Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 PREDICI /MEDITAȚII 

Predici la Liturghia transmisă la Radio Iași

Anul A
Duminica a 2-a Paștelui

Fap 2,42-47; Ps 117; 1Pt 1,3-9; In 20,19-31

Domnul meu și Dumnezeul meu! (In 20,28).

Săptămâna luminată a sfintelor Paști este trăită de creștini cu entuziasm deosebit, conform îndemnului, ca ecou permanent în celebrările liturgice: "Aceasta este ziua pe care a făcut-o Domnul, să ne bucurăm și să ne veselim într-însa" (Ps 117,24).

Evident, motivația bucuriei și veseliei pascale este Isus Cristos înviat, recunoscut încă de la începutul ceremoniilor Vigiliei Pascale, în noaptea sfântă, ca lumină a lumii. Procesiunea cu lumânarea pascală, aprinsă de la focul binecuvântat și împodobită cu perișoarele de tămâie specifice, procesiune începută la intrarea în biserică, continuată până la altar, cu trei opriri pentru atenționarea creștinilor, prin cuvintele "lumina lui Cristos", din care cei prezenți iau și își aprind lumânărelele proprii, mulțumind lui Dumnezeu, este încununată cu "Praeconium pascale" (vestirea solemnă a Paștilor).

În cadrul Liturghiei nocturne se binecuvântează apa pentru botez și sunt botezați cei pregătiți pentru acest sacrament. În biserica primară erau botezați "catecumenii", care după primirea botezului erau îmbrăcați în haine albe pe care le purtau toată săptămâna luminată care, tocmai datorită acestui fapt se mai numea săptămâna albă, iar duminica de după Paști, purta și denumirea de Duminica Albă (in albis).

Serviciile religioase din cursul săptămânii amintesc la tot pasul de sfântul botez, prin care creștinul moare pentru păcat și învie pentru viața harului, în Cristos cel înviat. Reînnoirea făgăduințelor de la botez, în noaptea sfântă, vrea să conștientizeze pe creștini de marea lor demnitate care îi obligă.

Lecturile din Faptele Apostolilor (cartea Bisericii) și din evanghelii redau numeroasele mărturii din partea acelora care l-au văzut și ascultat pe Isus, pe parcursul vieții și activității sale de propovăduire a veștii celei bune, l-au însoțit pe drumul crucii și răstignirii, fiind învredniciți de aparițiile sale de după înviere.

Evanghelistul Ioan amintește, printre altele, de apariția lui Isus cel înviat, în seara primei zile a săptămânii, ucenicilor care se aflau în aceeași casă, cu ușile încuiate. De două ori, Isus îi salută cu dumnezeieștile cuvinte: "Pacea să fie cu voi!", arătându-le mâinile și coasta, spre marea lor bucurie. Apoi, suflând asupra lor, le dă pe Duhul Sfânt, spre iertarea păcatelor (cf. In 20,19-24).

Celelalte versete ale textului evanghelic alocat duminicii a doua a sfintelor Paști, fac referire specială la unul din cei 12 ucenici, numit Toma, zis și Geamănul, ceea ce determină ca această duminică să aibă ca subtitlu Duminica apostolului Toma, sau Duminica Tomei.

Nefiind împreună cu colegii săi când a venit Isus, Toma nu dă crezare spuselor lor, condiționându-le de experiența sa personală, aceea, de a vedea semnul cuielor în mâinile lui Isus, de a pune degetul în locul cuielor și mâna în coasta lui. Ne putem imagina atitudinea dezolantă a colegilor lui Toma, vizavi de neîncrederea acestuia. În paranteză fie spus, Toma este omul pragmatic, al hotărârii sub imperiul momentului. Același evanghelist Ioan, în capitolul 11, versetul 16, relatează că, atunci când Isus, aflând de moartea amicului său Lazăr, se hotărăște să meargă în Betania-Iudeea, în ciuda riscului la care se expunea de a cădea în mâinile iudeilor care voiau să îl ucidă, în timp ce aproape toți ucenicii îl sfătuiau pe învățător să nu meargă, Toma, cel dintr-o bucată, o spune verde: "Să mergem și noi, să murim cu el". Deznodământul are loc opt zile mai târziu, când Isus apare din nou, îi salută cu aceleași cuvinte: "Pacea să fie cu voi", și dându-i lui Toma cel necredincios, lecția rămasă actuală de-a lungul secolelor: "Adu-ți degetul tău aici: iată, mâinile mele! Adu-ți mâna și pune-o în coasta mea și nu fi necredincios, ci credincios!" (In 20,27).

Îndoiala lui Toma dispare în fața evidenței care îl obligă la recunoașterea plină de smerenie: "Domnul meu și Dumnezeul meu!".

Concluzia pe care o face Isus cel Înviat îl vizează nu numai pe apostolul Toma, care, cu siguranță, și-a însușit-o cu totul, dar și pe toți cei îndoielnici, asemenea lui, având totuși urechi de auzit, minte de gândit, inimă de primit și suflet de mântuit:

"Pentru că m-ai văzut, ai crezut. Fericiți cei care nu au văzut și au crezut!".

Oare, în acest caz, necredința lui Toma nu spune mai mult decât credința celorlalți ucenici, tocmai prin avertismentul dat de Isus?

Recunoscători lui Dumnezeu pentru harul credinței primit la sfântul botez, reîmprospătat mereu prin trăirea creștină, putem spune cu sinceritate ori de câte ori luăm parte la jertfa sfintei Liturghii : "Moartea ta o vestim, Doamne, și învierea ta o mărturisim, până când vei veni".

Papa Ioan Paul al II-lea, de pioasă și fericită amintire, a dispus ca duminica a doua a sfintelor Paști să fie celebrată și ca duminica Divinei Milostiviri, având în vedere complexele de dezorientare ale multora, provocate de primejdioasele curente distrugătoare care fac ravagii în lumea contemporană. Sfântul papă a ținut să îndrepte privirile tuturor, îndeosebi spre inima plină de milostivire a lui Isus, țintă a evlaviei la care a fost chemată în mod special, sfânta Faustina Kowalska, căreia, inima preasfântă i-a și recomandat rugăciunea: Isuse, mă încred în tine, ai milă de noi și ne iartă!

Această milostivire pe care o cerem de la Domnul, s-o arătăm și noi semenilor noștri aflați în dificultate, prin fapte cât mai generoase de caritate.

Dumnezeule atotputernic și veșnic, tu ai rânduit misterul pascal ca legământ de împăcare pentru oameni; dă-ne, te rugăm, harul de a ne conforma viața cu credința pe care o mărturisim. Prin Cristos Domnul nostru. Amin.

30 martie 2008, Radio Iași

Pr. Anton Despinescu

[ index ]

 



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat