Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 PREDICI /MEDITAȚII 

Predici la Liturghia transmisă la Radio Iași

Anul B
Cristos, Regele Universului

Dan 7,13-14; Ps 92,1ab;1c-2;5; Ap 1,5-8; In 18,33-37

Iubiți credincioși, dragi ascultători,
Iată-ne ajunși încă o dată la sfârșitul anului liturgic pe care îl încheiem cu solemna și frumoasa sărbătoare, Domnul nostru Isus Cristos, Regele Universului.

Această sărbătoare a fost instituită de papa Pius al XI-lea la 11 decembrie 1925, la încheierea Anului Sfânt, cu Enciclica "Quas primas", pentru a aminti regalitatea lui Cristos.

Vedem în fragmentul evanghelic de astăzi, că acest titlu de rege se desprinde de pe buzele lui Pilat, procurator roman păgân, care îi spune lui Isus: "Așadar, ești rege?" Isus îi răspunse: "Tu spui că eu sunt rege. Eu pentru aceasta m-am născut și pentru aceasta am venit în lume, ca să dau mărturie despre adevăr. Oricine este din adevăr ascultă glasul meu" (In 18,37).

Un rege așadar, care este pe punctul de a se înălța pe tron și de a fi încoronat. Dar care este tronul său, care este coroana regală și împărăția sa? Iată paradoxul încărcat de umilință a Fiului lui Dumnezeu: tronul său este o cruce, coroana sa, o coroană de spini, iar împărăția sa nu este din lumea aceasta. "Împărăția mea nu este din lumea aceasta. Dacă împărăția mea ar fi fost din lumea aceasta, slujitorii mei s-ar fi luptat ca să nu fiu dat pe mâna iudeilor. Dar acum împărăția mea nu este de aici". (In 18,36).

Un rege diferit de toți regii pământului. Nu s-au întâlnit și nici nu s-au auzit astfel de prerogative atribuite unui rege. Am putea spune că s-a inversat conceptul de rege la 180 de grade. Logica umană este înfrântă, își recunoaște limitele ei, și este invitată să adere la logica divină răscumpărătoare.

Atunci când Isus s-a înălțat la cer, la dreapta Tatălui s-a inaugurat un timp nou, acela al cerurilor deschise și al destinului nostru glorios. Înainte de moartea sa, întreaga omenire era în timpul cerurilor închise. Chiar și drepții din Vechiul Testament au trebuit să aștepte sâmbăta sfântă pentru a putea să se înalțe la cer. Numai după moartea lui Isus pe cruce, unicul tron pe care l-a avut pe pământ, porțile paradisului se deschid și omul și-a recâștigat destinul său pentru gloria cerească, pierdut prin păcat.

Primul care a experimentat realitatea cerurilor deschise a fost tâlharul cel bun, răstignit la dreapta lui Isus. Copleșit de durere sufletească și trupească, luminat de harul divin, se adresează lui Isus: "Isuse amintește-ți de mine când vei intra în împărăția ta" (Lc 23,42). Harul iertător și iubitor s-a făcut auzit: "Adevăr îți spun, astăzi vei fi cu mine în paradis!" (Lc 23,43).

Iubiți credincioși, dragi ascultători, împărăția cerurilor nu este doar o realitate care ne așteaptă după moarte. Este și acea împărăție care este înăuntrul nostru, acea capacitate de a deveni mereu mai buni și mereu mai asemănători imaginii divine sădite în noi. "Celui care ne iubește și ne-a eliberat de păcatele noastre în sângele său și ne-a făcut o împărăție, preoți pentru Dumnezeu și Tatăl său, lui să fie gloria și puterea în vecii vecilor" (Ap 1,6).

În virtutea preoției regale, conferită de sacramentul botezului, fiecare face experiența că sufletul nu este o realitate statică, dar că este în continuă evoluție, și că setea după adevăr și după izvorul vieții, nici o apă pe acest pământ, nu o poate potoli. Vibrante și profunde sunt în acest sens cuvintele marelui sfânt Augustin, care scria în Confesiunile sale "...pentru tine ne-ai făcut, și neliniștită este inima noastră până se va odihni în tine".

Acceptându-l pe Isus ca rege al inimilor noastre, suntem invitați de a fi martori credincioși și credibili ai acestei realități. Iată un exemplu: la 4 mai 1997, pentru prima dată a fost proclamat fericit un țigan, născut în Spania în 1861, cu numele Zeferino Jimenez Malla. În august 1936, în timpul persecuției anticatolice a revoluției spaniole a fost ucis cu ură pentru credința sa, în fața unui zid al cimitirului din orașul Barbastro, împreună cu alți preoți și credincioși laici. După mărturiile a însăși ucigașilor săi, el a murit strigând: "Trăiască Regele Cristos!".

Grăitoare este și mărturia sfântului Tomas Morus, care înainte de a fi executat, și-a mărturisit încă o dată credința vieții sale: "Mor ca un bun servitor al regelui, dar înainte de toate ca un slujitor al lui Dumnezeu!".

Al avea pe Isus ca Domn și Rege al nostru, înseamnă a îmbrățișa fără rezerve noua poruncă a iubirii, a fi slujitori fideli în a-i urma învățăturile aducătoare de mântuire.

Iubiți credincioși, dragi ascultători, fie ca la sfârșitul peregrinării noastre pe acest pământ, în momentul întâlnirii cu Regele regilor, Cristos Domnul, să se facă auzite cuvintele scripturii: "Bine servitor bun și credincios! Intră în bucuria stăpânului tău!" (Mt 25,21).

26 noiembrie 2006, Radio Iași

Pr. Gabriel Farcaș

[ index ]

 



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat