Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 PREDICI /MEDITAȚII 

Predici la Liturghia transmisă la Radio Iași

Anul C
Duminica a 4-a a Paștelui

Fap 13,14.43-52; Ps 99; Ap 7,9.13a.14b-17; In 10,27-30

Iubiți credincioși, în viața noastră există momente de bucurie ca și momente de tristețe, iar noi încercăm să le trăim și pe unele și pe altele la lumina credinței, recunoscători pentru acest dar ce l-am primit încă de la botez. Însă, pe lângă aceste momente obișnuite ale vieții noastre, întâlnim și persoane care se află într-o tristețe profundă, pentru că nu reușesc să găsească sau să dea un sens la propria viață, un sens care să-i ajute să spună: ce bucurie să trăiești!

Există și oameni care nici măcar nu-și pun această problemă, dar trăiesc de pe o zi pe alta, ca într-un tunel de nefericire și de plictiseală, din care mulți încearcă să iasă ucigând viața și abandonându-se unor paradisuri artificiale, create de lume, cu plăceri de tot felul, care în realitate nu aduc bucuria adevărată.

Întrebarea asupra sensului vieții ne învăluie și pe noi, cei prezenți la această sfântă Liturghie, când vedem situația actuală din țară, când ne întâlnim cu atâtea și atâtea probleme la care nu găsim o rezolvare. Cu toate acestea, credința ne spune că există un răspuns la aceste provocări și anume: merită să trăim, pentru că viața este un dar de la Dumnezeu. Acest dar al vieții este o vocație la bucurie, iar răspunsul nostru este un da hotărât acestei iubiri divine.

Pentru ca viața noastră să fie simțită ca o vocație la bucurie este nevoie de discernământ. La catehismul pentru prima Împărtășanie am învățat că Dumnezeu este creatorul nostru și ne-a creat pentru a-l cunoaște, a-l iubi și a-i sluji, sperând să ajungem la fericirea veșnică cu el în cer. Cu alte cuvinte, de mici am fost invitați să căutăm firul de aur ce ne conduce la Dumnezeu, care ne ajută să găsim vocația noastră și, găsind-o, să răspundem cu generozitate, siguri că în acel răspuns vom fi găsit seninătatea căutată de fiecare în parte, pentru care Dumnezeu ne-a creat.

Într-o poezie a lui Leopardi, intitulată: Cântec nocturn al unui păstor rătăcit din Asia, se descrie atitudinea unui păstor care, privind cerul înstelat, se întreabă: "Ce faci tu lună în ceruri? Spune-mi, ce faci, silențioasă lună? Spune-mi, o lună, unde tinde această scurtă rătăcire a vieții mele? Ce înseamnă această singurătate imensă? Și eu, ce sunt? Oh, măiastră lună, oh tu fericită, care mizeria umană nu știi ce înseamnă?".

În timp ce unii care nu își găsesc sensul vieții abandonează lupta cea bună, alunecând chiar în gaura neagră a drogurilor sau a bețiilor, Leopardi se refugiază în puterea limitată a rațiunii educate de studiu și de bunul sens. Fie unii, fie celălalt nu au ajuns la sensul dat nouă de credință, exprimat de un alt păstor, care privește cerul înstelat și se minunează de Creatorul care a fost în stare de o așa frumusețe. Este autorul psalmului 8 care spune: "Doamne, Dumnezeul nostru, cât de minunat este numele tău pe tot pământul! Slava ta se înalță mai pe sus de ceruri... Când privesc cerurile lucrarea mâinilor tale, luna și stelele pe care le-ai făcut, îmi zic: «Ce este omul, ca să te gândești la el? Și fiul omului, ca să-l bagi în seamă?» Cu toate acestea, l-ai făcut cu puțin mai prejos decât pe îngeri, și l-ai încununat cu slavă și cu cinste. I-ai dat stăpânire lucrările mâinilor tale, toate le-ai pus sub picioarele lui: oile și boii laolaltă, fiarele câmpului, păsările cerului și peștii mării, tot ce străbate cărările mărilor. Doamne, Dumnezeul nostru, cât de minunat este numele tău pe tot pământul!".

Dacă acest păstor și-a găsit sensul vieții în grija ce trebuie să o aibă de univers din bunăvoință divină, fiecare dintre noi putem să-l imităm, considerând că pentru toți există o cale trasată de inima lui Dumnezeu, o cale pe care el ne așteaptă și chiar merge împreună cu noi: poate fi calea comună a căsătoriei sau o cale specială a vieții consacrate sau a preoției. Fiecare are viața sa, pentru toți există un mod de a răspunde la iubirea lui Dumnezeu, astfel încât viața fiecăruia dintre noi să fie un dialog de iubire, uneori un dialog senin, asemenea cerului înstelat privit de autorul psalmului 8, alteori un dialog ținut la picioarele crucii, asemenea Sfintei Fecioare, sau chiar pe cruce, asemenea lui Isus.

Pentru a găsi calea noastră, Biblia ne pune înainte persoana bunului păstor, care cunoaște oile sale și își dă viața pentru ele, așa cum ascultăm în Evanghelia sfântului Ioan; este bunul păstor care vrea să ne salveze pe toți, iudei sau păgâni, după cum am citit în prima lectură; este bunul păstor care paște oile sale nu doar pe acest pământ, dar și în cer, conducându-le la izvoare de apă vie, așa cum citim în Apocalipsul sfântului Ioan.

Acest păstor bun, după cum ne spune evanghelia de astăzi se remarcă prin trei atitudini:

1) Eu cunosc oile mele. Deși credința noastră ne învață că suntem chemați să trăim într-o comunitate eclezială, relația noastră cu bunul păstor va fi întotdeauna personală. Persoana umană este cunoscută pe nume de Isus, iar această cunoaștere intimă dă naștere la un dialog personal de credință cu el. În rugăciune, fiecare dintre noi poate să-i prezinte lui Isus toate sentimentele sale, fie plăcute fie neplăcute. El ne ascultă și înnobilează aceste sentimente ale noastre.

2) Eu le dau viața veșnică. Darul cel mai frumos pe care ni l-a făcut Dumnezeu este acela al vieții. Însă această viață este de 70 de ani, iar pentru cei puternici de 80 de ani, după cum ne spune Psalmul 90. Ce se întâmplă după aceea? Răspunsul îl găsim în Isus cel înviat. El este Domnul vieții, Mielul care stă în mijlocul tronului, păstorul care ne conduce și în viața de apoi la izvoare de apă vie și liniștită. Viața veșnică este aceeași viață a lui Isus Cristos, care este deja prezent în noi, prin intermediul botezului și al vieții de credință.

3) Nici unul nu le va smulge din mâinile mele. Nici o putere umană, angelică sau diabolică nu este deasupra puterii lui Cristos cel înviat. Isus a primit această putere de la Tatăl atotputernic. Deci, să avem încredere în bunul păstor!

Revenind la ideile de la începutul acestei omilii, am spus că există situații diferite în care nu știm ce să facem: o căsătorie distrusă, un fiu cu care nu se poate dialoga, o boală incurabilă, o moarte imprevizibilă. De multe ori ne izbim de mizeria umană, riscând să ne cufundăm în gaura neagră a lipsei sensului vieții. În acele momente avem nevoie să ne așezăm cu mult calm și să reluăm această pagină a evangheliei în mâini, în care citim: nici unul nu le va răpi din mâna mea, căci Tatăl este mai mare; mai mare decât greșelile tale, mai mare decât limitele tale, mai mare decât boala ta, mai mare decât singurătatea ta, mai mare, mai mare. Ca un păstor bun din cale afară, ne spune și ne garantează că suntem în mâinile sale și nu vom fi pierduți niciodată.

Astăzi este Ziua Mondială a Vocațiilor: pentru toate vocațiile, la căsătorie, la viața consacrată sau la preoție. Să ne rugăm Domnului pentru a ne ilumina pe calea vocației noastre, iar pentru aceia care încă nu au găsit un sens propriu în viață, Domnul să le arate calea vieții lor. În mod special, să ne rugăm astăzi pentru vocații la viața religioasă și la preoție, pentru persoane care să se dedice "full time" anunțării evangheliei, adunând comunitățile în jurul cuvântului și a Euharistiei, dăruind cu mâinile pline iertarea și gingășia lui Dumnezeu. Isus caută persoane dispuse să-l urmeze: câtă bucurie știind că Dumnezeu trece și cucerește inimile, chiar și a preoților și a persoanelor consacrate!

29 aprilie 2007, Radio Iași

Pr. Mihai Afrențoae

[ index ]

 



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat