Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 PREDICI /MEDITAȚII 

Predici la Liturghia transmisă la Radio Iași

Anul A
Duminica a 12-a de peste an

Ier 20,10-13; Ps 68; Rom 5,12-15; Mt 10,26-33

Acum câțiva ani, a izbucnit un incendiu foarte mare într-o școală americană. Era o școală primară pe care o frecventau copii de la 6 la 11 ani. Incendiul s-a răspândit cu o atât de mare rapiditate, astfel încât o clasă întreagă de copii de la etajul doi a rămas blocată de flăcări. Părinții care locuiau în apropierea școlii au alergat imediat, dar nu puteau face nimic datorită pericolului flăcărilor. Își auzeau copiii care strigau de la fereastra clasei lor după ajutor. Ieșea un fum teribil și sufocant care îi împingea pe copii spre fereastră. Dintr-o dată un tată și-a văzut fiica care ajunsese la fereastră și striga: "Tată, tată!", dar fără să vadă nimic din cauza fumului. Tatăl care era jos, îi strigă fetiței: "Aruncă-te, aruncă-te, te prind eu!". Fetița plângând spunea: "Dar mi-e frică", însă tatăl cu toată puterea i-a strigat din nou: "Aruncă-te, te voi prinde!". La un moment dat fetița, încrezându-se numai în vocea tatălui și-a dat drumul de la fereastră iar tatăl său a prins-o în brațe, fără să i se întâmple nimic rău. După aceasta și ceilalți părinți au început să le strige celorlalți copii să se salveze sărind pe fereastră în brațele lor. Astfel, ne spun cei care erau prezenți acolo, cu toții s-au salvat. Multă teamă așadar în sufletele acestor copii, dar în același timp și certitudinea prezenței tatălui, a cărui voce se auzea și care i-a determinat să lase frica deoparte și să înfrunte acea situație atât de dificilă.

Iubiți frați în Cristos, dragi ascultători, în evanghelia acestei a 12-a duminici de peste an, am ascultat de trei ori invitația lui Isus : "Nu vă temeți". Este învățătura pe care Isus o adresează apostolilor în vederea misiunii. Mântuitorul îi avertizează despre dificultățile pe care le vor întâlni în activitatea lor misionară, și îi instruiește asupra adevăratei frici de Dumnezeu. Este, așadar, o presantă invitație la încredere în Dumnezeu, în ciuda tuturor adversităților care pot să apară în misiune.

Experiența trăită de către profetul Ieremia, descrisă în prima lectură, ne arată cum trebuie să ne încredem în Domnul mai ales în timpul dificultăților; Ieremia a primit de la Dumnezeu misiunea de a anunța distrugerea Ierusalimului, un mesaj așadar impopular, neplăcut pentru ascultătorii săi. Până și prietenii săi îi întorc spatele, făcând planuri de răzbunare.

Totuși profetul rămâne fidel misiunii primite și se încrede în Domnul spunând: "Dar Domnul este cu mine, ca un luptător puternic; de aceea prigonitorii mei se vor poticni și nu vor birui!". Lectura a doua ne oferă un fragment din Scrisoarea către Romani a sfântului Paul: și aici tema încrederii și a certitudinii credinței este implicită. Iată așadar cum tema de fond a liturgiei cuvântului din această duminică este opoziția dintre teama care provine din lume, de la oameni, din păcat și încrederea în Dumnezeu care se îngrijește de creaturile sale.

Pentru a îndeplini misiunea de a vesti evanghelia, pe care am primit-o în clipa când am fost botezați, Mântuitorul ne invită să eliminăm teama și să ne încredem în prezența sa. Iar Isus ne prezintă trei motive pentru care orice creștin trebuie să fie un misionar curajos și încrezător. Primul motiv este acela al certitudinii succesului final al mesajului lui Cristos: căci ceea ce azi apare ascuns sau fără importanță, în final va fi scos la iveală și cunoscut de către toți: "nimic nu este acoperit care să nu fie scos la iveală și nimic ascuns care să nu fie făcut cunoscut". Trebuie așadar să fim încrezători, căci chiar dacă uneori pare că împărăția fiilor acestei lumi este mai puternică decât împărăția lui Dumnezeu, chiar dacă uneori ne simțim izolați de mentalitatea materialistă care ne înconjoară, la sfârșit totul va fi dezvăluit și își va primi justa recompensă.

Al doilea motiv de curaj stă în faptul că oamenii pot dăuna vieții corpului, dar nu au nici o putere asupra adevăratei vieți, aceea care își are rădăcina în Dumnezeu și tot în el își va găsi împlinirea: "Nu vă temeți de cei care ucid trupul, dar nu pot ucide sufletul. Temeți-vă mai curând de acela care poate să piardă și sufletul și trupul în Gheenă". Unica teamă pe care o putem avea este aceea ca nu cumva să ne pierdem sufletul, să ne pierdem credința și astfel să pierdem viața veșnică. Cât de mulți sunt astăzi părinții preocupați la maxim de sănătatea fizică a copiilor și de educația lor, dar care se îngrijesc atât de puțin de credința pe cale de dispariție a propriilor fii. Câte emisiuni vedem la televizor despre degradarea ambientului, despre poluare și schimbarea climei, dar niciuna despre degradarea morală și indiferența religioasă care devin din ce în ce mai prezente în societatea noastră! În acest context apare și mai presantă invitația lui Isus de a prețui credința, precum și misiunea de a o dărui celorlalți.

Al treilea motiv de încredere: Dumnezeu nu poate să abandoneze pe aceia care îi răspândesc mesajul de iubire, căci el este cel care are grijă până și de lucrurile cele mai simple: " Nu se vând oare două păsări pe un ban? Și totuși nici una dintre ele nu cade la pământ fără voia Tatălui vostru; deci nu vă temeți: voi valorați mai mult decât toate vrăbiile din lume". Providența lui Dumnezeu se îngrijește de orice lucru, și nu într-un mod generic, ci personalizat, căci "până și firele de păr de pe cap vă sunt numărate". Ecou al acestei încrederi în providența divină este și rugăciunea psalmistului pe care am meditat-o la psalmul responsorial: "Ascultă-mă Doamne: iubirea ta este plină de bunătate; în îndurarea ta cea mare întoarce-ți privirea spre mine".

După ce ne-am eliberat de teama de oameni, suntem liberi să mărturisim întreaga noastră adeziune la Cristos. Angajamentul trebuie să fie acela de a-l recunoaște pe Isus în fața oamenilor în mod deschis: "Cine dă mărturie despre mine înaintea oamenilor, și eu voi da mărturie despre el înaintea Tatălui meu care este în ceruri". Apare așadar necesitatea de a vesti evanghelia, o necesitate cu atât mai presantă cu cât este înscrisă în adâncul ființei noastre creștine o dată cu primirea sfântului botez. A nu îndeplini această misiune, adică a se rușina de Domnul și de propria credință la serviciu, între prieteni, sau chiar în familie, înseamnă a lăsa să conteze mai mult teama de oameni decât iubirea față de Dumnezeu, iar în aceste cazuri Cristos este foarte clar: "Pe cel care mă va renega înaintea oamenilor, îl voi renega și eu înaintea Tatălui meu care este în ceruri".

Iubiți credincioși, dragi ascultători, aceste cuvinte ale Mântuitorului trebuie să ne scuture puțin și să ne trezească din starea de somnolență spirituală, de indiferență caracterizată de teama de a ne expune în fața celorlalți cu propriile convingeri religioase. De multe ori trăim o credință "călduță", intimistă, individualistă, pe care nu căutăm să o dăruim cu pasiune celorlalți, dorind să nu deranjăm pe nimeni. Cauzele acestui comportament pot fi comoditatea, lenea spirituală, ignoranța în ceea ce privește conținutul credinței creștine, dar mai ales teama disproporționată de refuzul oamenilor. Tocmai de aceea Isus ne invită astăzi să avem mai mult curaj în a dărui celorlalți bucuria de a crede. Suntem invitați la curaj în momentele de persecuție; da de persecuție. De un astfel de curaj ne vorbește exemplul episcopului nostru martir Anton Durcovici. Sau iată ce ne mărturisește un reporter italian: "Era într-o sâmbătă, pe 22 iunie 2002, în capela Congregației pentru Evanghelizarea Popoarelor unde urmau să fie sfințiți preoți, doi tineri din China, iar un al treilea ca diacon. M-am apropiat de ei și i-am întrebat: Dar nu aveți pe nimeni din familie alături de voi la un moment atât de important al vieții voastre? «Nu avem pe nimeni din familie, mi-au răspuns ei, pentru că nu avem posibilitatea să-i anunțăm nici prin scris nici prin telefon. Dacă s-ar afla de acest eveniment ai noștri ar avea de suferit persecuții. Chiar episcopul nostru, de 84 de ani, este în închisoare. Sperăm să reușim să-l anunțăm după consacrare»".

M-a mișcat acest răspuns și mă gândeam cât poate fi de dureros să nu-i poți avea alături pe tata, pe mama, pe cei dragi în ziua în care devii preot. Și ne spune mai departe acest reporter: "M-am simțit atunci obligat să rămân cel puțin eu, ca prieten și frate în credință, alături la consacrarea acestor noi preoți pe care Domnul îi chema să continue opera sa în mica Biserică Catolică din marea Chină, cu atâtea obstacole în calea apostolatului lor".

"Nu vă temeți! Fericiți veți fi când vă vor prigoni din cauza mea, bucurați-vă și veseliți-vă pentru că mare este răsplata voastră în ceruri", ne spune Isus.

Iubiți frați în Cristos, dragi ascultători, chiar dacă în zilele noastre persecuția nu mai este atât de fățișă așa cum era acum câțiva ani, materialismul, consumismul zilelor noastre continuă să persecute în mod subtil pe cei care doresc să își trăiască până la capăt credința; apoi e nevoie de curaj în a vorbi clar, deschis și fără rușine despre Cristos, iubirea dar și dreptatea Lui. Bineînțeles că motivul acestui curaj nu stă în bravura noastră, ci vine de la Cristos, cel care a învins lumea, vine din certitudinea faptului că suntem mereu în mâinile Tatălui ceresc, și că, de aceea, oamenii nu vor reuși niciodată să ne deposedeze de adevărata viață. Este așadar un curaj care se naște din credință și din libertate: condiția este aceea de a-l iubi pe Cristos deasupra tuturor. Amin.

22 iunie 2008, Radio Iași

Pr. Anton Farcaș

[ index ]

 



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat