Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 PREDICI /MEDITAȚII 

Predici la Liturghia transmisă la Radio Iași

Anul C
Duminica a 22-a de peste an

Sir 3,19-21.30-31; Ps 67; Evr 12,18-19.22-24a; Lc 14, 1.7-14

Iubiți frați și surori în Cristos, dragi radioascultători,

Dumnezeu, pentru a lucra în sufletele noastre, se folosește de plugul cuvântului său păstrat în Sfânta Scriptură și proclamat de sfânta Biserică. Sămânța cuvântului căzută astăzi în sufletele noastre vrea să facă să prindă rădăcini și să înflorească umilința, o virtute care nu mai este la modă astăzi și căreia puțini îi mai percep conținutul. Într-o lume în care, se pare, obiectivul principal este acela de a te afirma, nu mai este înțeleasă umilința. Or, dacă nu este înțeleasă bine, ea poate deveni mai degrabă un obstacol decât un ajutor. De aceea, haideți s-o înțelegem pentru a o putea trăi.

Pavel Evdokimov, teolog rus, mort în 1970 în apropiere de Paris, care a participat în calitate de observator la ultima sesiune a Conciliului Vatican II, spunea: "Umilința este arta de a-ți găsi locul tău, acel loc pe care Dumnezeu ți l-a dat".

Deci, umilința nu înseamnă să ignorăm talanții cu care Dumnezeu ne-a înzestrat și să fugim de responsabilități, ci să avem seninătatea conștiinței că noi valorăm atât cât valorăm înaintea lui Dumnezeu.

Așadar umilința este atitudinea care izvorăște nu din confruntarea cu ceilalți, ci din confruntarea cu Dumnezeu.

Apa este simbolul cel mai potrivit al umilinței, fiindcă spală și curăță părțile cele mai murdare fără să se opună, tinde să ocupe totdeauna locurile cele mai de jos, văile. De aceea, putem spune că apa cu care am fost botezați constituie chemarea divină la umilință.

Dar să revenim la evanghelia zilei. În drum spre Ierusalim, Isus este invitat la masă în casa unuia dintre fariseii de frunte. Văzând că invitații își alegeau locurile cele dintâi, Isus vrea să le dea o lecție, dar nu de comportament civilizat, alegând ultimul loc, ci o lecție în sens spiritual, alegând ultimul loc în fața lui Dumnezeu. Să nu uităm că invitații erau în majoritate farisei pe care Isus deseori i-a apostrofat pentru că se considerau cei mai drepți în fața lui Dumnezeu, cei mai curați, cunoscători ai Sfintei Scripturi, împlinitori ai Legii în cele mai mici amănunte, adevărați maeștri spirituali ai poporului ales.

Ținând cont de toate acestea, Isus vrea ca invitații, fariseii, să ocupe locul just față de Dumnezeu, adică nu primul loc, ci ultimul loc. Cu alte cuvinte, Isus vrea să îi învețe umilința așa cum o înțelege el: nu pentru a fi apreciați de ceilalți, ci pentru a-i face capabili să-i slujească pe ceilalți.

Pentru Isus alegerea ultimului loc și slujirea fraților sunt de nedespărțit.

Acest lucru l-a înțeles fericita Maica Tereza de Calcutta, de la nașterea căreia, joi 26 august 2010, s-au împlinit 100 de ani. Într-o zi Maica Tereza mergea pe o stradă din Calcutta împreună cu un jurnalist care-i lua un interviu. Ea, așa mică, firavă, privea în ochii acelui om înalt și cult, bine îmbrăcat, care avea să o ducă în televiziunile din întreaga lume.

La un moment dat, Maica Tereza a observat că în drumul lor zăcea un bolnav. A întrerupt imediat transmisia importantă pentru a se îngriji de respectivul bolnav.

Maica Tereza a urmat exemplul învățătorului Cristos, care după ultima cină din Joia Sfântă, moment atât de important, a spălat picioarele discipolilor și le-a șters cu ștergarul cu care era încins.

Isus vrea ca și noi să ocupăm ultimul loc înaintea lui Dumnezeu pentru a putea sluji fraților.

În a doua parte a evangheliei, Isus se adresează stăpânului casei. Nici lui nu vrea să-i dea o lecție despre cum trebuie trăite faptele de milostenie trupească, ci vrea să-l pună în gardă, atât pe el cât și pe noi, față de un alt efect al mândriei și al ambiției: "spiritul de castă". Acest spirit ne face să căutăm prietenia sau compania persoanelor din aceeași categorie socială (persoane bogate, culte), ocolind sau disprețuind persoanele din categoriile sociale inferioare.

Astfel, Isus vrea să ne facă să înțelegem că adevărata umilință nu trebuie să accepte spiritul de castă sau împărțirea societății în clase sociale care să fie învrăjbite unele împotriva altora. Dimpotrivă, apartenența la o categorie socială superioară ar trebui să inspire inițiative caritative în folosul celor nevoiași.

Isus a venit pe pământ pentru a distruge orice barieră dintre clasele sociale și, în special, pe acelea dintre bogați și săraci. Isus vrea ca întreaga omenirea să fie ca o mare familie în care să nu existe diviziuni, ci să trăim spiritul de fraternitate și adevărată dreptate socială, valori care izvorăsc din porunca iubirii.

Principele de Rocca Rotonda era cunoscut ca fiind cel mai frumos și bogat om din acea regiune. Mândru și îngâmfat, el nu întindea mâna decât celor din casta lui. Într-o zi, mergând la vânătoare, dădu de peștera unui bătrân pustnic, care avea în mâini un craniu la care privea cu atenție. Curios, îl întrebă: "Om bun, ce crezi că ai putea descoperi în acel craniu?" Vrând să-i dea o lecție de viață, acesta îi răspunse: "Aș vrea să știu dacă acesta a fost capul unui principe sau al unui cerșetor!"

Iubiți credincioși, dragi radioascultători,

Sfântul Francisc de Sales face această asemănare: putem cunoaște valoarea unui om așa cum putem cunoaște valoarea unui balsam. Balsamul se încearcă punându-l în apă. Dacă se duce la fund, balsamul este din cel mai fin și mai prețios. Dacă, dimpotrivă, stă deasupra apei, este de calitate proastă.

La fel un om este cu adevărat înțelept, nobil, dacă știe să coboare, să fie umil. Dacă, în schimb, plutește deasupra, adică vrea să apară, să se afișeze cu știința și calitățile sale, toate acestea sunt false și lipsite de valoare.

Să trăim umilința după exemplul lui Cristos, rugându-l: "Isuse, cu inima blândă și smerită, fă inima noastră asemenea cu inima ta!"

Venim în această lume și plecăm din ea egali. Luminați și întăriți de cuvântul lui Dumnezeu, să trăim ca adevărați frați. Așa să ne ajute Dumnezeu! Amin.

29 august 2010, Radio Iași

Pr. Petru Sescu

[ index ]

 



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat