Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 PREDICI /MEDITAȚII 

Predici la Liturghia transmisă la Radio Iași

Anul B
Duminica a 3-a a Paștelui

Fap 3,13-15.17-19; Ps 4; 1In 2,1-5a; Lc 24,35-48

La o masă cu invitați de seamă, un actor renumit îi uimea pe oaspeții prezenți recitând din minunatele poezii ale lui Eminescu. Apoi i-a întrebat pe cei din sală dacă doresc ca el să recite o poezie anume. Timid, un preot i-a cerut să recite psalmul 23. Actorul a spus că îl va recita, dar cu condiția ca apoi să îl recite și preotul. Preotul a acceptat. Actorul a recitat apoi desăvârșit psalmul: "Domnul e păstorul meu, nu voi duce lipsă de nimic" ș.a.m.d. Oaspeții impresionați l-au aplaudat mult. Apoi a venit rândul preotului. Când a terminat, nu au mai fost aplauze, ci doar liniște și lacrimi de emoție în ochii celor prezenți. Actorul a zis: "Doamnelor și domnilor, vă dați seama că eu știu psalmul Domnul e păstorul meu, dar părintele îl cunoaște chiar pe păstor".

Iubiți credincioși, dragi ascultători,
Despre acest lucru este vorba și în evanghelia pe care am ascultat-o. Nu e suficient să știm Biblia sau să știm câte ceva despre religie, ci trebuie să îl întâlnim cu adevărat pe Isus. Ați auzit în evanghelie că Isus le apare apostolilor, mănâncă cu ei pentru a le arăta că nu este un duh, le explică cum trebuia ca el, Isus, să moară și să învie, iar apoi le spune că ei îi vor fi martori începând de la Ierusalim.

Aceasta este tema despre care vreau să vă vorbesc în minutele următoare: mărturia dată despre Isus. Orice mărturie, în general, are două fețe, asemenea unei monede. Pe de o parte, trebuie să vezi un anume eveniment, să ai cunoștință despre ceva printr-o trăire personală și nu din auzite. Pe de altă parte, trebuie să dai mărturie în fața celorlalți despre ce ai văzut, despre ce cunoști. De aceea când ni se spune martori ai lui Cristos trebuie să înțelegem aici o dublă chemare: la a-l experimenta personal pe Cristos și apoi la a împărtăși această experiență și altora. Mulți creștini, din păcate, merg doar până la jumătatea drumului, concentrându-se mai mult pe cunoașterea lui Cristos, fără a fi la fel de interesați de împărtășirea cunoașterii dobândite. Dar credința este asemenea flăcării: cu cât o bucată de lemn împarte flacăra altora, cu atât mai strălucitor arde; dar dacă refuză să dea flacăra, rămâne în pericolul de a se stinge singură.

Isus a înviat așadar ca noi să îl experimentăm, să îi ascultăm cuvântul, să primim iubirea, iertarea și viața lui dumnezeiască. Acesta este sensul Paștelui. Zilele trecute un post de radio îi lua un interviu unui cântăreț. A fost întrebat cum a sărbătorit Paștele și a răspuns că a mâncat fripturi, a băut vin și a ascultat muzică. Paștele este mult mai mult, iubiți frați. Este o primire a vieții lui Dumnezeu în noi, a trăi cu iubire și a da mărturie despre Dumnezeu. E adevărat că greutățile noastre nu sunt ridicate, că bolile nu sunt vindecate, că inundațiile continuă să vină peste noi, însă după Înviere noi trecem prin acestea cu un alt spirit, cu o altă putere.

Se spune că pe străzile unui oraș era o fetiță orfană care cerșea bani, mâncare sau orice putea primi. Un om de afaceri bine situat a trecut pe acolo și nici măcar nu i-a aruncat o privire. Dar când a ajuns acasă, în timp ce lua o masă bogată înconjurat de familia care îl iubea, s-a gândit la acea fetiță săracă și orfană. A simțit o revoltă față de Dumnezeu și i-a zis: "Doamne, cum poți permite așa ceva? De ce nu faci nimic pentru ea?" Domnul i-a răspuns: "Am făcut: te-am creat pe tine!" Vedeți, iubiți credincioși, ne plângem de multe ori că ne lovesc necazurile, însă noi nu facem nimic pentru a le îndepărta sau pentru a veni în ajutor celor în suferință. Evanghelia de astăzi ne chemă ca noi sa trăim altfel ca până acum, să trăim ca oameni înviați, să trăim arătând lumii că noi îl cunoaștem pe Isus înviat, că avem dragoste, înțelegere, răbdare și compasiune față de cei de lângă noi. În felul acesta dăm mărturie cu viața noastră că Isus este viu și e prezent acum între noi. În felul acesta suntem o predică vie!

Într-o după-amiază a anului 1953, la Chicago, primarul orașului, un grup de reporteri și o mulțime de oameni așteptau în gară să sosească câștigătorul Premiului Nobel pentru Pace din anul precedent. Când a coborât din tren, toată lumea l-a remarcat. Era un om înalt de doi metri, cu o mustață mare. Aparatele de fotografiat au început să facă poze, primarul s-a apropiat de el cu mâna întinsă, spunându-i cât de onorat este că le vizitează orașul. El a strâns mâna primarului, dar privind peste capetele lor, s-a scuzat pentru un moment. A mers prin mulțime până la o bătrânică ce se chinuia să care două bagaje mari. I-a luat valizele, i le-a dus până la autobuz, a ajutat-o să urce și i-a urat călătorie bună. În timpul acesta mulțimea îl urma. El s-a întors și le-a zis: "Vă rog să mă scuzați că v-am făcut să așteptați". Omul era doctorul Albert Schweitzer, un renumit doctor misionar, care și-a petrecut viața ajutând pe săracii din Africa. Un om din mulțime a exclamat: "Nu am văzut niciodată o predică mai vie!"

Iubiți credincioși, dragi ascultători,
Noi predicăm cu viața noastră, faptele noastre sunt cele mai puternice predici. Dacă Isus a înviat, dacă el ne dăruiește viața sa, atunci cum putem noi să nu-l iubim, cum putem noi să fim răi unii cu alții, cum putem să nu împărtășim credința noastră? Dacă facem astfel, înseamnă că învierea nu ne-a atins încă. Însă dacă învierea ne-a transformat viața, atunci dăm mărturie despre credința noastră, atunci suntem ca lemnul care nu arde singur ci împreună cu celelalte, atunci suntem o predică vie, asemeni doctorului Albert Schweitzer și a atâtor sfinți de după Cristos. Să ne ajute Isus înviat să fim o predică vie, un foc sfânt ce se răspândește cu iubire. Amin. Cristos a înviat!

30 aprilie 2006, Radio Iași

Pr. Lucian Păuleț

[ index ]

 



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat