Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 PREDICI /MEDITAȚII 

Predici la Liturghia transmisă la Radio Iași

Anul C
Duminica a 5-a din Postul Mare

Is 43,16-21; Ps 125; Fil 3,8-14; In 8,1-11

Dragi creștini, și iubiți credincioși ascultători ai postului de Radio Iași,
Astăzi este duminică, este ziua Domnului, fiecare dintre noi este chemat să-și rezerve puțin timp și pentru sufletul său luând parte la sfânta Liturghie duminicală, prilej cu care preotul celebrează în numele comunități și pentru nevoile ei, moartea și învierea lui Cristos. Cu acest prilej, se citesc trei lecturi, prima este luată din Vechiul Testament: ea oglindește starea de spirit, de așteptare, de speranță, care era pe vremea aceea de demult. A doua lectură provine din Noul Testament, din evanghelii; ea se referă la cuvântul lui Isus Cristos și prezintă situația de facto în tinerele comunități creștine, adică așteptările sale împlinite deja, așa cum ne-o descrie Isus Cristos prin cuvintele sale de viață, dumnezeiești. Și mai avem o lectură, cea de-a doua care provine fie din scrisorile sfântului Paul, fie din celelalte scrisori nou-testamentare, fie din Faptele Apostolilor și se referă la viața primei comunități creștine, care trăia mai mult sau mai puțin în aceleași condiții ca și noi astăzi credința lui Cristos.

Dragii mei! Și noi prezenți la Liturghia de astăzi, ca de altfel la orice sfântă Liturghie, avem întotdeauna trei lecturi, la care suntem chemați de către Biserică să le ascultăm și să medităm îndelung asupra lor. Întâmplarea face ca toate aceste lecturi, pe care le-am citit și în această duminică, să fie pline de învățăminte pentru trăirea noastră creștină.

Aș voi însă să mă opresc pentru câteva clipe asupra evangheliei de azi: este istoria tristă a unei femei israelite surprinsă în adulter. Când mă gândesc astăzi, la lumea modernă, și la multele păcate, ascunse de văzul lumii, mă îngrozesc. Lumea de azi a pierdut simțul păcatului, ea nu mai reacționează la ceea ce este păcat. Pe de altă parte, este tot atât de adevărat, greșim deseori săvârșind tot felul de păcate, uităm că suntem mici în fața Creatorului atotputernic, relativizăm totul. Din evanghelia de astăzi deducem înainte de toate, că, bărbați sau femei, greșim cu toți la fel de năprasnic în fața lui Dumnezeu, cel bun. Și unii, și alții, avem conștiințele încărcate de păcate, de care suntem vinovați și nici nu ne pasă. Pe umerii noștri apasă din greu povara propriilor păcate.

Isus, cu o liniște totală, dar apăsătoare, pronunță următoarele cuvinte: "Cine dintre voi este fără greșeală, să arunce primul cu piatra în ea!". Era practica în uz pe vremea aceea în societatea evreiască, așa cum și astăzi este practica juridică în anumite țări musulmane. Femeia plătește, iar bărbatul nu!

Isus, în schimb, trece la măsuri radicale, el cere și vrea "ca să se smulgă neghina din rădăcini" (cf. Mt 13,29). Nu acceptă în nici un caz jumătăți de măsură. Nu voiește ca un lucru să fie făcut pe jumătate. De aceea, Isus vrea să nimicească neghina din rădăcini, adică răul și răutatea din oameni și nu pe oamenii înșiși. Isus îi iubește nespus de mult pe oameni, pentru că "atât de mult a iubit Dumnezeu lumea, încât l-a dat pe Fiul său unul născut, pentru ca oricine crede în el, să nu moară, ci să aibă viața de veci!" (In 3,16).

Da, Isus îi iubește și astăzi pe oameni, el se îngrijește de fiecare dintre noi spunând în evanghelia de astăzi cuvinte încurajatoare pentru femeie și indirect și pentru noi : "Nici eu nu te condamn, femeie; mergi și să nu mai păcătuiești!".

Iubiți credincioși. Noi cum am fi reacționat în inima noastră la scena din evanghelia de azi? Cum ne-am fi comportat noi cu acea femeie tristă? Ce gândim noi în conștiința noastră, aici și acum? Să nu uităm, Isus "nu vrea moartea celui păcătos, ci ca el să se întoarcă și să trăiască!". Psalmul responsorial, pe care l-am cântat în cadrul acestei sfinte Liturghii, este o mărturie plină de speranță pe care evreul pios o dădea cu gândul la cei ce se întorceau din exil:

"Când Domnul i-a întors din robie pe locuitorii Sionului,
ni se părea că visăm.
Atunci gura ni s-a umplut de strigăte de bucurie,
iar buzele noastre de cântări de veselie!
Atunci se spunea printre popoare:
«Lucruri mari a făcut Domnul pentru noi!»
Într-adevăr, mari lucruri a făcut Domnul pentru noi;
Inima ne este plină de bucurie!".

Dragi creștini! Iubiți credincioși! Să ne amintim de cuvintele apostolului Paul din finalul celei de a doua lecturi de astăzi, adică din Scrisoarea către Filipeni. Aceste cuvinte sunt în același timp un bun prilej și pentru noi de a ne hotărî să ne schimbăm viața înainte de-a fi prea târziu:

"Fraților, ... uit cele se sunt în urma mea, alerg cât pot la cele dinainte; cu ochii mereu la țintă, urmăresc răsplata chemării de sus a lui Dumnezeu, prin Cristos Isus" (Fil 3,13-14).

Fac acest lucru, convins fiind, că "chinul păcatului a apus deja pentru mine în liniștea iubirii divine cea fără de sfârșit". Așa se exprima odinioară un mare învățat al Bisericii noastre, Ugo von Balthasar. Acest lucru ne dă curaj și ne îmbărbătează, căci "chinul păcatului a apus deja pentru mine în liniștea iubirii divine fără de sfârșit". Acum începe judecată plină de milostivire, de bunătate dar și de mântuire a noastră. Amin!

25 martie 2007, Radio Iași

Pr. Vladimir Petercă

[ index ]

 



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat