Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 PREDICI /MEDITAȚII 

Predici la Liturghia transmisă la Radio Iași

Anul B
Duminica a 16-a de peste an

Ier 23,1-6; Ps 22; Ef 2,13-18; Mc 6,30-34

Iubiți credincioși, dragi ascultători,

Episodul pe care ni l-a relatat evanghelistul Marcu este continuarea celui pe care l-am ascultat duminica trecută, când Isus alegându-i pe cei 12 apostoli i-a trimis în misiune. Acum ei s-au întors și povestesc cu entuziasm ce au făcut și ce li s-a întâmplat. Au făcut experiența puterii evangheliei, au invitat oamenii la convertire, au vindecat bolnavi, au alungat diavoli. În ciuda tuturor situațiilor întâlnite, misiunea lor a fost pe deplin reușită. Și nu doar atât, oamenii i-au urmat, mulți dintre ei sunt acum împreună cu ei și cu Isus. Textul ne spune mai departe că ucenicii sunt acum istoviți, obosiți, având nevoie să se odihnească.

Prima lectură ne prezintă un oracol al profetului Ieremia, care a trăit în perioada deportării în Babilon: el descrie poporul evreu - condus rău de conducătorii săi - ca o turmă părăsită și risipită. Dar profetul adaugă: "Domnul va trimite un păstor care va ieși din casa lui David". Iată, Domnul se va îngriji pentru ca ei să aibă păstori care să se ocupe de oile sale, în așa fel încât acestea să nu mai fie împrăștiate și risipite. Ba, mai mult, continuă profetul Ieremia, Domnul va face aceasta rămânând fidel față de promisiunea pe care i-a făcut-o lui David. Va ridica o odraslă pentru David care se va comporta ca un adevărat rege, care va domni cu înțelepciune, care îi va stabili calea și îi va conduce cu dreptate, iar numele lui va fi "Domnul este dreptatea noastră".

Lectura a doua, luată din Scrisoarea sfântului apostol Paul către Efeseni, completează tema cu cadrul mântuirii universale realizate de Cristos. El a atras la sine turmele îndepărtate, păgânii, unindu-le într-o singură turmă, cea a lui Israel. Din cele două popoare, păgâni și iudei, a făcut unul singur "pentru a-i reconcilia cu Dumnezeu" (5,16). Prin moartea sa, de fapt toți oamenii au devenit frați și fii ai lui Dumnezeu, pentru ca, prin el, toți, "și unii și alții, să avem acces la Tatăl într-un singur Duh" (5,18). Un singur păstor și un singur Tată, o singură turmă și un singur staul.

În felul acesta putem spune că, lecturile acestei duminici, a 16-a din timpul de peste an, ne provoacă să dăm un răspuns la această temă: Noi de cine ne lăsăm conduși? Ascultăm de păstorii noștri? Oare suntem pătrunși de gândul că Dumnezeu este păstorul nostru care ne vrea tot binele?

Domnul este păstorul meu ne spune psalmistul, și chiar dacă suntem obișnuiți cu imaginea lui Dumnezeu ca păstor, ca acela care ne conduce, în realitate lucrurile stau total diferit; spunem că ascultăm de el, dar nu respectăm în totalitate poruncile, ne rugăm să se facă voia sa și totuși insistăm să ne dea zile fericite, fără greutăți și nereușite, să elimine tot răul din lume și să ne garanteze succesul pe care îl visăm. Dar Dumnezeu este păstorul, el știe ce este bine și care este calea care ne face fericiți. Totul e să avem încredere că el este înaintea noastră și ne poartă într-o direcție bună, știe ce ne e folositor și ce ne dăunează, știe că pentru o viață reușită trebuie să trecem prin încercări și uneori chiar prin suferință, dar toate au rostul lor știut doar de el. Nu e rău că punem întrebări, dar e rău faptul că nu avem încredere în cel care ne-a chemat la viață.

Pe apostoli Isus îi formează în două direcții. Mai întâi în direcția apostolatului, a muncii în mijlocul oamenilor, a predicării cuvântului lui Dumnezeu. Evanghelia de astăzi începe tocmai cu raportul pe care apostolii îl dau lui Isus seara, după o zi grea de muncă prin diferite sate și orașe pe unde au umblat și au predicat. În al doilea rând, Isus îi educă pe apostoli în direcția vieții retrase, contemplative, de reflecție și rugăciune. De aceea, Isus îi invită să se despartă de mulțime, să se urce în barcă, să rămână singuri cât timp traversează lacul Tiberiadei: "Veniți deoparte, într-un loc pustiu și odihniți-vă puțin". Cât timp au traversat lacul, ucenicii s-au relaxat, s-au rugat, au ascultat în tihnă cuvintele și îndrumările lui Isus. Desigur, au vâslit în voie, fără grabă, călătoria a durat destul de mult, de vreme ce mulțimile care au observat încotro se îndreaptă au avut timp să înconjoare lacul și să ajungă înaintea lor pe țărmul opus.

Uneori uităm de faptul că suntem creștini și de faptul că pe lângă drepturi avem și obligații, care vin din sacramentul Botezului; uităm că participăm împreună cu preoții care celebrează sacramentele la preoția comună a lui Cristos. Dar, mai mult, ce facem cu această misiune a noastră? E de datoria fiecărui creștin să apere credința pe care a primit-o la Botez, să dea mărturie despre valorile creștine, să apere viața, să dea mărturie despre adevăr, cei care suferă să simtă că nu sunt singuri și că rugăciunea lor este benefică întregii comunități. Misiunea noastră nu este neînsemnată. Chiar dacă nu sunt cunoscute de comunitate, strădaniile noastre sunt luate în seamă de Dumnezeu.

Cel de-al doilea moment al evangheliei de astăzi e acela în care Isus coboară din barcă. Isus îi lasă pe ucenici și se ocupă de mulțimea care îi iese în întâmpinare. Notează evanghelistul: "Văzând mulțimea mare, Isus a fost cuprins de milă, căci erau ca o turmă fără păstor". Într-adevăr, situația în care se aflau oamenii de rând, simpli, din popor, la vremea aceea, era jalnică. Fariseii și cărturarii, care formau intelectualitatea și autoritatea religioasă, îi tratau cu cel mai mare dispreț. Autoritățile își aduceau aminte de ei numai când trebuiau să plătească impozitele și taxele. Văzându-i în ce situație sunt, pe Isus îl cuprinde mila. Îi este milă mai întâi de sufletele și de mințile lor rătăcite și ignorante. De aceea, le dă, în primul rând, hrană pentru suflet: "Și a început să-i învețe multe lucruri" - notează evanghelistul. Și ce-i învață? Îi învață cum să-și redescopere demnitatea lor de oameni, le spune că, așa ignoranți și simpli cum sunt, ei sunt prețioși în ochii lui Dumnezeu, că ei sunt preferații lui Dumnezeu, că lor le sunt rezervate primele locuri în împărăția lui Dumnezeu; îi învață ce să facă pentru a intra în împărăția lui Dumnezeu. Lui Isus îi este milă de trupurile lor chinuite și înfometate. Duminica viitoare vom auzi la evanghelie cum Isus va înmulți pâinile ca să potolească foamea acestor mulțimi. Își dau seama că Isus este singurul și adevăratul păstor, este singurul la care găsesc milă, înțelegere și un cuvânt de speranță și încurajare. De aceea aleargă la el, se țin după el, îl înconjoară, se înghesuie în jurul lui, îl ascultă, nu-i dau răgaz nici măcar să mănânce.

Pentru viața noastră creștină să reținem din evanghelia de astăzi două gânduri. Mai întâi, atitudinea noastră față de cei orânduiți de Cristos să fie păstori pentru turmă. Vedem noi în preoții noștri pe păstorii trimiși de Cristos, înzestrați cu puterile și cu autoritatea sa? În prima lectură, profetul Ieremia, născut el însuși într-o familie sacerdotală, are cuvinte grele la adresa păstorilor, adică a conducătorilor politici și religioși, a colegilor săi de la templu din cauza cărora au venit toate nenorocirile asupra poporului, mai exact, invazia și robia babiloniană: "Vai de păstorii care nimicesc și risipesc turma pășunii mele" - zice Domnul. Creștinii trebuie să se roage, să se jertfească pentru păstorii lor, să-i susțină, să-i iubească, să-i ajute. Să reținem bine un lucru: adesea păstorii decad de la demnitatea lor fiindcă sunt disprețuiți, izolați, neascultați sau chiar prigoniți de credincioșii lor. Și dacă este adevărat că preotul sfânt face poporul sfânt, la fel de adevărat este că poporul sfânt face preotul sfânt.

Și un al doilea gând: dacă preoții sunt păstorii văzuți ai turmei, Cristos rămâne în continuare păstorul nevăzut al turmei sale. El rămâne mereu în mijlocul nostru mai ales în sacramentele Bisericii. Noi îl înconjurăm acum la sfânta Liturghie pe Cristos, așa cum îl înconjurau mulțimile pe malul lacului Tiberiadei.

Noi, care ne aflăm acum în biserică sau care ascultăm sfânta Liturghie prin intermediul radioului ne considerăm printre oițele care au alergat ca să-l întâlnim pe Cristos, bunul nostru păstor. Am alergat de atâtea ori să-i ascultăm cuvântul din Sfintele Scripturi. El însuși este cel care ne învață tot adevărul. În jurul lui ne aflăm în siguranță, de aceea, pe bună dreptate i-am cântat puțin mai înainte împreună cu psalmistul: "Domnul e păstorul meu, nu voi duce lipsă de nimic. Chiar dacă voi umbla prin valea morții nu mă tem de nici un rău, căci tu ești cu mine". El este mereu alături de noi și cu noi, să nu ne temem de el, căci el este speranța și siguranța noastră. Amin.

22 iulie 2012, Radio Iași

Pr. Claudiu Robu

[ index ]

 



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat