Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 PREDICI /MEDITAȚII 

Predici la Liturghia transmisă la Radio Iași

Anul C
Duminica a 25-a de peste an

Am 8, 4-7; 1Tim 2,1-8; Lc 16,1-13

Iubiți credincioși, dragi ascultători,
Învățătura pe care o primim duminică de duminică de la Isus Cristos, ascultând sfânta evanghelie se deosebește prin simplitate comparativ cu alte învățături pe care le asimilăm destul greu datorită complexității de conținut și mai ales de limbaj cu care ni se prezintă. Intenția Mântuitorului nostru este ca mesajul său, fiind tuturor accesibil, să fie aplicat în viață de către toți.

Acest lucru pare însă să nu se reflecte chiar atât de limpede în evanghelia de astăzi: ascultarea parabolei administratorului necinstit care își asigură viitorul prin recurgerea la escrocherie și atitudinea pe care o are Isus la adresa lui ne-ar putea șoca și conduce la următoarea concluzie: felul lui de a lucra este permis și întrucâtva încurajat de Isus, căci el laudă strategia administratorului, care încearcă într-un chip disperat, însă cu deplin control asupra situației, să se sustragă de la munca josnică și de la rușinea cerșitului care îl așteaptă după concediere (prin mijloace reprobabile).

Despre un asemenea om am spune, privind omenește lucrurile, că este un risipitor, un parvenit, că vrea să-și păstreze confortul și comoditatea pe seama averii celuilalt, că recurge la soluții meschine dintr-un egoism care îi transformă pe ceilalți în instrumente. Dar dintr-un alt unghi de vedere, putem să-l caracterizăm pe administrator ca fiind un om deștept, descurcăreț, unul care știe să se strecoare, să fenteze acea parte a vieții care cere muncă constantă, consecvență, perseverență, și mai presus de toate, loialitate. În același timp, nu putem să nu recunoaștem și să apreciem chiar spiritul lui de orientare, precauția, previzibilitatea clară cu privire la condiția lui viitoare, acțiunea promptă și eficientă, siguranța deciziilor gândite rapid, fără tărăgănare: "Știu ce voi face", spune el la un moment dat. Tocmai aceste calități le apreciază Isus Cristos la acest administrator. Se poate întâmpla ca o poveste sau o pildă să vorbească uneori mai mult prin ceea ce nu dorește să spună. Și totuși, ceea ce nu se poate pierde din vedere, aspectul subtil, iese până la urmă cu multă forță în relief. Nu ne oprim asupra a ceea ce ne place sau ne sare nouă în ochi, ci la aspectul pe care ni-l indică învățătorul nostru. Isus nu ne sugerează nicidecum să fim înșelători sau nedrepți. El nu poate fi adversarul credinței sale, și, deci, nici învățăturii profetului Amos pe care îl cunoștea și care, iată, astăzi denunță cu vehemență corupția negustorilor, profitul necinstit, exploatarea celor săraci, lucruri atât de prezente în societatea timpului său. Înaintea lui Dumnezeu aceste moduri de comportament nu găsesc sub nici o condiție și niciodată justificare.

Ne întrebăm așadar: cu ce scop ne prezintă Isus o asemenea parabolă? Pentru a arăta că fiii veacului acestuia, în generația din care fac parte, sunt mai înțelepți decât fiii luminii.

În apoftegmele părinților deșertului, adică în cugetările călugărilor deșertului, se povestește despre un călugăr egiptean care, întâlnind o femeie de faimă foarte proastă, dar foarte bine îmbrăcată, izbucnește în plâns. Celui care îl întreabă de ce are așa o reacție, îi dă următorul răspuns: "Această femeie consacră, pentru a plăcea bărbaților, mai multă energie decât folosesc eu pentru a-i plăcea lui Dumnezeu".

Iubiți credincioși, dragi ascultători, suntem nevoiți să recunoaștem că în probleme de credință nu arătăm prea mult interes sau îndemânare, cum se întâmplă în problemele lumești. Avem inițiative și soluții inteligente pentru îmbunătățirea calității lucrurilor de care ne folosim, pentru mărirea confortului vieții, știm să ne rezolvăm cu perspicacitate dificultățile, dovedim multă creativitate și fantezie când e vorba de binele nostru material. Dar când e vorba de cele sfinte? De slujirea lui Dumnezeu? Aici devenim mai apatici, acceptăm cu ușurință și fără prea multe remușcări compromisul, dedicăm puțin timp rugăciunii, ne mulțumim cu puține fapte de caritate. Isus Cristos ne vrea însă activi, pricepuți, energici, isteți și în treburile care-l privesc pe Dumnezeu, vrea să fim chibzuiți în gestionarea lucrurilor care ne hotărăsc destinul, nu cel pământesc, dar cel veșnic.

Credința ne asigură că ne vom prezenta odată înaintea lui Dumnezeu și el ne va întreba cu privire la viața și faptele noastre. Va fi clipa în care va trebui să dăm socoteală asemenea acestui administrator. Trebuie să ne gândim ce va fi cu noi când vom înceta să mai fim administratorii acestui pământ. De aceea, Domnul și învățătorul nostru, Isus, vrea să ne încurajeze să lucrăm chiar și cu "mamona" nedreaptă, pentru a ne câștiga locuințele veșnice. Mamona semnifică banii câștigați în mod necinstit, dar ea poate fi și imaginea unui drum de viață care include eșecul și alegerile greșite. Isus, vrând să ne pună în gardă, are grijă să ne arate influența negativă pe care o au asupra noastră bunurile, bogățiile, ceea ce posedăm. Ele pot să capete pentru noi aceeași valoare ca și relația noastră cu Dumnezeu, sau, mai rău, chiar să elimine relația cu Dumnezeu din sufletul nostru. Riscul cel mai mare din partea bogățiilor este acela de a ne strâmta într-atât privirea încât în orizontul nostru nu ne mai vedem decât pe noi înșine și interesele noastre.

Într-o zi s-a prezentat la un rabin un om care nu se putea dumiri de ce bogățiile îngreunează atât de mult accesul în împărăția lui Dumnezeu. Și rabinul, fără să-i aștearnă prea multe teorii, îl chemă pe om la fereastră și îl întrebă ce vede. "Păi, ce să văd? Ce vezi și tu - îi răspunse acesta. Oameni în mișcare, copii ținuți cu afecțiune în brațe de mamele lor, natura, copacii înverziți, păsările...". "Foarte bine - îi spune rabinul. Acum privește într-o oglindă și spune-mi pe cine vezi". "Acum mă văd pe mine însumi" - îi spuse acesta. "Vezi tu - continuă rabinul - ajunge numai puțin argint împrăștiat pe sticlă și tu nu te mai ai decât pe tine înaintea ochilor. Gândește-te ce se poate întâmpla când ai mult mai mult decât această nesemnificativă valoare!". Iubiți credincioși, dragi ascultători, Isus ne îndeamnă să ne slujim de mamona, să ne folosim de ea, dar nu să îi slujim ei, căci îl eliminăm pe Dumnezeu din viața noastră: nu putem diviza serviciile noastre, o parte către Dumnezeu și o parte către bogății. Dumnezeu ne vrea pentru el însuși...Să lucrăm, așadar, cu toate capacitățile, cu toate eforturile și ingeniozitatea noastră nu doar pentru viitorul nostru pământesc, "mâinele" temporar, cât mai ales pentru "mâinele" veșniciei, pentru ca să dăm o socoteală bună înaintea lui Dumnezeu de tot ce am făcut!

23 septembrie 2007, Radio Iași

Pr. Cristian Diac

[ index ]

 



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat