Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 PREDICI /MEDITAȚII 

Predici la Liturghia transmisă la Radio Iași

Anul C
Duminica a 19-a de peste an

Înț 18,6; Ps 32; Evr 11,1-2.8-19; Lc 12,32-48

Iubiți credincioși, dragi ascultători ai postului de Radio Iași,
După cum am putut constata, lecturile sfinte din această duminică sunt deosebit de bogate. Biserica ne invită la masa cuvântului lui Dumnezeu și apoi la sfânta Euharistie pentru a ne hrăni sufletele și pentru a ne susține, cu puterea sa, pentru a fi capabili să parcurgem drumul existenței noastre creștine și a pregăti acea comoară despre care Isus Cristos vorbește în textul evangheliei: "Adunați-vă comori în ceruri. Acolo unde se află comoara ta acolo este și inima ta". Desigur, timpul nu ne permite să ne lungim prea mult, analizând fiecare lectură în parte, de aceea vă invit să ne oprim, în special, asupra textului evangheliei unde l-am auzit pe Isus Cristos care ne propune două parabole.

Mai întâi cea în care stăpânul se întoarce de la nuntă și a slujitorilor care îl așteaptă. Slujitorii sunt treji, veghează, sunt atenți ca atunci când stăpânul lor va veni și va bate la ușă, indiferent la ce oră va ajunge, ei să fie prompți pentru a-i deschide. Isus spune că acei slujitori pe care stăpânul îi va găsi veghind, la datorie, îi va așeza la masă și el însuși îi va sluji, arătând că el știe să îi recompenseze pe slujitorii credincioși.

A doua parabolă este aceea a slujitorului credincios, a acelui slujitor care nu se "îmbată" cu misiunea pe care a primit-o, nu se îmbată cu orgoliul de a fi mai mare peste ceilalți și este conștient că are o misiune importantă de împlinit; că trebuie să dea porția de mâncare celorlalți slujitori asupra cărora stăpânul l-a pus, pentru o perioadă de timp. Acest slujitor se dovedește fidel. Este atent la toate necesitățile celorlalți slujitori, se dovedește un slujitor statornic în împlinirea datoriilor sale. Ca recompensă a împlinirii cu fidelitate a misiunii primite, stăpânul îl pune administrator peste toate avuțiile sale.

Ce vrea să ne propună Isus Cristos în mod special prin aceste două parabole pe care le-am ascultat? Mai întâi vrea să ne arate că fiecare dintre noi suntem chemați de Dumnezeu să fim atenți și vigilenți în ceea ce privește viața și activitatea noastră pentru ca, indiferent de momentul când ar veni Fiul Omului pentru a ne chema la dânsul, să dăm cont de viața noastră, noi să fim gata. Vedeți cum ne avertizează Cristos spunându-ne: "Fiți gata!". Nu spune pregătiți-vă, ci spune: "Fiți gata!". Asta nu înseamnă că nu trebuie să ne pregătim pentru ca să fim gata, pregătiți atunci când el va veni și va bate la ușa sufletului nostru pentru a ne chema la judecată.

Ceea ce este foarte important, în cea de-a doua parabolă pe care Isus Cristos ne-o propune, este aceea cu privire la administrație. Am putea să ne întrebăm: peste ce ne-a pus Dumnezeu pe noi administratori? Care ar fi bunurile pe care Dumnezeu ni le-a încredințat și asupra cărora va trebui să dăm cont la sfârșitul vieții noastre? Care ar fi aceste valori pe care Tatăl, Stăpânul ni le-a încredințat?

Cred că trebuie să intrăm în viața noastră, în sufletul nostru, în conștiința noastră și să descoperim care sunt aceste bunuri, aceste valori asupra cărora Dumnezeu ne-a făcut administratori și vrea ca noi să fim administratori credincioși și înțelepți. La administrator se cere să fie credincios, adică să fie fidel în administrarea bunurilor încredințate, și apoi înțelept. Cele două calități sunt absolut importante, necesare pentru ca cineva să se dovedească cu adevărat un slujitor autentic, așa cum Dumnezeu îl dorește.

Care sunt, așadar, iubiți credincioși și dragi ascultători, valorile, bunurile pe care Dumnezeu ni le-a încredințat spre administrare? Este important să știm aceasta, pentru că dacă ne vom da seama care sunt, le vom cunoaște și le vom administra bine, atunci adunăm comori în ceruri. Depozitate acolo nici un hoț nu poate să le fure, rugina nu le poate degrada și nici molia nu le poate distruge, lipsindu-le de valoare.

Care sunt aceste valori? Mai întâi sunt valori personale. Fiecare dintre noi a primit valori personale. Primul dintre ele este darul vieții. Este cel mai important dar pe care îl avem, va trebui să administrăm bine acest dar al vieții noastre. Apoi alte daruri strâns legate de darul vieții: daruri personale cum ar fi sănătatea pe care Dumnezeu ne-a dat-o. Dacă e vorba de sănătate aceasta poate fi cea fizică și cea psihică. Apoi sunt celelalte daruri pe care Dumnezeu ni le-a oferit. Între acestea pot fi amintiți talanții pe care ni i-a încredințat, mai bine zis talentele pe care Dumnezeu le-a dat fiecăruia dintre noi. Tot ceea ce a pus în ființa noastră sunt darurile sale: inteligența, voința liberă și toate celelalte sunt comorile pe care Dumnezeu ni le-a încredințat spre administrare și acestea fiecăruia dintre noi. La aceste bunuri legate de persoana fiecăruia dintre noi se adaugă alte valori și anume cele materiale. Avem o locuință, avem îmbrăcăminte, avem hrană, avem un loc de muncă, toate acestea sunt, de asemenea, darul lui Dumnezeu. Vedeți că în jurul nostru sunt oameni care nu au casă, care nu au cu ce să se îmbrace, care nu au ce mânca; întâlnim persoane care nu au un loc de muncă și care sunt lipsite chiar și de cele mai necesare lucruri pentru a putea trăi.

Nouă, însă, Dumnezeu ne-a încredințat toate aceste bunuri, toate aceste valori pe care le avem. Pe lângă acestea am mai primit și darurile spirituale, supranaturale. Dumnezeu ne-a oferit darul de a fi creștini pentru că a fi creștin este darul lui Dumnezeu. Apoi ne-a încredințat Bisericii care este mama noastră cea bună și supraveghează mereu pașii vieții noastre pentru a ne conduce pe calea ce duce la mântuire. Astfel, Biserica ne oferă sfintele sacramente, tainele prin care noi ne putem sfinți; prin care celelalte daruri spirituale pe care le-am primit noi pot să producă roade vrednice de viața veșnică. Și, iată, că primind sacramentele noi putem valorifica și darurile noastre personale și cele materiale. În felul acesta se dovedește că Dumnezeu este un părinte generos, un părinte plin de bunătate care ne-a acordat atâtea și atâtea daruri pentru binele și realizarea noastră umană și creștină și pentru a colabora cu el la sfințirea și mântuirea celorlalți oameni.

Nu mă pot lungi prea mult, dar dacă fiecare intrăm în taina sufletului nostru și ne analizăm cu atenție vom constata că am primit de la Dumnezeu chiar carisme, daruri speciale, pentru a putea progresa și pentru a ajunge la mântuire. În acest caz, am putea să ne dăm seama ce comoară imensă ne-a încredințat Dumnezeu fiecăruia spre administrare, iar aceasta ne-ar face să înțelegem mai bine cât de mare este responsabilitatea noastră în administrarea tuturor acestor bunuri oferite de Dumnezeu.

Am auzit, la sfârșitul evangheliei, ce spune Isus: "Cui i s-a încredințat mult, mai mult i se va cere". Ne-a încredințat Dumnezeu atâtea. Va trebui să folosim bine toate aceste daruri pe care el ni le-a oferit pentru că numai așa vom dovedi că suntem slujitori credincioși, astfel, dacă acum știm să valorificăm la maximum aceste daruri pe care Dumnezeu ni le-a dat, la sfârșitul vieții noastre el ne va face stăpâni peste toate celelalte, adică ne va oferi posibilitatea de a intra în bucuria stăpânului nostru, în gloria cerească.

Isus, așadar, în această duminică, ne avertizează și ne îndeamnă să fim atenți pentru că nu știm ora în care va veni stăpânul, adică Fiul Omului, nu știm ceasul în care el va veni să ne ceară cont de administrarea a ceea ce ne-a încredințat. În toată perioada vieții noastre, noi trebuie să veghem, adică să nu fim niște trântori, niște leneși care așteaptă ca lucrurile să meargă bine de la sine, ci să ne implicăm asemenea slujitorului fidel despre care ne vorbește Isus în evanghelie. Trebuie să ne implicăm personal și conștient în administrarea fidelă a darurile personale, a celor materiale și a celor spirituale. Printre darurile spirituale un loc deosebit îl ocupă darul suferinței, pe care, din nefericire, îl înțelegem așa de greu. Sfântul Paul afirmă că pe lângă darul de a crede Dumnezeu ne oferă și darul de a suferi. Aș vrea să mă adresez celor care mă ascultă acum la Radio și cărora Dumnezeu le-a oferit acest dar al suferinței. Dragi frați și surori, care sunteți înzestrați cu talantul suferinței, care sunteți chemați de Dumnezeu la suferință, nu uitați, suferința este un mare dar pe care Dumnezeu vi l-a dat, folosiți-l la maximum și acesta vă va duce la sfințire! Datorită acestuia veți ajunge să oferiți și fraților și surorilor din jurul vostru posibilitatea de a dobândi harul de la Dumnezeu, prin răbdarea și încrederea prin care o aveți în Dumnezeu, în milostivirea lui Cristos. Nu uitați că dacă acum sunteți părtași la cruce, prin suferință, prin aceasta vi se deschide posibilitatea de a fi părtași și la gloria lui Cristos. Ceea ce am spus celor care mă ascultă acum la Radio v-o spun și dumneavoastră, iubiți credincioși. Aceasta este valabil pentru noi toți. Mare dar este suferința pe care Dumnezeu ne-o oferă fiecăruia și în fiecare zi, este unul dintre mijloacele pe care, de multe ori, îl refuzăm și împotriva căruia ne răzvrătim.

Să-l rugăm pe Isus mântuitorul, care în această duminică, ne vorbește atât de minunat prin aceste cuvinte, să ne dea capacitatea de a înțelege că avem o misiune nobilă, aceea de a fi buni administratori, fideli administratori și înțelepți administratori ai bunurilor pe care el ni le-a încredințat.

Doamne Isuse, îți mulțumim că ne înveți prin cuvântul tău. Te rugăm, călăuzește-ne cu lumina ta și ajută-ne să fim întotdeauna administratori fideli ai bunurilor pe care tu ni le-ai încredințat și, fă ca atunci când vei veni, să fim pregătiți, gata să răspundem la chemarea ta. Amin.

12 august 2007, Radio Iași

Pr. Iosif Enășoae

[ index ]

 



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat