Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 PREDICI /MEDITAȚII 

Predici la Liturghia transmisă la Radio Iași

Anul C
Duminica a 11-a de peste an

2Sam 12,7-10.13; Gal 2,16.19-21; Lc 7,36-50; 8,1-3

Iubiți credincioși, dragi ascultători,

Evanghelia pe care am ascultat-o ne oferă toate șansele pentru a ne scandaliza, încă o dată, de bunătatea lui Isus Cristos. Este vorba de un scandal în două acte: mai întâi, ne putem scandaliza pentru că Isus acceptă să intre în casa unui fariseu și să stea la masă cu el; în al doilea rând, scandalul constă în faptul că el, curăția întrupată, se lasă atins de o femeie păcătoasă.

În realitate, fariseul și femeia păcătoasă sunt strămoșii fariseilor și păcătoaselor de astăzi. Într-adevăr, omul de azi se aseamănă întru totul cu cel de ieri.

Marele dramaturg englez Shakespeare, afirmă în opera Cum vă place: "Lumea întreagă este o scenă, iar bărbații și femeile sunt actorii". Este adevărat! Fiecare om își are rolul său în această piesă de teatru care se numește: istoria omenirii. Dar, ca în orice spectacol, și pe scena acestei lumi suntem nevoiți să ne mascăm pentru a putea juca bine rolul nostru. Ni se pare că dacă ne schimbăm masca ceilalți nu ne mai recunosc. Fiecare dintre noi are un depozit întreg de măști: o mască pe care o folosim atunci când venim la Biserică, alta în familie, o altă mască la serviciu sau la școală...

Evanghelia de astăzi ne prezintă doi actori: Simon fariseul și femeia păcătoasă... În timp ce primul actor, Simon, își păstrează masca în fața lui Isus, femeia păcătoasă și-o scoate și apare în fața Învățătorului așa cum este ea, plină de păcate, dar și de speranța că acestea vor fi iertate prin pocăință. Într-adevăr, în urma declarațiilor de iubire pe care păcătoasa i le-a făcut lui Isus prin limbajul trupului (a plâns, i-a udat picioarele cu lacrimi, le-a șters cu părul capului ei, i le-a sărutat și i le-a uns cu miresme), Mântuitorul îi spune: "Ți s-au iertat păcatele!". Motivul este clar: Isus o iartă de toate păcatele pentru că iubește mult. Este ciudat faptul că Isus nu-i iartă păcatele fariseului care l-a primit în propria casă și i-a pregătit ospățul, ci unei intruse... unei prostituate. De ce? Pentru că, în timp ce fariseul l-a invitat pe Isus la masă numai pentru a-și face publicitate, femeia păcătoasă a intuit și a crezut în puterea divină pe care o avea Mântuitorul. În timp ce fariseul îi judeca pe cei din jur, femeia își plângea păcatele și, deși nu a scos un cuvânt, și-a cerut iertare prin gesturi de iubire... Capul ei s-a închinat în fața picioarelor lui Isus. Ea a fost judecată de către Isus după iubirea pe care o avea în suflet. La fel va fi cu noi: vom fi judecați după iubire.

Iertarea pe care femeia păcătoasă a primit-o este aceeași pe care noi o primim în sacramentul sfintei Spovezi. Isus este mereu gata să ne acorde iertarea sa, însă noi deseori o refuzăm: fie că nu vrem să ne spovedim, fie că mergem la Spovadă, însă acolo nu reușim să ne scoatem acea mască pe care singuri ne-am așezat-o pe suflet. Oricât de groasă și urâtă ar fi masca noastră, trebuie să fim convinși de faptul că razele soarelui divin o pot distruge, cu o condiție: să-i lăsăm lui Dumnezeu libertatea de a interveni în viața noastră. Într-adevăr, soarele nu trece pe lângă nici un om. Nu ne va ocoli nici pe noi, dacă noi nu ne vom ascunde la umbra anumitor persoane sau lucruri.

După cum aurora dimineții elimină întunericul nopții, la fel bunătatea lui Dumnezeu șterge păcatele noastre; după o spovadă bună, ele nu mai există.

O istorioară medievală povestește că, odată, în Italia, un episcop era deranjat mereu de o bătrână care susținea că îi apare Isus Cristos. Pentru a scăpa de acest deranj, episcopul i-a cerut bătrânei să-l întrebe pe Isus care sunt păcatele sale din ultima lună. A doua zi, femeia se prezintă la prelat din nou și îi spune că l-a văzut pe Isus. Episcopul a întrebat-o dacă i-a cerut lui Isus să-i spună păcatele. Bătrâna, zâmbind, i-a răspuns episcopului: "Da, l-am întrebat pe Isus ce păcate ați făcut în ultima lună, dar mi-a spus că le-a uitat, ieri când v-ați spovedit".

Dragi credincioși, acest lucru este adevărat: Dumnezeu poate și vrea să ne ierte. Important este ca noi să acceptăm iertarea sa. Dumnezeu nu doar acoperă păcatele, ci le șterge, așa cum buretele ud șterge urmele de cretă de pe o tablă. Dacă noi credem cu adevărat în iertarea sa, atunci ne aflăm deja pe calea convertirii. Iar această cale nu este lungă. Vorbind din punct de vedere material, ea nu poate fi mai lungă de jumătate de metru: distanța care există între minte și inimă. Creștinul de astăzi, care vrea să devină sfânt, trebuie să străbată acest traseu, care deși este scurt, durează toată viața. De-a lungul călătoriei, omul are o singură datorie: aceea de a iubi, asemenea femeii păcătoase din evanghelie. În acest sens, sfântul Augustin ne adresează și nouă renumita invitație: "Iubește și fă ce vrei!".

Cine îl iubește pe Dumnezeu va găsi întotdeauna o cale de ieșire din orice situație. În plus, creștinul care își cunoaște și trăiește identitatea devine o lumină pentru ceilalți, după cum afirma unul dintre gânditorii moderni, părintele Faber: "Soarele, cu voalurile sale de purpură, cerurile cu coroanele lor de stele, munții cu toate podoabele lor, mările cu reflexele lor strălucitoare, pădurile cu miresmele lor, florile cu culorile lor sunt departe de frumusețea unui suflet care îl slujește pe Isus din iubire în suferințele din această vale de lacrimi".

Convingerea că Dumnezeu ne iartă este întărită și de prima lectură pe care astăzi am ascultat-o. În momentul în care regele David își recunoaște păcatul în fața lui Dumnezeu, profetul Natan îi răspunde: "Domnul ți-a iertat păcatul!". Așadar, Dumnezeu nu ține cont de păcatele noastre; El nu vede în om ceea ce este - un păcătos, ci mai degrabă ceea ce poate fi - un sfânt. La sfințenie se poate ajunge numai prin convertire, iar la convertire numai prin acceptarea iertării.

O legendă educativă povestește că, odată, un bărbat în vârstă ședea într-un vagon de tren, alături de un tânăr îngândurat. După o scurtă discuție, tânărul i-a povestit bătrânului că, în urmă cu cinci ani fugise de acasă, după o ceartă serioasă cu părinții săi. Acum se întorcea acasă, dar nu era sigur dacă ai săi l-au iertat. Într-o scrisoare, le-a cerut părinților ca, în cazul în care l-au iertat să atârne în mărul de lângă gară o panglică albă; dacă nu erau de acord cu venirea sa acasă, părinții nu trebuiau să pună nimic în pom și, astfel, tânărul își va fi continuat călătoria cu trenul fără a coborî în gara respectivă. Când trenul se apropia de satul său natal, tânărul, cuprins de remușcări, emoție și nerăbdare, l-a rugat pe omul în vârstă să privească pe geam pentru a se uita la mărul de lângă gară. Tânărul întrebă: "Vedeți ceva alb în pom?" Bătrânul, după câteva clipe de tăcere, a exclamat bucuros: "Iată-l! Tot pomul este plin de cearșafuri albe atârnate în el!".

Dragi credincioși, iertarea pe care ne-o acordă Dumnezeu este mai mare decât cea pe care noi o putem primi.

Femeia păcătoasă din evanghelie ne confirmă faptul că Isus a venit în lume pentru a-i converti pe cei păcătoși. Cine se lasă prins în mreaja iertării va avea onoarea să ajungă să stea la masă la ospățul veșnic, în paradis. Suntem cu toții - farisei și păcătoase - invitați să participăm nu doar la ospățul lui Simon, fariseul, ci mai degrabă la banchetul sfintei Împărtășanii, unde nu va mai fi diferență între foști farisei și foste prostituate.

Iubiți credincioși, dragi ascultători, mesajul pe care Isus Cristos vrea să ni-l transmită astăzi este clar: nu există fericire fără sfințenie; nu există sfințenie fără convertire; nu există convertire fără iertare; nu există iertare fără iubire. Așadar, iubirea este singura virtute care ne poate garanta fericirea, atât pe acest pământ, cât și în lumea de dincolo. Sfântul Augustin, cântărețul iubirii divine, ne îndeamnă să nu neglijăm virtutea iubirii, ci să-i dăm locul cuvenit în viața noastră spirituală: "Puneți la temelia vieții voastre iubirea - spunea sfântul Augustin - și totul vă va fi spre folos; scoateți din viața voastră iubirea și totul se va prăbuși!".

13 iunie 2010, Radio Iași

??

[ index ]

 



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat