Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 PREDICI /MEDITAȚII 

Predici la Liturghia transmisă la Radio Iași

Anul C
Nașterea Domnului (Crăciunul)

Is 52, 7-10; Ps 97; Evr 1,1-6; In 1,1-18

"Și cuvântul s-a făcut trup și a locuit între noi" (In 1,14)

Iubiți credincioși, dragi ascultători,

Cu aceste cuvinte noi mărturisim intrarea efectivă a lui Dumnezeu în istoria noastră, în viața noastră! Astăzi are loc această intrare a Domnului în lume! Astăzi este Crăciunul! După ce acest eveniment i-a bucurat pe Maria și pe Iosif, pe păstori și pe magi; după ce secole de-a rândul regi și papi, oameni mari sau simpli s-au bucurat de această venire, acum, astăzi, nașterea lui Isus Cristos este prilej de bucurie pentru noi. Spunem și noi împreună cu papa Leon cel Mare: "Mântuitorul nostru s-a născut astăzi: să ne bucurăm! Nu este loc pentru tristețe, căci Domnul nostru a venit să-i elibereze pe toți. Să tresalte de bucurie sfântul, căci se apropie de triumf. Să se bucure păcătosul, căci este invitat la iertare. Să prindă curaj păgânul, căci este chemat la viață". Să se întărească bolnavul, căci astăzi se naște pentru el cel ce este vindecarea tuturor. Să privească altfel spre viitor cel aflat în închisoare, căci astăzi i s-a născut eliberatorul. Pentru toți, așadar, Crăciunul trebuie să fie un motiv de bucurie!

Această bucurie ne este purtată zilele acestea și de colindătorii. I-am ascultat cu drag pe mulți copii și tineri ce purtau vestea cea bună. Mi-a rămas întipărită în minte o poezie recitată, printre colinde, de un elev de la Casa de Copii "Sfânta Maria", din Barați. Este vorba de poezia lui Costache Ioanid, numită "De Crăciun". Întrebările adresate de poet ne invită să ne cercetăm și să vedem ce prunc purtăm în noi de Crăciun: unul de hârtie, lipsit de viață, sau unul autentic, viu, pe însuși Dumnezeu făcut om? Tuturor poetul ne spune:

De Crăciun, sub fulgi zglobii,
pe Isus din nou vestindu-l
trec pe uliță copii
cu colindul.

Și din zori până-n apus,
pe-o steluță cu făclie,
ei duc lumii un Isus
de hârtie.

*

Dar tu, frate credincios,
porți tu pruncul ce trăiește?
Duci în tine un Cristos
care crește?

Nu-i vreun gând ce te-a-nșelat,
un simbol sau o icoană?
Simți că-i viu cu-adevărat?
Cere hrană?...

După bezna cea de ani,
și-a adus copilul zorii?
Vin la tine cei sărmani?
Vin păstorii?

Simți că cel ce l-ai primit
de lumină-ți umple gândul?
Și vin magi din răsărit
căutându-l?

Altfel, pruncul nu e viu,
altfel, ochiul tău te-nșală.
Altfel staulu-i pustiu,
ieslea-i goală.

Și din zori până-n apus,
ca pe steaua cu făclie,
porți și tu tot un Isus...
de hârtie.

Astăzi, în fața noastră, iubiți credincioși, se deschid două posibilități: pe de-o parte, trăirea unui Crăciun autentic, viu, cu un prunc adevărat, așa cum ni-l oferă Dumnezeu; pe de altă parte, trăirea unui Crăciun fals, cu un prunc de hârtie, așa cum ni-l oferă spiritul comercial al Crăciunului! Ce alegem? Ce primim astăzi în viața noastră: un prunc care crește? Un pruncușor care-i viu cu-adevărat, care cere hrană sau un prunc de hârtie? Cine alege să trăiască un Crăciun autentic simte că "după bezna cea de ani", după timpul de suferință, de întuneric și neliniște, copilul Isus aduce alinare și lumină! Altfel... Crăciunul nu e viu, altfel, staulu-i pustiu și ieslea-i goală!

Sfântul evanghelist Ioan ne avertizează astăzi asupra acestui pericol, de a nu-l primi pe cel care este lumina noastră, de a nu-l recunoaște pe cel care aduce pace și bucurie: Cuvântul "era în lume, și lumea a fost creată prin el, dar lumea nu l-a cunoscut. A venit la ai săi și ai săi nu l-au primit" (In 1,12). Acest pericol, de a rata Crăciunul, ne amenință pe fiecare dintre noi: Dumnezeu vine la noi, și noi nu-l primim, nu-i deschidem inimile ca să intre prin cuvântul său și, mai ales, prin sfintele sacramente. Câți dintre noi încă nu s-au spovedit? Câți dintre noi încă nu s-au împărtășit? De ce preferăm un prunc de hârtie în locul celui viu cu adevărat?

Împreună cu sfântul evanghelist Ioan, și Isaia, profetul, vrea să ne motiveze să-l recunoaștem pe adevăratul Dumnezeu și să-l primim, amintindu-ne că "Domnul și-a arătat puterea brațului său în ochii tuturor popoarelor; de la un capăt la altul al pământului, toți vor vedea mântuirea adusă de Dumnezeul nostru" (Is 52,10). Toți vor vedea, toți văd solemnitatea Crăciunului, dar câți sunt cei care cred? Câți sunt cei care trăiesc un Crăciun autentic, cu un prunc viu? De ce sunt atât de mulți cei care reduc această sărbătoare la cadouri, colinde și brazi împodobiți? Acestea - cadourile, colindele, brazii împodobiți - nu sunt rele, dar sunt insuficiente! Nu ele dau bucuria adevărată. Acestea aduc doar o bucurie care trece: unde vor fi peste câteva zile brazii împodobiți? Unde vom pune cd-urile cu colinde? Însă dacă primim pruncul viu în inima noastră, dacă-i facem loc în casa noastră, dacă-l găzduim printre problemele și necazurile noastre, el ne va însoți și ajuta tot anul. Pruncul cel viu, Isus Cristos, odată primit, nu pleacă: rămâne să crească împreună cu noi, rămâne să ne întărească în suferințele noastre, rămâne să alunge singurătatea noastră, rămâne să ne inspire alegerile potrivite.

Da, iubiți credincioși, acest prunc vine ca să rămână mereu cu noi, să fie Dumnezeu cu noi. Să-l primim! Numai așa bucuria Crăciunului va inunda inima noastră, casele noastre, familia noastră, numai așa vom putea să-i simțim pe cei dragi aproape, chiar dacă sunt departe. Astfel, Crăciunul este și rămâne prilej de bucurie: Cristos ne face bucuria de a veni la noi, dar în același timp ne invită să fim și noi pentru ceilalți prilej de bucurie! Să ne întrebăm, pentru cine am fost ultima dată motiv de bucurie? Care e ultima bucurie pe care am făcut-o cuiva? Astăzi să căutăm să fim mai atenți cu cei din jurul nostru, să-i fericim, nu prin fapte mărețe, ci prin lucruri mici, dar făcute cu o inimă mare, cu o inimă în care s-a născut Cristos. Putem duce bucurie printr-un cuvânt, printr-o îmbrățișare sau o încurajare, prin orice gest care vorbește despre prezența lui Dumnezeu în noi. Astăzi suntem, împreună cu îngerii, mesageri ai bucuriei adevărate!

De fapt, Crăciunul înseamnă și împărtășire, dăruire. Așa cum Dumnezeu ne-a făcut cel mai mare dar în Isus Cristos și noi suntem chemați să ne facem daruri unii altora. Cu mulți ani în urmă, într-o friguroasă zi de decembrie în New York, în apropierea Crăciunului, un copil stătea în fața unui magazin de pantofi. Era desculț! Se uita țintă la vitrină și tremura. O doamnă s-a apropiat de el și i-a spus:

- Micul meu prieten, de ce te uiți cu atâta interes la acea vitrină? Ce vezi? Ce-ți dorești?

- Îi ceream lui Dumnezeu să îmi dea câteva perechi de pantofi, a fost răspunsul lui.

Doamna l-a luat de mână, l-a dus în magazin și i-a cerut vânzătorului să îi dea copilului vreo zece perechi de pantofi. Apoi a cerut un vas cu apă și un prosop, iar vânzătorul, amabil, i-a adus tot ceea ce i-a cerut. Ea l-a dus pe micuț în partea din spate a magazinului, și-a scos mănușile, i-a spălat picioarele și i le-a șters cu prosopul.

Vânzătorul a venit și cu încălțămintea. Copilul a probat mai multe perechi, iar doamna i-a cumpărat câteva dintre ele. A adunat perechile de pantofi și i le-a dat copilului, după care i-a mângâiat părul și i-a spus:

- Fără îndoială, micul meu prieten, acum te simți mai comod!

În timp ce doamna se pregătea să plece, copilul a luat-o de mână și, privind-o cu lacrimi în ochi, i-a răspuns cu aceste cuvinte:

- Da, mă simt mult mai bine... Dar, nu vă supărați că vă întreb: nu-i așa că dumneavoastră sunteți mama lui Dumnezeu?

Iubiți credincioși, "după ce Dumnezeu în trecut a vorbit părinților noștri prin profeți, în multe rânduri și în multe chipuri, în acest timp de pe urmă ne-a vorbit și nouă prin Fiul" (Evr 1,1), cum am auzit în cea de-a doua lectură. După ce a vorbit omenirii prin Fiul a vrut și vrea în continuare ca mesajul său de iubire și de mântuire să ajungă la toți oamenii. Astăzi noi suntem cei chemați să purtăm acest mesaj. Gesturile noastre, cuvintele și faptele noastre, trebuie să-i facă pe cei din jurul nostru să se întrebe și să ne întrebe: "nu-i așa că sunteți rudă cu Dumnezeu? Nu-i așa că Dumnezeu locuiește în inima dumneavoastră?"

Astăzi noi suntem cei chemați să-l purtăm pe Isus spre ceilalți. Lumea pierde, iubiți credincioși, adevărata imagine a lui Isus Cristos; omenirii îi scapă adevărata semnificație a Crăciunului; omul uită că astăzi - astăzi - Dumnezeu intră în lume pentru a o mântui. Astăzi! Ce-i ce știu și nu au uitat ce înseamnă Crăciunul au obligația de a le spune și altora! Bunicii să îi învețe pe nepoți, părinții pe copii, bătrânii pe tineri: astăzi s-a născut mântuirea noastră, Isus Cristos. Acesta e cel mai mare dar pe care-l putem face: să dăruim celorlalți adevărata semnificație a Crăciunului - Cuvântul s-a făcut trup și a locuit între noi, Isus Cristos s-a născut astăzi pentru a ne mântui.

Și nu în ultimul rând, Crăciunul - pe lângă bucurii și daruri - este sărbătoarea care aduce liniște: inima noastră se liniștește pentru că Dumnezeu îi vorbește prin Fiul său. Ființa noastră se liniștește pentru că a găsit un loc, a găsit o persoană unde să-și reverse, să-și aștearnă tot necazul, suferința, singurătatea... absolut totul. Inima noastră a găsit un prunc cu care să împartă bucuriile și speranțele. Dumnezeu rupe tăcerea chinuitoare, se lasă văzut, împlinește așteptarea profeților și a Adventului. E ziua în care sfânta Fecioară Maria l-a ținut pentru prima dată în brațe pe pruncul cel promis de veacuri, pe Emanuel! Câtă liniște și bucurie a fost în inima și pe chipul sfintei Fecioare! În cartea În numele mamei, scriitorul italian Erri de Luca a încercat să surprindă viața Mariei în perioada dintre Buna-Vestire și nașterea Domnului. Printre altele, povestește cum femeile din Nazaret, aflând despre zămislirea miraculoasă, o luau în derâdere pe sfânta Maică a lui Dumnezeu, spunând: "Femeia asta l-a tras pe sfoară pe dreptul Iosif. Dar cu noi nu-i merge așa de ușor... să vezi ce-o să mai râdem de ea dacă acest mesia, pe care zice că-l poartă, se va naște fată"... Așa auzea Maria spunându-se. Dar cu toate acestea ea rămânea liniștită. Știa în cine și-a pus încrederea. Știa că nu va rămâne de rușine. Iar după naștere, după ce și-a ținut pruncul în brațe, voia să se întoarcă la ele... Voia să li-l arate pe Mesia, să se bucure și ele de liniștea ei și de chipul minunat al pruncului.

Astăzi, buna Mamă și Fecioară vrea să ne facă și pe noi părtași la liniștea ei. Nouă ne prezintă pruncul. Nouă ne dă posibilitatea de a-l ține în brațe. Închideți ochii! Iubiți credincioși, să închidem ochii pentru o clipă și să o privim pe scumpa Mamă cum întinde pruncul spre noi, spre brațele și inima noastră. Priviți-o pe Maria. Ea ni-l dă pe Isus. Noi suntem cei care îl putem primi în inima noastră. Acest prunc este astăzi atât de aproape de noi. Să-l lăsăm să intre în viața noastră și să ne liniștească. Să ne dăruiască nu acea liniște care ne face indiferenți la necazul sau suferința altora, ci acea liniște care ne dă puterea să împărtășim cu seninătate durerile și lipsurile celor de lângă noi; acea liniște care ne face mai generoși fără a ne preocupa cu zgârcenie și teamă de ziua de mâine... Pruncul, da, numai pruncul aduce liniștea de care omenirea are nevoie! Numai el, un prunc!

Iubiți credincioși mergând acasă și purtând această bucurie a nașterii Domnului sau dumneavoastră, dragi ascultători, rămânând în locuințele voastre sau în locurile de suferință, acasă, în spitale sau în închisoare, nu căutați alte semne de Crăciun, nu căutați altă bucurie, nu căutați alte motivații, ci doar semnul veșnic: un prunc!

Pruncul culcat în sărăcia unei iesle: acesta este semnul lui Dumnezeu, pentru fiecare dintre noi... pentru toți! Ne învață papa Ioan Paul al II-lea că deși "trec secolele și mileniile, semnul rămâne același și este valabil și pentru noi, oamenii celui de-al treilea mileniu. Este un semn de speranță pentru întreaga familie umană: semn de pace pentru cei ce suferă din pricina a diferite conflicte; semn de eliberare pentru cei săraci și oprimați; semn de milostivire pentru cei ce sunt închiși în cercul vicios al păcatului; semn de iubire și de mângâiere pentru cei ce se simt singuri și părăsiți".

Sunt mulți cei singuri, cei ce suferă, cei cărora încă nimeni nu le-a deschis ușa să le spună "Crăciun fericit!". Acum este însuși pruncul divin cel care îi vizitează și le binecuvântează Crăciunul!

Iubiți credincioși, dragi ascultători, Cuvântul s-a făcut trup și a locuit între noi și ne dorește tuturor un Crăciun plin de bucurie, de daruri spirituale și de liniște. Pruncul să ne binecuvânteze.

Lăudat să fie Isus Cristos!

25 decembrie 2009, Radio Iași

Pr. Laurențiu Dăncuță

[ index ]

 



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat