Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 PREDICI /MEDITAȚII 

Predici la Liturghia transmisă la Radio Iași

Anul B
Duminica a 18-a de peste an

Înț 7,7-11; Ev 4,12-13; Mc 10,17-30

Iubiți credincioși, dragi ascultători ai Radio Iași,

După Cel de-al Doilea Război Mondial foarte multe familii duceau lipsuri. La fel și o mamă tânără, al cărei soț a căzut pe front, a rămas singură să crească trei copii. Inițial a început să-și vândă lucrurile din casă, de care se putea lipsi. Acestea s-au terminat, însă copiii trebuiau hrăniți. Nu i-a mai rămas altceva decât inelul de logodnă, ultima amintire de la soțul ei. Cu inima sfâșiată de durere stătea în fața tejghelei magazinului de pietre prețioase și, în timp ce argintarul cerceta inelul, mama își strângea mezinul la inimă și spunea: "Pentru voi, numai pentru voi fac asta".

Iubiți credincioși, am auzit la evanghelie cuvintele lui Cristos: "Eu sunt pâinea vieții: cel care vine la mine nu va flămânzi și cine crede în mine nu va înseta niciodată". De aceea vă invit în această duminică să reflectăm la prezența lui Cristos în mijlocul nostru sub chipul pâinii și al vinului, la cel mai mare dar pe care ni l-a lăsat nouă, la sfânta Euharistie. Este cel mai mare mister al credinței noastre și izvor de har pentru credncioși. De aceea este necesar ca din când în când să facem referire la ea și s-o aprofundăm.

Ce este sfânta Euharistie? Înainte de toate sfânta Euharistie este jertfă. De ce s-a făcut Cristos om? Pentru că ne-a iubit și încă ne mai iubește. Și de ce a murit Cristos pe cruce? "Pentru că nimeni nu are o iubire mai mare, decât acela care își dă viața pentru prietenii săi". Am aprofundat vreodată suficient acest adevăr? În ochii Tatălui ceresc nu există o iubire mai mare și datorită acestei iubiri ne-a iertat nouă păcatele: "Iată Mielul lui Dumnezeu care ia asupra sa păcatele lumii". Drama sângeroasă de pe Calvar a trecut, dar esențialul acestei drame a rămas: dragostea cu care s-a jertfit pentru noi. Pentru ca noi să fim mântuiți, pe Cristos l-a costat mai mult de un inel sau un lucru. L-a costat viața. De aceea a rânduit sfânta Liturghie, ca acea jertfă făcută din dragoste să fie celebrată mereu: "Faceți aceasta în amintirea mea". Sfânta Liturghie nu este o ceremonie automatizată, nu este o amintire lipsită de conținut. La sfânta Liturghie, Cristos se jertfește pe altarele noastre din iubire, este aceeași iubire pe care o avea în inimă atunci când bătea pentru ultima oară. Aceeași inimă bate astăzi la sfânta Liturghie. "Misterul credinței" este misterul iubirii infinite al lui Cristos. Cristos glorificat s-a suit la cer și stă la dreapta Tatălui, rănile îi strălucesc, totul s-a schimbat, un singur lucru a rămas același: iubirea cu care ne-a mântuit. De aceea vrea să ne convingă prin prezența sa sub chipul pâinii și al vinului: "Acesta este trupul meu, care se jertfește pentru voi" și "acesta este potirul sângelui meu... care se varsă pentru voi". Cu această iubire infinită ne întâlnim la fiecare sfântă Liturghie. Trebuie să atingă sufletul nostru în profunzimea lui și trebuie să-i răpundem cu aceeași iubire. Trebuie să ne trezim din obișnuință și indiferență. Pe drumul pe care îl parcurgem până la biserică trebuie să ne pregătim deja inima și sufletul. Să nu îngăduim ca obișnuința să ne plictisească. La sfânta Liturghie Cristos face același lucru pe care l-a făcut pe cruce, numai că fără vărsare de sânge: adică din iubire pentru noi, Cristos se oferă cu totul. Și mai este încă o diferență: pe cruce Cristos s-a jertfit singur, la sfânta Liturghie îi adună pe credincioși în jurul lui și prin ei face același lucru.

Iubiți credincioși, dragi ascultători,

Discursul lui Isus de astăzi este o continuare a minunii înmulțirii pâinilor și o anticipare a "ultimei cine". În pustiu, înconjurat de apostoli și prin mijlocirea apostolilor oferă pâinea ca hrană, ca nu cumva cineva să cadă pe drum. Noi ne aflăm în pustiul acestei lumi, noi suntem cei care venim de departe, noi, cei cărora Cristos se oferă ca hrană în sfânta Euharistie. Așa cum trupul nostru biologic este hrănit de pâine, viața spirituală este hrănită de Euharistie. Am putea întâlni un creștin care nu-și hrănește trupul? Nu există. Am putea întâlni un creștin care nu-și hrănește sufletul? Cu siguranță că da. Cristos se oferă pentru toți la fiecare sfântă Liturghie. El ne spune: "Luați și mâncați!" Și ce fac mulți creștini? "Mulțumesc Doamne, mie nu-mi trebuie". Și de ce nu-ți trebuie? "Pentru că nu-i simt nevoia". Dar Cristos ne-a spus: "Fără mine nimic nu puteți face". Sau spun unii credincioși: "Nu sunt suficient de curat ca să te primesc". Tot Cristos ne-a spus: "Nu cei sănătoși au nevoie de medic, ci cei bolnavi". Ai făcut crimă, trăiești în adulter, porți dușmănie în inimă? Nu, dar am mici păcate. Dacă vrei să te eliberezi de ele, dacă vrei să avansezi în viața de credință, dacă vrei să fii asemenea lui Cristos atunci trebuie să te încarci și sufletește.

Cristos ne-a spus: "Iată, eu sunt cu voi până la sfârșitul veacurilor". Forma cea mai plauzibilă a acestei realități este sfânta Euharistie. Vrea să fie prezent în viața noastră pentru simplul fapt că ne iubește. Dacă cineva este închis, cea mai mare dorință este ca să fie cu propria familie. Dacă cineva este bolnav la spital, vrea să plece acasă, să fie cu cei dragi. Isus s-a suit la cer, dar cu puterea sa dumnezeiască poate ca la sfânta Liturghie să fie mereu cu noi. Pot fi cel puțin două motive care ne lasă indiferenți în fața acestui adevăr: ori nu avem destulă credință și nu credem cuvintelor lui Cristos care ne spune "Cu dor am dorit să mănânc la această cină cu voi"; ori suntem lipsiți de iubire și nu dorim prezența lui Isus. "Învățătorul este aici și te cheamă", i-a spus Marta Mariei și ea a fugit repede la Isus. Despre aceasta este vorba la sfânta Liturghie: "Învățătorul este aici". De ce este aici? Ca să te cheme și pe tine: "Vino și urmează-mă!" Sunt aici ca acest drum să-l parcurgem împreună, la fel ca și cu ucenicii de la Emaus. Sunt aici ca să spui împreună cu apostolul: "Doamne, bine ne este nouă aici!" Amin.

5 august 2012, Radio Iași

Pr. Andrei Varga

[ index ]

 



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat