Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 PREDICI /MEDITAȚII 

Predici la Liturghia transmisă la Radio Iași

Sfânta Maria, Născătoare de Dumnezeu (Anul Nou)
Num 6,22-27; Ps 66; Gal 4,4-7; Lc 2,16-21

În săptămâna de la 25 decembrie până la 1 ianuarie anul următor (prima săptămână luminată), an de an suntem invitați să contemplăm, purtați pe aripile colindelor, taina fundamentală a întrupării Cuvântului veșnic, Isus Cristos, la inițiativa iubirii nemărginite a lui Dumnezeu: "Un prunc ni s-a născut nouă, un fiu ni s-a dat nouă și domnia a fost pusă pe umerii lui, iar numele lui este sfetnic minunat, Dumnezeu puternic, Părinte veșnic, Principe al păcii".

Duminica din cuprinsul săptămânii Crăciunului, variind ca dată calendaristică, ilustrează evenimentul Nașterii Domnului, în cadrul sfintei familii de la Nazaret: Isus, Maria și Iosif, despre care, papa Paul al VI-lea, de fericită amintire, spunea în discursul ținut în acel timp al Crăciunului, în ziua de 5 ianuarie 1964: "Casa de la Nazaret este școala unde începem să înțelegem viața lui Isus; este școala evangheliei. Aici învățăm, mai întâi, să privim, să ascultăm, să medităm și să pătrundem semnificația atât de profundă și de misterioasă a acestei manifestări atât de simple, de umile și de frumoase a Fiului lui Dumnezeu. Aici învățăm metoda care ne va permite să cunoaștem mai ușor cine este Cristos. [...] Aici, în această școală, înțelegem cu siguranță de ce este necesară o disciplină spirituală pentru cel care vrea să urmeze învățătura evangheliei și dorește să devină ucenicul lui Cristos. [...] Casa din Nazaret ne învață tăcerea. O, dacă ar renaște în noi stima față de tăcere, această condiție indispensabilă a spiritului, în noi, care suntem asurziți de atâta gălăgie, strigăte și zgomote în viața atât de agitată și tumultuoasă a timpului nostru. [...] Aici înțelegem modul de a trăi în familie: ce este familia, ce este comuniunea iubirii, frumusețea ei austeră și simplă, caracterul ei sacru și inviolabil; cât este de plăcută educația în familie, educație pe care nimeni nu o poate înlocui. Aici învățăm disciplina muncii, legea, desigur, severă dar și mântuitoare a muncii, în casa Fiului tâmplarului".

Tot în această săptămână, ne-am convins, după exemplul dat de sfântul diacon Ștefan, primul martir, că vocația creștină ne obligă la o mărturisire curajoasă a credinței, iar după exemplul sfântului apostol și evanghelist Ioan, la o trăire plină de iubire față de Dumnezeu și de semenii noștri.

În prima zi a anului civil, magisteriul Bisericii ne îndreaptă atenția spre fecioara din Nazaret, Maria, pe care Dumnezeu, în înțelepciunea și iubirea sa, a ales-o, scutind-o chiar și de pata păcatului originar, să fie Mama Cuvântului veșnic, întrupat, Născătoare de Dumnezeu. Mărturisind că Isus Cristos, a doua persoană a Sfintei Treimi, este Dumnezeu adevărat, precum Tatăl și Duhul Sfânt, dar și om adevărat, prin sfânta întrupare, denumirea de Născătoare de Dumnezeu, dată Mariei, îi este atribuită pe bună dreptate.

Sfinții evangheliști Marcu (3,31), Luca (2,48) și Ioan (2,1-12 și 19,25 ș.u.) o numesc "mama lui Isus".

Intrată în era libertății, Biserica creștină prin magisteriul ei, alcătuit din urmașii apostolilor, episcopii, și-a dobândit o organizare din ce în ce mai precisă, temeinică și completă doctrinar, disciplinar și liturgic. Viața creștină a fost impulsionată prin sfintele sacramente, ca izvoare de har, și prin legătura cu Biserica glorioasă a sfinților. După sărbătorile cele mai importante ale Domnului și ale Sfintei Treimi în ansamblu, pe primul loc se plasează venerația față de Maria, mama lui Isus.

Prin anul 430, la Constantinopol și mai apoi la Ierusalim și în Asia Mică, apare memoria Maternității Divine a Mariei și Zămislirea Cuvântului Veșnic, sărbătorită în duminica dinaintea Nașterii Domnului. O aflăm și în Occident, în Biserica din Milano și în Spania. Aici, Sinodul din Toledo, din 656, în canonul I, stabilește ca dată fixă a celebrării acestei sărbători, ziua de 18 decembrie.

Sinodul al III-lea ecumenic, de la Efes, din anul 431, o proclamă pe preacurata mamă a lui Isus, Născătoare de Dumnezeu, Théotokos, spre marea bucurie a poporului creștin. Pe timpul împăratului Justinian (527-565) este cunoscut un apogeu al sărbătorilor mariane: Nașterea Preasfitei Fecioare (8 septembrie), Buna-Vestire (25 martie) și Ridicarea la Cer a Maicii Domnului (15 august).

Maria, model de credință, chemată la mântuire în credință, prin harul lui Dumnezeu, răscumpărată prin jertfa Fiului său, asemenea celorlalți oameni, ocupă totuși un loc aparte în Biserică. În ea vedem taina Bisericii trăită din plin de un suflet care primește cuvântul dumnezeiesc cu toată credința. Biserica este mireasa lui Cristos (cf. Ef 5,32), o mireasă fecioară pe care Cristos însuși a sfințit-o, purificând-o (cf. Ef 5,25). Fiecare suflet creștin care participă la această chemare este

"logodit cu Cristos ca o fecioară curată" (2Cor 11,2). Fidelitatea Bisericii la această chemare divină transpare mai întâi în Maria, cu desăvârșire. Acesta e înțelesul fecioriei la care a invitat-o Dumnezeu și pe care maternitatea sa nu a micșorat-o, ci a consacrat-o. În ea se descoperă astfel, la nivelul istoriei, existența acestei Biserici-fecioare, care, prin atitudinea sa, este opusul Evei (cf. 2Cor 11,3).

Declarând-o, în cadrul Conciliului Vatican II (1962-1965) ca mamă a Bisericii, papa Paul al VI-lea a voit să sublinieze adevărul pronunțat cu limbă de moarte, pe cruce, de către Isus, adresându-se mamei sale, și arătându-l pe ucenicul său Ioan: "Femeie, iată-l pe fiul tău!", apoi, către Ioan: "Iat-o pe mama ta!" Credința adevărată ne oferă această intimitate spirituală. Părinții Bisericii creștine ne dau asigurarea: "Prin Maria, la Isus!"

Vrednicul mereu de pomenire, veneratul papă Ioan Paul al II-lea a încredințat preasfintei Născătoare de Dumnezeu, Maria, toate obiectivele pontificatului său, întreaga sa persoană: "Totus tuus!" (Cu totul al tău!).

O coincidență grăitoare face ca solemnitatea Născătoarei de Dumnezeu să fie celebrată și ca Ziua Mondială a Păcii. Într-o lume zbuciumată, pradă multiplelor crize, știute și simțite cumplit, când forurile omenești se dovedesc neputincioase în rezolvarea lor, Născătoarea de Dumnezeu, mama noastră cea bună, regina păcii adevărate, puternică în mijlocirea ei la Dumnezeu, ne va fi scăparea, ca și în alte momente dificile din istoria lumii. Punem în mâinile ei binecuvântarea pe care Dumnezeu o încredințează lui Moise și Aron, atestată de cartea Numerilor, din prima lectură a Liturghiei acestei solemnități. Suntem siguri că ea ne va obține mila și binecuvântarea de la Dumnezeu. De aceea, ne adresăm ei, spunând: "Pe preasfânta, preacurata și de Dumnezeu născătoarea și pururea Fecioara Maria, cu toți sfinții pomenind-o, pe noi înșine și toată viața noastră, lui Cristos, Dumnezeul nostru, să i-o dăm!"

Mama Bisericii, roagă-te pentru noi!

Regina familiilor, roagă-te pentru noi!

1 ianuarie 2011, Radio Iași

Pr. Anton Despinescu

[ index ]

 



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat