Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 PREDICI /MEDITAȚII 

Predici la Liturghia transmisă la Radio Iași

Anul A
Duminica a 33-a de peste an

Prov 31,10-13.19-20.30-31; Ps 127; 1Tes 5,1-6; Mt 25,13-30

Iubiți credincioși, dragi radioascultători,

Duminica de astăzi este penultima duminică a timpului de peste an și ultima duminică în care am ascultat și avem ocazia să medităm asupra unui pasaj din Evanghelia după sfântul Matei. Duminica ce urmează avem sărbătoarea Cristos Rege, urmând ca din cealaltă duminică să începem timpul de pregătire pentru sărbătoarea Crăciunului.

Nimeni nu se îndoiește de faptul că există o imensă înțelepciune în modul în care Dumnezeu Tatăl l-a creat pe om. Omul nu este doar "un lucru", un ornament care să decoreze casa. Omul este viața însăși, iar Dumnezeu a dat fiecăruia dintre noi multe haruri, care împreună dau frumusețe vieții. În această mare varietate de daruri, dacă ne uităm la întreaga umanitate, ne pierdem văzând ce bogăție, ce minunată zestre a lăsat Dumnezeu fiecăruia dintre noi. Rămânem fără cuvinte mai ales în fața vieții sfinților care au fost capabili să dezvolte într-un chip minunat talanții, făcând din viața lor nu numai o laudă adusă Celui Preaînalt, dar fiind capabili și de atât de multe lucrări în favoarea aproapelui.

Ar fi de ajuns să medităm un moment la viața extraordinară a Maicii Tereza de Calcutta. Cu simplitatea tipică sfinților, a fost capabilă să îi facă să se simtă oameni, pe mulți dintre cei care erau considerați doar gunoaie, piedici sociale, redând astfel săracilor din Calcutta, și nu numai lor, demnitatea care le-a fost ascunsă sau călcată în picioare.

Sau ne putem gândi la măreția fericitului papă Ioan Paul al II-lea. Privind la viața și realizările sale, rămânem uimiți de modul în care Dumnezeu a lucrat și s-a făcut prezent prin el. Sfințenia acestor oameni este de fapt o împreună lucrare, un dialog continuu și generos între Dumnezeu, cel care dă și creează, și omul care, cu libertatea și sacrificiul dragostei, se lasă modelat de Dumnezeu Tatăl.

În drumul nostru spre sfințenie ne întâlnim în această duminică, iubiți credincioși, dragi radioascultători, cu o nouă parabolă a învățătorului Isus: parabola talanților, parabolă aflată în capitolul 25 al Evangheliei după sfântul Matei, parabolă inclusă în discursul escatologic al lui Isus, discurs prin care Isus îi pregătește pe ucenicii săi, așadar pe noi toți, pentru ceea ce va fi la sfârșitul timpurilor.

Pentru a înțelege corect această parabolă este necesar să clarificăm mai întâi ce reprezintă un talant. În vremea lui Isus, un "talant" era un lingou din argint sau din aur, care valora șase mii de dinari. Un dinar era în mod obișnuit plata pentru o zi de muncă. Așadar, numai un singur talant era o mică avere: echivalentul salariului pentru șase mii de zile de muncă, adică aproximativ 17 ani de muncă. Ne putem imagina cu ușurință chipurile surprinzătoare ale acelora care au auzit pentru întâia oară această parabolă din gura lui Isus. Mulți dintre ei, probabil nu văzuseră niciodată atât de mulți bani la un loc. Dar, așa cum se întâmplă adesea în parabole, Isus folosește unele exagerări pentru ca noi să înțelegem că el nu vrea să ne dea lecții de economie vorbindu-ne de bani, de talanți, de avere, ci vrea să aducă atenția în altă parte. Vorbindu-ne astăzi despre toate acestea, Isus vrea de fapt să ne întrebăm care este percepția noastră asupra responsabilităților încredințate nouă? Care este modul nostru de a sta înaintea lui Dumnezeu?

Pentru a da un răspuns ajunge să privim atent la cei trei bărbați din parabolă. Primii doi sunt curajoși, generoși, practici, recunosc marea încredere a stăpânului care le dă talanții săi și, ne spune textul, "lucrând cu ei", au dublat ceea ce au primit. Al treilea servitor, în schimb, îngroapă totul. Pentru că își trăia viața în frică, se mulțumește doar cu păstrarea talantului primit. Ceea ce face diferența dintre primii și cel de-al treilea este, așadar, frica și lenea, complăcerea în inactivitate. Această diferență se observă ușor de multe ori și între creștinii de astăzi. Există din fericire și mulți care, cu multă bucurie pentru ceea ce au primit, dezvoltă în ei darurile lui Dumnezeu și aduc roade minunate. Există însă și creștini care confundă umilința cu respingerea responsabilităților, îngropând astfel comoara prețioasă primită în dar de la Domnul. Toată frica aceea care-i blochează pe mulți să trăiască cu adevărat o viață creștină vine și din imaginea despre Dumnezeu pe care o păstrăm în inima noastră. Și ne întrebăm: Ce imagine despre stăpân aveau primii doi slujitori și ce imagine își făcuse cel de-al treilea? Ce imagine despre Dumnezeu avem noi? Și ce imagine despre Dumnezeu ne propune Isus? Această întrebare stă nu numai în centrul parabolei de astăzi, dar în centrul întregii evanghelii.

Din păcate însă, mulți oameni, mulți chiar și creștini, au înaintea lor imaginea lui Dumnezeu ca un contabil nemilos, care ține evidența și înregistrează tot ceea ce facem. Sau, mai rău, ca un polițist sadic căruia îi place să ne dea amenzi grele pentru fiecare infracțiune. Ori, iarăși greșit, ca un imens sistem ce măsoară evlavia noastră și face să cadă asupră-ne din cer favoruri și haruri în funcție de meritele dobândite pe câmpul de luptă. Acesta nu este Dumnezeu! Acesta este un coșmar, un vis urât! Acesta nu este Dumnezeul revelat nouă de Isus din Nazaret! Dumnezeul revelat de Isus este acel Tată care, înflăcărat de o dragoste imensă pentru oameni, se încrede în noi și ne dăruiește o comoară prețioasă, fără a ne cere măcar un interviu, fără a ne cere alte informații, fără a rămâne să ne controleze ce facem cu acea comoară. Ne lasă liberi! Are încredere în noi și ne tratează cu adevărat ca pe niște adulți.

Desigur, depinde de noi, de decizia noastră, ce facem cu darul primit. Înțelegem că suntem copii iubiți de Tatăl și ne implicăm în acest minunat joc al dragostei, sau săpăm o groapă și îngropăm iubirea primită de la Dumnezeu Tatăl?

Iubiți credincioși, dragi radioascultători,

Un mesaj deosebit de frumos ne transmit și cuvintele pe care stăpânul din parabola de azi le adresează celor doi servitori care au folosit bine talantul primit: "Bine, servitor bun și credincios, ai folosit bine puținul care ți-a fost încredințat, mult îți voi încredința de acum; intră în bucuria stăpânului tău". Așadar, talanții ne-au fost dăruiți de Dumnezeu pentru ca noi oamenii să putem lua parte la bucuria sa. În acest sens ne amintim și de parabola de duminica trecută, parabolă în care ni se spune că acele cinci fecioare care au fost găsite cu candelele aprinse au intrat în sala nunții și au luat parte la bucuria ospățului oferit de mire. Cele care nu au fost pregătite au rămas închise afară: "Adevăr vă spun, nu vă cunosc!" În continuarea parabolei prezentate astăzi, în textul Evangheliei după sfântul Marcu găsim prezentat episodul judecății finale, în care celor găsiți drepți li se spune: "Veniți binecuvântații Tatălui meu ...!"; celor răi: "Plecați de la mine blestemaților...!". În parabola de astăzi, obiectivul talanților și valorificarea lor nu este doar acela de a avea mai mult. Talanții nu sunt un bun în sine. Sunt un bun pentru că, folosiți, ei ne fac să intrăm în bucuria lui Dumnezeu Tatăl. Nefolosirea talanților aduce cu sine un alt răspuns: "Pe servitorul acesta aruncați-l afară în întuneric!"

Iubiți credincioși, mulți dintre dumneavoastră ați simțit de nenumărate ori ce înseamnă riscul vieții. Din clipa în care părăsim casa părintească, terenul sigur al copilăriei noastre, trebuie să facem față la mii de primejdii. Viața noastră trupească și sufletească, cu toate asigurările luate, este amenințată de multe pericole. Minunatele noastre aptitudini le păstrăm deseori în vase fragile. De aceea orice angajare a noastră este riscantă. Nici urmarea lui Cristos nu este scutită de acest risc. Pe acest pământ, unde există multă răutate și păcat, unde domnește în multe locuri puterea întunericului, este un lucru periculos să fii un creștin adevărat. Isus însă ne învață că merită să înfruntăm orice pericol, pentru că numai cine îndrăznește, numai acela reușește. Dumnezeu încredințează lumea, Biserica sa și mântuirea omenirii celor curajoși. Iar dacă Dumnezeu are o așa de mare încredere în noi, nu avem nici un motiv să ne descurajăm. Se pot abate asupra noastră înfrângeri și pierderi, dar în cele din urmă, valorificarea talanților noștri va fi încununată de succes și vom putea auzi și noi frumoasa invitație: "Bine servitor bun..., intră în bucuria stăpânului tău!" Amin.

13 noiembrie 2011, Radio Iași

Pr. Iosif Tiba

[ index ]

 



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat