Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 PREDICI /MEDITAȚII 

Predici la Liturghia transmisă la Radio Iași

Sfinții Apostoli Petru și Paul
Fap 12,1-11; Ps 33; 2Tim 4,6-8.17-18; Mt 16,13-19

Iubiți frați și surori în Cristos, dragi ascultători,
Biserica celebrează într-o singură solemnitate mărturia apostolilor Petru și Paul, deoarece cu carisme diferite au proclamat și trăit aceeași evanghelie a lui Cristos. Ei sunt ca doi plămâni ai Bisericii, care respiră cu credința umilă și puternică a sfântului Petru și bate cu inima curajoasă și deschisă a sfântului Paul.

Petru este piatra pe care Cristos zidește Biserica, Paul este pânza care umflată de Duhul Sfânt, duce evanghelia la toate neamurile. Și în Petru și în Paul strălucește frumusețea răspunsului personal și definitiv dat lui Cristos.

Aseară papa Benedict al XVI-lea, la Roma, în bazilica "Sf. Paul din afara zidurilor", în prezența patriarhului ecumenic Bartolomeu I și a reprezentanților altor Biserici și comunități creștine, a deschis anul jubiliar dedicat sfântului Paul. Biserica Catolică va celebra două milenii de la nașterea apostolului neamurilor. Scopurile pe care și le propune sunt două: a-l face cunoscut pe apostolul neamurilor și a-l integra într-un proiect ecumenic de creștere și dialog. Pentru că în acest an îl vom cunoaște mai bine pe sfântul Paul vă propun să ne oprim astăzi mai mult asupra sfântului Petru.

Așadar, să revenim asupra evangheliei proclamate la această sfântă Liturghie.

"Isus se afla în părțile Cezareei lui Filip".

Localitatea se află în partea de nord a Țării Sfinte, în zona păgână, în punctul cel mai îndepărtat de Ierusalim. Cezareea ajungea până la poalele muntelui Hermon. Una din grotele acestui munte era dedicată zeului Pan, iar pe înălțimea unei stânci Irod construise un templu în onoarea lui Cezar August. A venera un idol și un om pentru evrei era ceva satanic. Tocmai în acest loc, Isus vorbește de o altă piatră (stâncă) pe care va zidi un alt templu, Biserica sa, pe care "puterea Celui Rău nu o va birui". Simon Petru este piatra vizibilă a acestui templu, dar pentru aceasta este nevoie de credință. De aceea Isus îi întreabă pe apostoli, "cine spun oamenii că este Fiul Omului". Interesantă întrebare. Isus nu se interesează de succesul personal, ci vrea să afle ce știe lumea despre identitatea sa. Este mult mai important să recunoaștem cine este Isus, decât să-l admirăm pentru ceea ce face.

Apostolii redau cu fidelitate părerile oamenilor, dar apoi întrebarea devine personală. "Dar voi cine spuneți că sunt eu?". Întrebarea vrea să-i conducă pe apostoli în interiorul misterului lui Cristos. Problema nu constă în a-l interoga noi pe Dumnezeu, ci dimpotrivă, a ne lăsa noi interogați de el, care este și rămâne mereu un mister.

În Statele Unite ale Americii a da pe cineva în judecată este un fapt obișnuit. Oricine se poate trezi cu o citație pentru a fi chemat la tribunal. Pare că nimeni nu poate scăpa de acest risc, nici chiar Dumnezeu. Senatorul de Nebraska, Ernie Chambers, în septembrie 2007, l-a chemat în judecată pe Dumnezeu, acuzându-l că nu a împiedicat atacurile teroriste, că a provocat teamă, frică și că a cauzat moartea și distrugerea locuitorilor pământului. Se vedea clar că era o provocare. Senatorul care se declarase agnostic voia să arate că în SUA zilnic apar tot felul de procese absurde. Probabil că nu se aștepta să primească un răspuns, care în schimb a sosit câteva zile mai târziu, semnat de nimeni altul, decât de Dumnezeu în persoană. Documentul a apărut în mod miraculos în biroul tribunalului din districtul de Douglas, în care se spune că un tribunal local nu are jurisdicție asupra unui tribunal divin. Acest fapt a fost publicat în 24 septembrie 2007 de Antonello Musina.

Deci, nu noi trebuie să-l interogăm pe Dumnezeu, ci noi trebuie să-i răspundem lui. A-i răspunde lui Dumnezeu, constituie adevăratul farmec al vieții omului. Creștinismul nu este o ideologie, nici chiar o morală, ci raportul personal cu Dumnezeu.

La întrebarea pusă de Isus apostolii răspund prin purtătorul lor de cuvânt, Simon Petru. "Tu ești Cristos, Fiul Dumnezeului celui viu". Petru nu se lasă influențat de opinia publică, dar se lasă iluminat de vocea Tatălui din cer, și dă o definiție profundă, folosind cuvinte adevărate, care înseamnă viață.

La aceste cuvinte putem ajunge și noi, care avem atât de mare trebuință de ele, dacă vom avea forța și umilința de a face tăcere în fața "profunzimii, bogăției, înțelepciunii și științei lui Dumnezeu" (cf. Rom 11,33-36). Făcând liniște, ascultând de cuvântul Domnului, cuvintele noastre ca și cele ale lui Petru și Paul vor avea o altă consistență.

Revenind la răspunsul lui Petru putem spune că Isus nu este un făcător de minuni, înțelept sau filozof, reformator social sau revoluționar politic, ci Fiul lui Dumnezeu trimis în lume de Tatăl, mântuitorul nostru, răscumpărătorul nostru.

Petru este proclamat fericit, o fericire ce nu aparține acestei lumi, deoarece această revelație vine din cer de la Dumnezeu. Pentru aceasta Isus îi spune lui Petru: "Tu ești Petru și pe această piatră voi zidi Biserica mea".

Noi care cunoaștem fragilitatea lui Petru, rămânem surprinși că Isus îl numește piatră, dar această numire este mângâietoare pentru noi. Petru nu este piatră pentru calitățile sale (îl știm fragil, incoerent), dar este Isus cel care îl constituie piatră stabilă, și pe această piatră va zidi Biserica sa. Mai mult, îi va da cheile împărăției cerurilor.

Cerul fusese închis prin păcat. Acum este redeschis, dar culmea iubirii lui Dumnezeu stă în faptul că cheile le are un om, un om fragil și păcătos, ca și mine, ca și dumneavoastră. Am putea spune că cerul și pământul se apropie, devin alăturate, pentru că orice va lega pe pământ, va fi legat și în cer și orice va dezlega pe pământ va fi dezlegat și în cer.

Cu alte cuvinte putem spune că cerul începe deja aici pe pământ. Petru experimentează acest mister extraordinar după înălțarea lui Isus la cer, așa cum ne relatează prima lectură. Petru cel fricos, laș, trădător, devine piatră, stâncă. În fața persecuției lui Irod, în ciuda măsurilor de maximă securitate din închisoare, Petru care ar fi trebuit să fie tulburat liniștit, și este eliberat în mod miraculos. Este ceva asemănător cu ce s-a întâmplat în ziua de Paști, când Isus vine în mijlocul ucenicilor, deși ușile casei în care se aflau erau încuiate. Puterea lui Dumnezeu face să fie real ceea ce pare o vedenie, și face să dispară ca un vis acea realitate care nu vine de la el. Și Paul experimentează acest mister extraordinar, așa cum am auzit în lectura a doua. Paul se afla în închisoare și știa că sfârșitul îi este aproape. De ce nu a fost salvat și el ca și Petru. Ba a fost. Îngerul Domnului a înfăptuit de data aceasta o minune și mai mare și l-a eliberat nu de lanțuri, ci de frica de a-și dărui viața pentru Cristos. De aceea el vorbește cu seninătate și încredere.

Astfel cei doi apostoli ne învață care trebuie să fie atitudinea permanentă a creștinului. Să aștepte cu iubire arătarea Domnului, paradisul, viața veșnică cu el, care răspunde așa cum spunea papa Benedict al XVI-lea, acelei întrebări de netăgăduit, cu privire la veșnicie, care caracterizează existența umană.

Așadar, cum să-i cinstim pe cei doi apostoli.

În Indonezia se apropia sezonul ploilor și un om în vârstă săpa două gropi în grădina sa.
- Ce faci?, îl întreabă vecinul.
- Nu vezi. Plantez doi copaci de mango, îi răspunse bătrânul.

Vecinul său zâmbește distrat și spuse:
- Crezi că ai să reușești să mănânci din fructele lor? Știi bine câți ani le trebuie acestor copaci, ca să rodească.
- Știu bine, că nu voi mai avea de trăit atâția ani încât să pot mânca din roadele lor. Dar fiii și nepoții mei cu siguranță vor ajunge acele zile. Într-una din zilele trecute am gândit că toată viața mea, am mâncat din pomii plantați de alții. Plantând acești copaci vreau să-mi arăt recunoștința față de ei.

Suntem creștini pentru că Petru și Paul, și atâția alții ca și ei au avut curajul să-l predice pe Cristos și să trăiască evanghelia sa. Să ne arătăm recunoștința față de ei, urmându-le exemplul.

Așa să ne ajute Dumnezeu. Amin.

29 iunie 2008, Radio Iași

Pr. Petru Sescu

[ index ]

 



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat