iubirii fără de margini. Iubiți întreaga creație a lui Dumnezeu, întreg văzduhul ca și fiecare grăunte de nisip. Iubiți fiecare frunzuliță și fiecare rază de lumină ce vine de la Dumnezeu. Iubiți animalele, iubiți fiecare plantă și fiecare lucru creat de Dumnezeu. Dacă tu iubești cu adevărat fiecare lucru, atunci ți se va revela că în lucrurile mici este însuși misterul lui Dumnezeu, care iubește lumea întreagă și pe om, după cum el însuși ne mărturisește: «Așa de mult a iubit Dumnezeu lumea, încât a dat pe Fiul său, unul născut, ca oricine crede în el să nu piară, ci să aibă viața veșnică!» (In 3,16). Ți s-a revelat și ție acest adevăr acum - continuă Dostoievski - astfel vei recunoaște și tu în fiecare zi și din ce în ce mai mult acest adevăr fundamental al credinței noastre. Atunci și numai atunci vei cuprinde și tu lumea întreagă cu o iubire cu adevărat universală!". Amin.

4 mai 2008, Radio Iași

Pr. Vladimir Petercă

[ index ]

 



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat