Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 PREDICI /MEDITAȚII 

Predici la Liturghia transmisă la Radio Iași

Anul A
Duminica a 2-a din Advent

Is 11,1-10; Ps 71; Rom 15,4-9; Mt 3,1-12

Iubiți credincioși, dragi ascultători,
După ce în duminica întâi din Advent am fost invitați să începem a parcurge calea ce duce la întâlnirea cu Mesia, duminica a doua din acest timp, prin textele care ne sunt propuse spre meditare, dorește să ne traseze liniile principale de urmat și să ne sensibilizeze asupra atenției ce trebuie să o acordăm venirii Mântuitorului în inimile și conștiințele noastre.

Sosirea lui Mesia între oameni este însoțită de darul prezenței Duhului Sfânt care îl transformă pe om și îl umple de înțelepciune, tărie și iubire. Rezultatul va fi o lume împăcată și senină, o lume în care domină pacea și dreptatea: "iată vin zilele dreptății și ale păcii", ne spune refrenul psalmului responsorial de azi.

În această lume creștinul este chemat să se împace cu trecutul, să trăiască bine prezentul și să fie deschis spre viitor.

În prima lectură profetul Isaia vorbește despre rădăcina davidică care este la originea noilor evenimente mântuitoare. Dinastia davidică a Vechiului Testament atinsă de păcat și de moarte va rămâne totuși rădăcina din care va răsări lăstarul, mlădița adevărată, Isus Cristos, Mesia. Astfel, din această rădăcină moartă și supusă pieirii va lua naștere într-un mod absolut neașteptat o viță, o viță care este harul și darul gratuit al lui Dumnezeu. Acest vlăstar, Mesia, plin de Duhul Sfânt va fi instrument al reconcilierii întregului neam omenesc.

Această rădăcină este imaginea istoriei omenirii, a istoriei fiecărui om cu toate lucrurile bune și mai puțin bune; cu umbrele si durerile sale, cu întunericul și păcatul său. Într-o asemenea istorie sosește un mesaj profetic nemaiîntâlnit. Acolo unde nu mai era nici o posibilitate de viață, acolo unde nu mai exista un sens al vieții, unde nu mai era prezent adevărul, lumina, dreptatea și pacea, acolo va face Dumnezeu să răsară lăstarul vieții și al speranței.

Astfel în încheierea primei lecturi ne este prezentată o lume transformată, o lume în care domnește dreptatea și pacea, o lume reconciliată în profunzime. Imagini precum "lupul va locui împreună cu mielul, leopardul se va culca lângă puiul de căprioară, vițelul și leul vor mânca împreună" prezintă roadele venirii și prezenței Mântuitorului în lume: armonia și pacea.

A doua sfântă lectură lansează o chemare la a fi oameni ai speranței. Poate nu trăim încă într-o lume în care să se fi realizat toate promisiunile lui Isaia din prima lectură, însă suntem chemați să ne întărim în speranță așteptând cu încredere venirea Mântuitorului. Trăind momentul pe care Domnul ni-l pune la dispoziție ca o oportunitate prin care și eu ofer sprijinul meu în vederea nașterii unei lumi mai drepte și mai sfinte. Plini de speranță să învățăm prin rugăciunea, viața și faptele noastre "să-l preamărim pe Domnul între neamuri și să-i cântăm laudă numelui său". Numai creștinul care se deschide credinței parcurgând mesajul Sfintelor Scripturi poate fi un adevărat martor al speranței în lume. Speranța, speranța adevărată este susținută, înnoită și însoțită permanent de prezența lui Dumnezeu.

Sfânta evanghelie ni-l prezintă pe Ioan, ultimul profet al Vechiului Testament care predicând în deșert, invită la o deschidere a inimii în vederea trăirii unei vieți pline de speranță. Și faptul că el predică în deșert, loc arid, lipsit de viață, loc care nu promite prea mult, este imagine a curajului si încrederii în puterea mesajului și mărturiei sale. Mesajul său îndeamnă la o viață nouă, autentică, cheamă la convertire. Adresându-se fariseilor și cărturarilor le cere o reînnoire a inimii; să nu rămână sclavii siguranțelor lor trecătoare motivând în diferite feluri căile greșite și alegerile pe care le făceau.

El ni se adresează și nouă și ne cere să reflectăm bine asupra prezentului și să facem fapte vrednice de pocăință. Să avem curajul de a depăși orgoliul nostru, siguranțele noastre de fiecare zi, lucrurile trecătoare în care ne punem încrederea. Să nu ne mulțumim doar cu simplul fapt de a merge cu regularitate la biserică, a primi sfintele sacramente cu ocazia sărbătorilor. El ne întreabă: oare este de ajuns a ne trăi credința doar în acest fel? El ne amintește că dacă credința nu este viață, nu se vede în fiecare faptă a noastră, este o falsitate. Ne amintește prin ceea ce le spune fariseilor și cărturarilor care se bucurau de diferite daruri, de diferite privilegii, că acestea nu sunt doar simple favoruri, lucruri de care ne putem folosi după bunul nostru plac, ci sunt și responsabilități. A purta numele de creștin nu este doar o favoare cu care mă pot afișa în societate, ci este o mare sarcină și o mare responsabilitate.

Prin viața și ținuta sa Ioan ne este un exemplu de trăire cu adevărat a misiunii primite. Maica Tereza spunea că predicând mesajul credinței să ne întrebăm întotdeauna dacă prin viața noastră suntem credibili, dacă credința mea se transformă în fapte.

Iubiți credincioși, dragi ascultători, timpul Adventului este un timp în care Biserica ne invită, ne însoțește și ne conduce în drumul nostru spre viitor. Un viitor care, privit cu ochii noștri de carne este destul de incert, nesigur, poate se prezintă plin de neajunsuri si greutăți. Adventul ne ajută să privim la acest timp cu ochii credinței, căci viitorul este pregătit de însuși Dumnezeu cu atenția sa plină de iubire și grijă. Este un viitor plin de mister însă care promite lucruri noi, nemaiîntâlnite, lucruri care schimbă sensul vieții fiecărui om.

Suntem și noi invitați să oferim sprijinul nostru în nașterea unei lumi noi. Începând cu reconcilierea cu trecutul nostru, dorința de convertire și abandonul plin de speranță în mâinile iubitoare ale lui Dumnezeu care poate schimba inima noastră. La acestea să adăugăm și efortul nostru de a face binele în orice situație ne-am afla, conștienții fiind că numai în acest fel pregătim calea Domnului, să facem binele, oricât de neînsemnat ar fi acesta. În ochii Domnului capătă o mare valoare.

Maica Tereza, fiind întrebată ce sens are tot ceea ce face ea slujindu-i pe cei săraci, nevoiași și părăsiți, neputând oricum schimba lumea a răspuns: "Binele pe care eu îl fac nu este decât o mică picătură într-un ocean. Însă, acel ocean ar fi mai sărac fără această picătură".

Să o rugăm pe Maica preasfântă, Neprihănit Zămislită, să ne asiste în drumul convertirii noastre, în speranța așteptării lui Mesia și în trăirea credinței noastre.

9 decembrie 2007, Radio Iași

Pr. Iosif Iacob

[ index ]

 



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat