Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 PREDICI /MEDITAȚII 

Predici la Liturghia transmisă la Radio Iași

Anul B
Duminica a 13-a de peste an

Înț 1,13-15;2,23-24; Ps 29; 2Cor 8,7.9.13-15; Mc 5,21-43

"Te preamăresc, Doamne, pentru lucrările tale minunate!"

Iubiți frați și surori în Cristos, dragi ascultători,

În religiile păgâne zeii își rezervaseră lor nemurirea, iar pentru oameni, moartea. Ca și păgânii cei care nu cunosc creștinismul sau l-au părăsit, sunt tentați să creadă că moartea, cu întregul cortegiu, care o însoțește sau o provoacă: boli, nenorociri, violență, etc. sunt o decizie sau o pedeapsă a lui Dumnezeu.

Este teribil să gândim astfel despre Dumnezeu. Cum poate fi iubit un asemenea Dumnezeu care a decis moartea unui prieten, a unui fiu, a unuia dintre părinți sau soți. De un astfel de Dumnezeu, oamenii simt teamă, încearcă să fugă sau să-l îmbune aducând-i jertfe ca păgânii sau recurgând la talismane, vrăjitorii sau, chiar la rituri satanice.

Însă din fericire nu aceasta este adevărata față a lui Dumnezeu. Lecturile sfinte din această duminică ne revelează adevăratul chip al lui Dumnezeu.

Astfel prima lectură ne spune clar: "Dumnezeu nu a creat moartea și nici nu se bucură de pieirea celor vii" (Înț 1,13). Este esențial acest adevăr mângâietor și plin de speranță. Suferința și moartea nu sunt opera lui Dumnezeu ci lucrarea omului, care a cedat ispitei diavolului folosind darul libertății împotriva lui Dumnezeu.

Sfânta Scriptură insistă s-l prezinte pe Dumnezeu ca stânca pe care se sprijină viața umană, dar în același timp subliniază teribila putere a omului, de a se rupe de Dumnezeu, zădărnicind lucrarea lui.

Cu aproape 100 de ani în urmă, renumitul Lodovico Necchi, medic italian, profesor universitar, un adevărat părinte al săracilor și al bolnavilor, mort în anul 1930, și declarat venerabil în anul 1971, spunea: "Teribile zile pregătesc lumii egoismul care bântuie. Cei care corup sufletele nu-și dau seama că pregătesc luni, ani și chiar o epocă de înspăimântătoare tragedie, spunând poporului că e nebunie să privești la cer, și că paradisul trebuie căutat pe pământ. (...) Și pentru că lumea ignoră iubirea trăită și predicată de Cristos cine poate să prevadă unde vom ajunge".

Noi după aproape un veac putem constata unde s-a ajuns, la o lume debusolată, aflată în criză nu numai economică, ci și la celelalte niveluri. Toată neliniștea omului de astăzi derivă din separarea omului de Dumnezeu. În măsura în care omul regăsește izvorul existenței, pe Dumnezeu, va găsi și cheia care îi va permite să deschidă porțile adevăratei vieți.

Tema vieții este reluată și în evanghelia proclamată la această sfântă liturghie. Iair, un șef de sinagogă, îl imploră pe Isus pentru fiica sa: "Fiica mea e pe moarte! Vino, pune-ți mâinile peste ea, ca să se vindece și să trăiască" (Mc 5,23). Isus nu poate rămâne indiferent și pleacă împreună cu el. Acest drum este foarte semnificativ în descoperirea credinței care este adevărata viața, unica și adevărata înfrângere a morții. Între timp se apropie de Isus o femeie care de 12 ani suferea de hemoragie, gândind: "Dacă mă voi atinge măcar de haina lui, voi fi vindecată" (Mc 5,28). Ea nu pretinde nimic, nu cere nimic. Dorește numai să-l atingă pe Isus, convinsă fiind că are putere să o vindece. Evanghelistul notează: "Cheltuise toată averea, fără să simtă vreo îmbunătățire, dimpotrivă, starea ei se înrăutățise tot mai mult" (Mc 5,26). Această femeie experimentase neputința umană și credea că numai Isus o mai poate salva. Ea ne învață că dincolo de posibilitățile umane limitate ne stau în față infinitele posibilități divine. Astfel ea devine un adevărat model pentru credința lui Iair. În fața mesagerilor care anunță moartea fiicei, Isus îl încurajează vrând să-i sugereze exemplul ei de credință: "Nu te teme. Credință să ai" (Mc 5,36).

Ajunși în casa șefului sinagogii, Isus le-a spus: "Copila nu a murit, ci doarme (Mc 5,39), dar ei l-au luat în râs. Luarea în râs din partea celor de față este semnul aroganței, înțelepciunii umane. Ei cred numai în puterea invincibilă a morții, ca și mulți din zilele noastre. Isus îi dă afară, pentru că nu pot fi martori ai învierii, cei care cred numai în moarte. De câte ori și noi asemenea lor, închidem porțile speranței și ale vieții. Dar celui care îl caută, îi cere și crede, Isus îi răspunde: "Talita Kum!" (Scoală-te). Numai Isus este acela care reînvie morții, care pune în picioare omul căzut la pământ, mai mult el dă o viață nouă, viața veșnică, și astfel dovedește că este Domnul vieții.

A crede în el înseamnă a alege viața.

Așadar, evanghelia de astăzi ne ajută să înțelegem că în credință găsim, bucuria vieții veșnice, victoria asupra morții, și bunătatea existenței umane.

Și sfântul Paul, într-un context total diferit, după cum am auzit în lectura a doua, subliniază aceeași valoare a credinței. El recomandă creștinilor din Corint o generozitate specială în colecta pe care el însuși a organizat-o pentru creștinii săraci din Ierusalim. Pentru aceasta, îl propune ca model pe Isus, care: "din bogat a devenit sărac, de dragul vostru, pentru ca voi să deveniți bogați prin sărăcia lui" (2Cor 8,9). Abundența celor din Ierusalim nu consta în posedarea de bunuri materiale, ci numai în viața veșnică, inaugurată de Cristos cel înviat, izvorâtă chiar la Ierusalim. Cu alee cuvinte credința era marea bogăție a bisericii din Ierusalim, cu care a îmbogățit-o pe cea din Corint. Caritatea materială pe care o cere Sfântul Paul, trebuia să fie semnul acestei credințe, a împărtășirii din viața veșnică pe care Cristos cel înviat ne-a dat-o și care înfăptuiește adevărata și definitiva egalitate, mult mai profundă decât cea economică.

Așadar, credința și viața sunt în strânsă legătură în lecturile sfinte proclamate la liturgia cuvântului de astăzi. Nu este suficient să trăiești, ci trebuie să pentru ce trăi. Credința este cea mai bună motivație pentru a trăi, și nu oricum, ci a trăi cu adevărat bine.

Mama fostului președinte a SUA, John Kennedy, la vârsta de 80 de ani, și-a scris memoriile. Aici ea descrie atât amintirile plăcute cât și pe cele neplăcute, dureroase. A avut nouă copii. Fiul cel mai mare, ca aviator de recunoaștere, și-a pierdut viața în război. A doua fiică a fost victima unui accident de avion. John, fostul președinte al Americii, după cum bine știți a fost asasinat. Aceeași soartă a avut-o și fratele său, Robert. Rosemary, o altă fiică, zăcea la pat lovită de o boală incurabilă. Spre finalul memoriilor sale, ea se întreabă dacă o asemenea femeie, se poate considera fericită. Și răspunsul este afirmativ. "Mi-am dat seama - continuă ea, ce este cel mai important în viața omului. Dacă Dumnezeu mi-ar pune în față diferitele sale daruri: bogății, sănătate, înțelepciune și credință, dar din toate acestea nu aș avea voie să aleg decât unul, aș alege credința, pentru că ea este singura, care în viață îi dă putere omului să depășească orice necaz".

Iubiți credincioși, dragi ascultători,

Ce frumoasă mărturie de credință din partea unei creștine catolice practicante.

Conștienți de importanța credinței, în viața noastră, să-l rugăm pe Domnul Cristos, care peste câteva momente va coborî pe acest altar, cu rugăciunea apostolilor: "Doamne, mărește-ne credința!" (Lc 17,5).

28 iunie 2009, Radio Iași

Pr. Petru Sescu

[ index ]

 



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat