Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 PREDICI /MEDITAȚII 

Predici la Liturghia transmisă la Radio Iași

Anul C
Coborârea Sfântului Duh (Rusaliile)

Fap 2,1-11; Rom 8,8-17; In 14,15-16.23-26

Iubii frați și surori în Cristos, dragi radioascultători,
În repetate rânduri, mai ales în discursurile de despărțire de apostoli, Isus l-a promis pe Duhul Sfânt: "Nu vă voi lăsa orfani... vă voi trimite un mângâietor, Duhul adevărului... îl veți primi pe Duhul Sfânt".

"Îl voi ruga pe Tatăl și el vă va da un alt Mângâietor, pentru ca să rămână mereu cu voi";

"Mângâietorul, Duhul Sfânt, pe care Tatăl îl va trimite în numele meu, el vă va învăța tot adevărul și vă va aminti tot ceea ce v-am spus eu";

"Când va veni Duhul adevărului, El vă va conduce la tot adevărul".

Această insistență în promisiunea lui Cristos este foarte semnificativă și arată clar importanța darului pe care el îl face apostolilor, trimițându-l pe Duhul Sfânt; pe de altă parte, aceste repetate vestiri ale Duhului Sfânt pun în evidență rolul fundamental al Duhului Sfânt atât în viața apostolilor, cât și în viața Bisericii precum și a fiecărui creștin.

Va fi Mângâietorul, apărătorul, Duhul adevărului, martorul în favoarea lui Cristos, care îi face pe apostoli și pe ucenici adevărați mărturisitori.

Cincizeci de zile după Paști, tocmai în sărbătoarea evreilor, Rusaliile, Isus își ține promisiunea, așa cum ne relatează sfântul Luca în cartea Faptele Apostolilor, trimițându-l pe Duhul Sfânt ca dar asupra apostolilor.

Sfântul evanghelist Ioan plasează trimiterea Duhului Sfânt chiar în seara zilei de Paști, pentru a ne face să înțelegem că Duhul Sfânt este darul cel mai important al lui Cristos înviat, rodul cel mai prețios al gestului său de iubire și de ascultare față de Tatăl ceresc.

Putem să ne întrebăm: De ce Isus l-a trimis pe Duhul Sfânt? De ce îl consideră necesar pentru apostoli și pentru Biserică?

Duhul Sfânt este trimis apostolilor și Bisericii pentru ca să poată continua în lume misiunea mântuitoare a lui Cristos, o misiune fără limite de spațiu și de timp:

"Așa cum m-a trimis pe mine Tatăl, la fel vă trimit și eu pe voi". "Mergeți în lumea întreagă și predicați evanghelia la toată făptura".

Iată predarea, continuarea misiunii încredințată de Tatăl Fiului, și apoi din partea Fiului Cristos apostolilor și în cele din urmă din partea apostolilor, misiunea încredințată Bisericii.

Această misiune nu este numai o misiune de vestire a evangheliei, dar este mai ales o vestire a eliberării omului din sclavia păcatului, o vestire a restaurării creaturii umane dinăuntru, după harul și sfințenia lui Dumnezeu. Duhul Sfânt este trimis apostolilor și Bisericii pentru ca să poată săvârși această minune de eliberare și de regenerare: " Cărora le veți ierta păcatele, vor fi iertate".

În al treilea loc, Duhul Sfânt este trimis pentru ca omenirea risipită și divizată, împrăștiată din cauza păcatului, să poată regăsi în Biserică unitatea sa, să vorbească același limbaj, să mărturisească aceeași credință, să recunoască pe toți oamenii ca frați și să formeze o unică familie: Duhul Sfânt " a adunat limbile familiei umane în mărturisirea aceleiași credințe", vom proclama în prefața Liturghiei de astăzi; și apoi în rugăciunea euharistică ne vom ruga: "dăruiește, Tată, plinătate Duhului Sfânt pentru ca să devenim în Cristos un singur trup și un singur suflet".

Dar este important să subliniem că trimiterea Duhului Sfânt nu s-a făcut numai o singură dată la începuturile Bisericii și mai precis la sărbătoarea Rusaliilor. Evanghelistul Luca, în cartea Faptele Apostolilor - al cărei autor este - ne prezintă o venire zgomotoasă și extraordinară, dar ne vorbește și despre alte trimiteri, despre alte veniri, am putea spune, veniri minore ale Duhului Sfânt. Acest lucru vrea să ne spună că Rusaliile sunt un eveniment care se repetă în continuu și se reînnoiește mereu în Biserică, că Duhul Sfânt este trimis în permanență Bisericii.

Sfântul apostol Paul, în lectura a doua de la această sfântă Liturghie, duce această considerație despre Duhul Sfânt la un nivel mai intim, individual, personal, deoarece venirea Duhului Sfânt nu privește numai Biserica în ansamblul ei, ca și comunitate de creștini, dar îl privește pe fiecare creștin: " noi toți, am fost botezați în același Duh pentru a forma un singur trup".

Duhul Sfânt, așadar, face din mulțimea credincioșilor "un singur trup", ne unește individual, unii cu alții, ne unește pe noi toți cu Cristos și pe toți între noi, membrele sale. Duhul Sfânt este sufletul Bisericii, originea unității sale și a sfințeniei sale.

Duhul Sfânt, apoi, îmbogățește pe fiecare creștin, membru al Bisericii, cu daruri deosebite: "Fiecăruia îi este dată o arătare deosebită a Duhului spre folosul tuturor", scrie sfântul apostol Paul.

Așa cum trupul are multe mădulare, și toate au o funcție deosebită spre binele întregului trup, la fel Biserica este formată din multe membre și fiecare are misiunea proprie spre avantajul întregi comunități; de aceea Duhul Sfânt îmbogățește fiecare suflet cu daruri deosebite.

Duhul Sfânt, așadar, este un izvor nesecat al darurilor în viața Bisericii.

Cineva ar putea obiecta: cum și unde putem vedea la lucru pe Duhul Sfânt? Care sunt semnele prezenței sale misterioase?

Duhul Sfânt lucrează prin magisteriul Bisericii, adică prin cei rânduiți să fie păstori și învățători, papa și episcopii Bisericii. Asistată de Duhul Sfânt, Biserica este învățătoare a adevărului, a adevărului despre Cristos: " Duhul Sfânt pe care Tatăl îl va trimite în numele meu, vă va învăța orice lucru și vă va aminti tot ceea ce v-am spus eu", a promis Cristos.

În mijlocul întunericului acestei lumi, în mijlocul atâtor greșeli, Biserica nu a încetat niciodată să fie fidelă învățăturii lui Cristos, să ne propună în prospețimea și gingășia sa evanghelia. Suntem siguri că Sfântul Părinte papa, cât și episcopii, sunt călăuziți de Duhul Sfânt când vorbesc în numele lui Cristos, când vestesc adevărul credinței. Cine se îndepărtează de învățătura lor, se îndepărtează de adevăr.

Duhul Sfânt, în al doilea loc, acționează prin sacrament. Sfânt Ioan ne-a spus-o foarte clar că Biserica poate dezlega de păcate și poate regenera harul în virtutea propriei puteri, dar în virtutea puterii Duhului Sfânt, care este dăruit în acest scop.

Același lucru se poate spune și despre fiecare sacrament în parte. Duhul Sfânt creatorul, face ca în botez omul să se nască la viața dumnezeiască; el face prin puterea sa ca pâinea și vinul, la sfânta Liturghie, să devină prezența reală a lui Cristos în Euharistie; el face ca în sacramentul căsătoriei iubirea umană să fie sfințită și să devină semn de participare la iubirea lui Dumnezeu; el face ca preotul să devină "un alt Cristos", să devină părtaș de preoția sa; și în sfârșit, susține și întărește pe cei bolnavi cu sacramentul ungerii, purificând sufletele lor de orice urmă a păcatului.

Cineva ar putea să spună că toate aceste lucruri sunt teoretice, abstracte, că sunt departe de modul nostru de a trăi și că am avea nevoie de semne mai palpabile, mai concrete, mai evidente ale acțiunii Duhului Sfânt.

Ei bine, Duhul Sfânt este prezent și acționează în atâtea suflete chiar și în timpurile noastre.

- Putem să-i vedem semnele în toți aceia care astăzi ajung la sacrificiul suprem al vieții lor pentru binele fraților; dar putem să-l vedem acționând în atâtea suflete, care în tăcere, dar cu multă abnegație, lucrează pentru cauza dreptății și a păcii, sau pentru răspândirea fermentului evanghelic în mijlocul realităților noastre omenești.

- Putem să-l vedem pe Duhul Sfânt lucrând în sufletele unor persoane privilegiate, așa cum ne stau drept mărturie Maica Tereza de Calcutta sau Padre Pio, dar și în atâtea alte persoane care cu iubire și jertfă educă copiii la credință, sau se dăruiesc îngrijirii bolnavilor, asistenței celor nevoiași, pentru susținerea persoanelor în vârstă, pentru recuperarea celor căzuți în mreaja drogurilor, și lista ar putea continua.

- Putem să-l vedem pe Duhul Sfânt lucrând în acei tineri minunați, care pentru mărturisirea credinței lor riscă, și deseori suferă, multe umiliri, multe suferințe de ordin moral; că totuși știu să meargă înainte, cu fruntea sus, chiar în mijlocul multor curse înșelătoare, rămânând fideli lui Cristos.

- Putem să vedem acțiunea Duhului Sfânt în toate acele persoane adulte care se comportă corect, muncind cinstit, trăind credința lor, chiar în mijlocul corupției care se răspândește tot mai mult;

- Putem să-l vedem pe Duhul Sfânt în persoanele care știu să iubească cu adevărat chiar și pe cei care nu le iubesc, care știu să ierte, care știu să poarte cu demnitate și tărie crucea suferinței;

- În sfârșit, putem vedea pe Duhul Sfânt în acele suflete care cu generozitate își oferă toată viața lor lui Dumnezeu și fraților în preoție sau în viața consacrată, dar îl putem vedea și în toți acei soți care știu să formeze familii cu adevărat creștine, și în acei copii care, răspunzând iubirii părinților, îi asistă la bătrânețe până la moarte, cu multe sacrificii și greutăți.

Sunt doar câteva exemple, între atâtea altele, dar suficiente pentru a demonstra cum Duhul Sfânt continuă acțiunea lui Dumnezeu în lume.

Nu putem încheia decât cu un act solemn de credință: "Cred în Duhul Sfânt, Domnul și de viață dătătorul; care călăuzește și susține Biserica; care sfințește și întărește sufletele noastre".

Și cu invocația: "Vino Duhule Sfinte", vino asupra Bisericii, asupra celor care ne călăuzesc, asupra fiecăruia dintre noi, pentru ca să devenim martori curajoși ai credinței noastre în Cristos și în iubirea sa. Amin.

27 mai 2007, Radio Iași

Ep. Aurel Percă

[ index ]

 



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat