Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 PREDICI /MEDITAȚII 

Predici la Liturghia transmisă la Radio Iași

Anul B
Duminica a 23-a de peste an

Is 35.4-7a; Ps 145,7-10; Iac 2,1-5; Mc 7,31-37

Iubiți credincioși,
Aceasta este exclamația de uimire și entuziasm pe care sfânta Biserică ne invită să o rostim și noi în această a 23-a duminică de peste an. Am ascultat cu toții fragmentul evanghelic care îl prezintă pe Mântuitorul înfăptuind o minune: vindecarea unui surdomut. Această minune este tocmai împlinirea profeției prezentată de prima lectură: "Dumnezeu însuși va veni și vă va mântui. Atunci se vor deschide ochii orbilor și vor auzi urechile surzilor". Aceste cuvinte ale profetului Isaia îndreptate spre poporul care îl aștepta pe Mesia, s-au adeverit în persoana Domnului Isus Cristos. Iată așadar motivul bucuriei izraeliților care au asistat la această vindecare: Dumnezeu iubește omenirea și l-a trimis pe Mesia, pe Fiul său pentru a o elibera de boala păcatului, pentru a o mântui.

Reacția de admirație și uimire a mulțimii este datorată și faptului că Domnul Isus vindecă un locuitor al ținutului păgân Decapole. Iubirea lui Isus nu face deci nici o diferență: el știe că evreu, sau păgân, fiecare om are nevoie de mântuirea dumnezeiască. Iar gesturile de vindecare și în special cuvântul poruncitor "Effata", adică "Deschide-te", sunt tocmai dovada acestei iubiri.

Dar noi știm, iubiți credincioși, că pentru Mântuitorul, fiecare minune a sa nu se reduce numai la planul fizic, trupesc. Orice minune, vindecare trupească pe care Isus o săvârșește este un semn, o imagine a vindecării sufletești de care fiecare om are nevoie. Surdomutul din Evanghelie este imaginea unei persoane incapabile să poarte un dialog cu Dumnezeu și cu aproapele. Nu știe să asculte vocea lui Dumnezeu, nu știe să recunoască cuvântul său. În consecință nu e nici capabil să-i vorbească, să-i răspundă.

Evanghelia ne prezintă acest bolnav ca și simbolul întregii omeniri pe care Fiul lui Dumnezeu a venit să o vindece. Iar minunea cea mai mare este că Domnul Isus vrea să redea fiecăruia dintre noi capacitatea de a asculta cuvântul său și de a-i răspunde prin credință și prin rugăciune. Această vindecare miraculoasă nu este numai un episod care s-a întâmplat acum două mii de ani; nu, sfânta Biserică ne spune în duminica aceasta că și noi avem nevoie de a fi vindecați de surditatea și mutismul sufletului!

Oare nu e adevărat că suntem surzi cu inima atunci când, din cauza mândriei și a egoismului, prinși de grijile zilnice și în special de goana după lucrurile acestei lumi, nu dăm atenție cuvântului pe care Dumnezeu ni-l adresează prin Sfânta Scriptură sau prin Biserică? Găsim tot felul de pretexte pentru a nu asculta acest glas al lui Dumnezeu: nu avem timp pentru lectura Sfintei Scripturi, ni se pare că predica ce explică cuvântul divin este plictisitoare, si așa mai departe. Nu ne dăm seama că spunând aceste lucruri demonstrăm că inima noastră e încă surdă la glasul lui Dumnezeu?

Un exemplu de surzenie la cuvântul lui Dumnezeu ni-l oferă și sfântul apostol Iacob în a doua lectură din această duminică. Acesta vrea să-i atenționeze pe creștini asupra unei ispite care e mereu la pândă în orice comunitate de credincioși: favorizarea celor bogați, în detrimentul celor săraci. A face o astfel de deosebire de persoane înseamnă că nu s-a ascultat cu atenție, că am fost surzi cu alte cuvinte, la glasul Mântuitorului care a repetat: Voi toți sunteți frați!. Isus ne-a învățat să nu punem preț pe fala și bogățiile acestei lumi, pentru că sunt roase de rugină și de molii, ci să prețuim adevărata bogăție: faptele de dragoste, credința în Dumnezeu. Cine nu se comportă astfel se comportă ca unul care nu vrea să audă cuvântul lui Dumnezeu, și o știm cu toții că nu există surd mai mare decât cel care nu vrea să audă. De aceea iată și invitația sfântului Iacob de a asculta: "Ascultați, frații mei preaiubiți: oare nu i-a ales Dumnezeu pe cei săraci în ochii lumii și i-a îmbogățit prin credință?" Într-adevăr, iubiți frați, în fața goanei nechibzuite după bogăție și putere pe care o vedem și în societatea noastră, noi creștinii suntem chemați să ne dăm seama că unica bogăție care contează, unica putere care rezistă și unica demnitate care onorează cu adevărat sunt cele care vin de la Dumnezeu la noi prin ascultarea cuvântului său și prin credința în acest cuvânt.

Vedem așadar că și creștinul poate deveni surd la glasul lui Dumnezeu din conștiința sa, la necesitățile aproapelui său, iar din această cauză poate deveni și mut, uitând să-și deschidă buzele pentru a-l lăuda pe Dumnezeu, pentru a-i cere ajutorul, sau pentru a adresa aproapelui o vorbă de încurajare, de speranță. Avem așadar și noi nevoie de a fi vindecați de această surzenie a inimii, a sufletului, pentru ca după aceea să ne deschidem buzele pentru a proclama măreția și iubirea Domnului: Tot ceea ce face el este minunat!

De aceea, iubiți credincioși, astăzi Domnul Isus spune fiecăruia dintre noi: Effata, adică deschide-te! Deschide-ți inima la glasul meu și la iubirea mea! Deschide-ți urechile inimii la șoaptele Duhului Sfânt care îți spune să te împaci cu mine și să obții iertarea mea printr-o spovadă bună! Deschide-ți buzele pentru a mărturisi minunile pe care le-am făcut în tine! Deschide-ți buzele pentru a ajuta, a mângâia pe frații în necazuri! Deschide-te!

Iar noi știm că prin puterea jertfei sfintei Liturghii pe care o celebrăm acum, Domnul Isus săvârșește și în noi această minune. Important e ca noi să îl lăsăm să intre în sufletele noastre. Prin forța cuvântului său, Isus ne deschide urechile sufletului și ne dezleagă limba pentru a-l lăuda și noi împreună cu evreii din Evanghelie.

Dar dacă Domnul ne face acest dar, al capacității de a asculta cuvântul său și de a proclama cu buzele bunătatea sa, tot el ne va cere și cont de cum am folosit acest talant. Așadar în duminica aceasta suntem invitați și la un examen al conștiinței cu privire la ele. Ne putem întreba cât timp dedicăm ascultării cuvântului lui Dumnezeu din Biblie, mai ales pentru că acest an a fost declarat în dieceza noastră ca Anul Sfintei Scripturi și cu toții trebuie să ne străduim mai mult pentru a cunoaște și înțelege mesajul Bibliei pentru viața noastră de zi cu zi.

La fel ne putem întreba cum folosim acest mare dar al vorbirii! Oamenii de știință au constatat că un om în timpul unei zile pronunță în medie de la patru mii la șase mii de cuvinte. Deci în timpul unui an sunt pronunțate de la unul la două milioane de cuvinte. Dacă cineva ar transcrie aceste cuvinte s-ar forma o bibliotecă întreagă! Oare am fi mulțumiți dacă am citi ceea ce noi am rostit cu gura noastră? Cu siguranță ne-ar părea rău pentru prea multa vorbărie, pentru că prea puțin am vorbit cu Dumnezeu și despre Dumnezeu și prea mult am vorbit de rău pe alții, judecând fără rost, spunând neadevăruri sau chiar bârfind...

Ar trebui să ne reamintim că bârfa sau, mai rău, calomnia sunt cele mai mari păcate care pot fi făcute prin vorbe. Sfântul Toma de Aquino, marele filozof medieval considera calomnia un păcat mai grav decât furtul, pentru că stima unei persoane e mai prețioasă decât banul. Cel care calomniază e mai periculos decât hoțul, pentru că acesta poate fura numai pe cine îl are aproape, în schimb calomniatorul o poate face de la distanță. De aceea un alt sfânt, sfântul Vincenzo Ferrer spunea că ar trebui să tratăm cuvintele așa cum tratăm banii: un om normal, înainte de a deschide portofelul, se gândește cât poate să cheltuiască și dacă o poate face. Același lucru ar trebui să-l facă orice om înainte de a-și deschide gura. Noi cum folosim cuvintele? Pentru a-l lăuda pe Dumnezeu și pentru a-l ajuta pe aproapele, sau, dimpotrivă pentru a-l răni pe Domnul, cel care ne-a dăruit vorbirea, și a face favoritisme sau distincții false între persoane, așa cum am văzut în lectura a doua?

Mântuitorul ne spune așadar și nouă astăzi "Effata, deschide-te!" Și ne face darul unei inimi ascultătoare față de glasul său și al unei vorbiri corecte, după voința sa! Să-i cerem la această sfântă Liturghie harul de a putea corespunde la această minune pe care el o săvârșește în noi și de a rămâne fideli prin comportarea și vorbirea noastră la darul său minunat. Dacă ne vom strădui să mergem pe această cale a lui Dumnezeu, buzele noastre vor proclama mereu cu bucurie ceea ce am cântat împreună la psalmul responsorial: Îl voi lăuda pe Domnul în toate zilele vieții mele!

10 septembrie 2006, Radio Iași

Pr. Anton Farcaș

[ index ]

 



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat