Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 PREDICI /MEDITAȚII 

Predici la Liturghia transmisă la Radio Iași

Anul B
Schimbarea la Față a Domnului

Dan 7,9-10.13-14; Ps 96; 2Pt 1,16-19; Mc 9,2-10

Și a venit un nor, care i-a învăluit, iar din nor s-a auzit un glas: "Acesta este Fiul meu preaiubit. Pe dânsul să-l ascultați" (Mc 9,7).

Sărbătoarea din această duminică, schimbarea la față a lui Isus Cristos, ne oferă posibilitatea de a pătrunde mai adânc în misterul persoanei lui Isus Cristos și în cel al răscumpărării neamului omenesc.

Prin schimbarea la față, Isus Cristos aruncă o lumină clară asupra identității sale și asupra realității Bisericii sale. Dacă la Bunavestire, arhanghelul Gabriel îl prezintă sfintei Fecioare Maria ca fiind Fiul Celui Preaînalt, această realitate se va revela gradual după derularea vieții lui Isus din Nazaret. Odată cu intrarea lui în scena poporului ales, Isus începe să-și reveleze discret identitatea. Apare la templul din Ierusalim, la vârsta de 12 ani în mijlocul învățătorilor, ascultându-i și punându-le întrebări. "Toți cei care îl ascultau se mirau de înțelepciunea și de răspunsurile lui" (Lc 2,47).

La botezul primit prin mâinile sfântului Ioan Botezătorul, "Duhul Sfânt a coborât asupra lui sub chip trupesc, ca un porumbel, și o voce a venit din cer: «Tu ești Fiul meu cel iubit, în tine îmi găsesc toată bucuria»" (Lc 3,22). După ispitirea din pustiu, unde învinge puterea Satanei, începe să predice. "El străbate toată Galileea, învățând în sinagogile lor, predicând evanghelia împărăției și vindecând orice boală și orice suferință în popor. Și s-a dus vestea despre el în toată Siria. Îl urmau mulțimi numeroase din Galileea, din Decapole, din Ierusalim și Iudeea și de dincolo de Iordan" (Mt 4,23-25).

Isus, prin învățătura lui, se arată superior Legii lui Moise "deoarece el învăța ca unul care are autoritate, și nu în felul cărturarilor lor" (Mt 7,29). El spunea: "Ați auzit că s-a spus celor din vechime: să nu ucizi!...Dar eu vă spun că oricine se mânie pe fratele său va fi condamnat la judecată" (Mt 5,21-22). Isus nu vine să desființeze Legea și Profeții, ci să le desăvârșească (cf. Mt 5,17). Numai el are cuvintele vieții veșnice (cf. In 6,68) și "nimeni nu a vorbit ca Omul acesta."

Cristos dovedește o înțelepciune excepțională fiind capabil să răspundă imediat la orice întrebare pusă de adversarii săi. Răspunde cu înțelepciune în cazul tributului ce trebuie dat Cezarului (cf. Mc 12,1-317); le arată saduceilor greșeala în care se află cu privire la învierea morților (cf. Mc 12,18-27); le răspunde celor ce i-au adus o femeie prinsă în adulter: "Acela dintre voi care este fără de păcat să arunce primul cu piatra în ea" (In 8,7).

Învățătura și autoritatea sa îi face pe conaționalii săi să se întrebe mirați: "De unde are el înțelepciunea aceasta și aceste puteri?" (Mt 13, 54). "Nu este acesta fiul lui Iosif?" (Lc 4,22) "Nu se numește mama lui Maria, iar frații lui: Iacob, Iosif, Simon și Iuda? ...De unde, deci, are el toate acestea?" (Mt 13,56). Dovedește că are putere de a ierta păcatele vindecând pe acel paralizat adus la el de cei patru oameni.

Isus dovedește o putere excepțională asupra naturii: merge pe valurile mării învolburate, iar când apostolii îl văd și cred că e o stafie, el îi liniștește și le spune: "Curaj! Eu sunt. Nu vă temeți!" (Mc 6,50). După o zi de activitate adoarme în barca cu care traversa Marea Galileii împreună cu apostolii săi, iar furtuna iscată deodată îi amenința. Apostolii speriați îl trezesc și-i spun: "Nu-ți pasă că pierim? Atunci s-a ridicat a poruncit vântului și a spus mării: taci, liniștește-te! Și s-a făcut liniște mare. Apostolii au spus: Cine este oare acesta că poruncește chiar și vânturilor și apei și ele îl ascultă?" (Lc 8, 22-25).

Isus acționează asupra corpurilor oamenilor și vindecă orice boală fie direct prin atingerea bolnavului, fie indirect, la distanță, printr-un cuvânt. Iartă păcatele și dovedește această putere prin vindecarea paraliticului. Afirmă că este învierea și viața și dovedește aceasta înviind pe fiica lui Iair, pe fiul văduvei din Nain și pe prietenul său Lazăr din Betania.

Isus dovedește că are o putere deosebită și asupra diavolului pe care îl învinge și îl scoate din cei posedați; alungă printr-o singură poruncă o legiune de diavoli din posedatul din ținutul Gherasenilor, iar diavolii îi cer permisiunea de a intra în porci (cf. Mc 5, 1-14). Oamenii care participă la eliberarea posedaților sunt uimiți și se întreabă ce fel de învățătură este aceasta și de unde are el această autoritate că până și diavolii i se supun.

Toate aceste întrebări ce au fost puse de diferite categorii de oameni ca și de către apostoli își găsesc răspunsul adecvat în evenimentul schimbării la față a lui Isus pe muntele Tabor. Acolo, în prezența apostolilor: Petru, Iacob și Ioan, Isus își dezvăluie identitatea sa de Fiu întrupat a lui Dumnezeu, iar glasul venit din cer confirmă această identitate. Prin schimbarea sa la față, Isus lasă să se vadă, pentru câteva momente, ceva din misterul ascuns de natura sa umană. Această revelare a lui Isus avea menirea să-i pregătească pe apostoli, și peste veacuri, să ne dezvăluie și nouă, cine este el cu adevărat, dincolo de realitatea sa vizibilă și palpabilă de Fiu al Omului.

Dacă vom avem curiozitatea sfântă de a citi cu atenție textele evanghelice, în lumina schimbării la față a lui Isus, s-ar putea să avem surpriza de a fi beneficiarii unei frumoase revelații, asemenea unei revelații particulare de care a beneficiat sfântul Ioan Bosco.

Într-o zi, pe când stătea liniștit în Oratoriul său din Torino, nu după mult timp de la moartea mamei sale Margareta, Dumnezeu i-a făcut o favoare; i-a oferit posibilitatea să o vadă pe mama sa. Aceasta a apărut deodată în fața lui îmbrăcată așa cum o cunoștea el pe când lucra cu el la îngrijirea tinerilor din Oratoriu. Surprins el o întreabă: "Mamă dar nu ești moartă?" Aceasta i-a răspuns: "Da, dar trăiesc!" Ioan a reluat: "Dar unde ești?" Aceasta i-a răspuns: "În rai!" "Explică-mi și mie cum este acolo", a reluat sfântul. "Nu pot! Pentru că tu nu poți înțelege", a reluat mama. "Atunci, arată-mi ceva din ceea ce este acolo!" După câteva momente, fizionomia mamei a luat o înfățișare nouă. A început să strălucească de o lumină supranaturală. Fața era senină, voioasă și exprima o pace și o fericire extraordinară. La vederea acestei imagini sfântul a scos un strigăt de bucurie atât de puternic încât i-a speriat pe toți cei din casă. După care apariția a dispărut.
Acest strigăt de bucurie se aseamănă cu ceea ce a exprimat Petru care a spus: "Învățătorule, ce bine ne simțim aici!" (Mc 9,5).

Schimbarea la față a lui Isus ne dezvăluie și identitatea noastră de creștini. Noi care credem în el și am primit Botezul "ne numim copii ai lui Dumnezeu. Și suntem. Iubiților, acum suntem copii ai lui Dumnezeu, dar nu s-a arătat încă ce vom fi. Știm că atunci când se va arăta, vom fi asemenea lui pentru că îl vom vedea așa cum este" (1In 3, 1-2). Dacă în acest moment Dumnezeu ar face o minune și ar revela realitatea adevărată a unui creștin în starea harului sfințitor am rămâne și noi extaziați în fața unei asemenea minuni. Fiecare creștin poartă în vasul fragil de lut al corpului său uman comoara cea de preț a naturii divine asemenea lui Isus. Creștinul care ține cont de porunca lui Dumnezeu Tatăl: "Pe dânsul să-l ascultați" (Mc 9,7) și acceptă chemarea lui Isus: "Dacă cineva vrea să vină după mine să renunțe la sine să-și ia crucea în fiecare zi și să mă urmeze" (Lc 9, 23), va realiza ceea ce spune același Isus: "Unde sunt eu acolo va fi și cel care mă slujește" (In 12,26), iar noi știm unde este acum Isus. "Șade la dreapta lui Dumnezeu Tatăl" adică este părtaș de viața, gloria și fericirea veșnică a Tatălui ceresc.

Așa cum Isus, după schimbarea sa la față, a mers conștient spre cruce pentru a oferi tuturor oamenilor viața divină, la fel și noi trebuie să-l urmăm pe Isus pentru a dobândi viața și fericirea veșnică împreună cu el. Numai cine îl urmează pe el, fiind părtaș la crucea lui va fi făcut părtaș și la slava și fericirea lui veșnică.

Isus, fiind Fiul întrupat a lui Dumnezeu, are puterea de a transforma trupul nostru umil într-un trup glorios asemenea trupului său înviat. El poate transforma lacrimile suferințelor noastre zilnice în mărgăritare prețioase pentru răscumpărarea noastră și a celorlalți oameni. Dacă credem în el și-l urmăm nu vom umbla în întuneric, ci vom umbla în lumină, iar la sfârșitul vieții vom ajunge să locuim și noi în lumina sa veșnică și aducătoare de fericire.

Doamne, Isuse, îți mulțumim că ni te-ai revelat ca să te cunoaștem și susține-ne cu harul tău ca să te putem urma și astfel să ajungem să te contemplăm veșnic în ceruri. Amin.

6 august 2006, Radio Iași

Pr. Iosif Enășoae

[ index ]

 



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat