Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 PREDICI /MEDITAȚII 

Predici la Liturghia transmisă la Radio Iași

Anul C
Duminica a 15-a de peste an

Dt 30,10-14; Ps 68; Col 1,15-20; Lc 10,25-37

Iubiți frați și surori în Cristos,
Populația globului pământesc se ridică în prezent la șase miliarde și jumătate. Un număr impresionant de oameni, binecuvântați, după cum l-a asigurat Dumnezeu pe Avram, pentru credința pe care a dovedit-o, fiind gata să jertfească pe unicul său fiu, Isac: "Și se vor binecuvânta prin neamul tău toate popoarele pământului" (Gen 22,28).

Această mulțime uriașă de oameni, presupunem în cea mai mare parte, ca fiind conștientă de marele dar al vieții, îl apreciază, unii chiar în mod idolatru, mai toți intuind și fiind de acord cu nemurirea sufletului. Unul dintre aceștia, învățător al Legii, cum îl numește sfântul evanghelist Luca, în fragmentul evanghelic din capitolul 10, versetele 25-37, "ca să-l prindă în vorbă pe Isus", îi pune întrebarea: "Ce trebuie să fac pentru a dobândi viața veșnică?".

Fără a se sinchisi de tonul ironic al acestuia, știindu-l învățător al Legii, Isus îi răspunde tot întrebător: "În Lege ce este scris? Ce citești?". Întrebare concisă, căreia trebuia să i se răspundă fără echivoc de către interlocutor, care nu ezită și răspunde prompt: "Să-l iubești pe Domnul Dumnezeul tău din toată inima ta, din tot sufletul tău, din toată puterea ta și din tot cugetul tău, iar pe aproapele tău ca pe tine însuți". Un răspuns așa de exact se cuvenea să fie lăudat. Învățătorul dumnezeiesc, Isus, îi dă nota cea bună, încurajatoare, dar și angajarea serioasă: " Bine ai răspuns: fă așa și vei dobândi viața!".

Viclenia interlocutorului continuă, desigur, tot pentru a-l prinde în vorbă pe Isus: "Și cine este aproapele meu?".

Pedagogul prin excelență, Cristos, intervine cu minunata și nemuritoarea relatare a carității samariteanului, în contrast cu lipsa de caritate a preotului și levitului, conaționali ai nefericitului iudeu căzut în mâinile tâlharilor. Spre final, Isus pune întrebarea: "Ce părere ai, care din cei trei a fost aproapele omului căzut în mâinile tâlharilor?".

Caritatea învinge răutatea! La o expunere așa de umanitară și convingătoare, învățătorul Legii s-a simțit obligat să răspundă: "Cel care a avut milă de el!". Pentru a-i deschide noul orizont al atotcuprinzătoarei iubiri dumnezeiești, Isus, calea, adevărul și viața, așa cum i-a răspuns la prima întrebare: "Fă așa și vei dobândi viața", la fel face și acum, spunându-i: "Mergi, fă și tu la fel!".

Concluzia este clară: viața adevărată, veșnic fericită, este rodul carității, izvorâtă din acela care este iubirea.

Iubiți frați și surori, fiecare dintre noi, oameni și creștini cum vrem să fim, ne confruntăm în viața noastră de aici, de pe pământ, cu întrebările: Ce să fac pentru a dobândi viața veșnică, cine este aproapele meu? Răspunsurile ni le dă mereu același Isus care a luat firea umană, voind să se transpună în fiecare om. Acest fapt se va evidenția la judecata finală, universală, când va spune celor care au trăit caritatea: "Veniți binecuvântații părintelui meu, moșteniți împărăția care a fost pregătită pentru voi de la crearea lumii....Adevăr vă spun: tot ce ați făcut unuia dintre frații mei cei mai mici (celor aproape de voi), mie mi-ați făcut".

Sfântul Ioan, apostolul și evanghelistul, în prima sa scrisoare se exprimă foarte clar: "Dacă cineva spune: îl iubesc pe Dumnezeu, dar îl urăște pe semenul său, este un mincinos". Tot el, la adâncile sale bătrâneți, repeta într-una: "Copilașii mei, iubiți-vă unii pe alții!". Iar seraficul sfânt, Francisc de Assisi, îndrăgostitul de întreaga creație, avea ca deviză: "Dumnezeul meu, totul meu!". Tot el se ruga: "Doamne, fă din mine un instrument al împăcării între oameni!".

În prima lectură a Liturghiei de azi, din cartea Deuteronomului, Moise atenționează poporul lui Israel asupra Legii, care în mod esențial se reduce la iubirea de Dumnezeu și de aproapele, spunând: "Cuvântul acesta este chiar lângă tine, pe buzele tale și în inima ta ca tu să-l poți împlini".

A doua lectură, din Scrisoarea sfântului apostol Paul către Coloseni, ne conduce la Cristos, prin care și pentru care au fost create toate, adică la inima sa preasfântă, regele și centrul tuturor inimilor, focarul arzător al iubirii.

Mulțumindu-i lui Dumnezeu care ne-a adunat la această sfântă Liturghie, îi adresăm încă o dată rugăciunea rostită la începutul celebrării euharistice: Dumnezeule, tu arăți celor rătăciți lumina adevărului, ca să se poată întoarce pe calea ta; dă tuturor acelora care poartă numele de creștin tăria de a înlătura tot ceea ce se împotrivește acestui nume și de a îndeplini ceea ce îi corespunde. Doamne, cucerește-ne cu iubirea ta! Amin.

15 iulie 2007, Radio Iași

Pr. Anton Despinescu

[ index ]

 



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat