Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 PREDICI LA RADIO IAŞI 

Anul C
Duminica a 4-a din Advent

Mih 5,2-5a; Ps 79; Evr 10,5-10; Lc 1,39-45

Iubiți credincioși, dragi radioascultători,

Crăciunul ne bate la ușă. Mâine seară va fi ajunul nașterii Mântuitorului. Și ne întrebăm acum: "Cum să întâmpinăm mai bine această sărbătoare? Cum să facem ca Dumnezeu să găsească o găzduire cât mai bună în familiile și în inimile noastre?". Pentru că degeaba am celebra mii de Crăciunuri, dar fără ca Dumnezeu să se nască cu adevărat în inimile noastre.

Pentru unii, Adventul a adus multe roade. Poate a reușit să vă transforme, să fie un Advent diferit de cel din alți ani. Pentru alții, însă, a fost un Advent obișnuit, nimic special. Oricum ar fi, nu e târziu să mai facem un pas în drumul nostru de credință și să încercăm să ne împlinim făgăduințele, chiar dacă e la sfârșitul Adventului. Pentru că Dumnezeu își împlinește mereu promisiunile.

L-am auzit în prima lectură pe profetul Mihea. Este extraordinar cum vorbește despre venirea lui Mesia, profețește unde se va naște Mesia: la Betleem. Iar asta o spune cu 700 de ani înainte. Și după 700 de ani, Maria și Iosif au trebuit să meargă la Betleem, și tocmai atunci Maria trebuia să nască. Și ne mai spunea acest profet că acela pe care îl așteptăm este principele păcii, este cel care aduce pacea.

Pentru Dumnezeu nu contează micimea, locurile îndepărtate sau periferiile. Vorbim aici despre providența lui Dumnezeu, vorbim despre iubirea lui Dumnezeu, a grijii sale pentru noi. Iar textele liturgice de azi ne vorbesc despre modul în care Dumnezeu lucrează în istoria mântuirii, în istoria fiecăruia dintre noi. Ne ajută exemplul Mariei. Ea este cea care ne poate învăța cel mai bine cum să ne pregătim și cum să trăim Crăciunul. Ea a fost cea care a trăit primul Crăciun. Evanghelia a început cu aceste cuvinte: "Maria s-a dus în grabă". Ne vorbește despre această grabă care a avut-o Maria pentru a merge la verișoara sa, Elisabeta. De ce merge cu o așa viteză? Pentru că și-a descoperit care este misiunea sa, și-a descoperit care este rolul ei în opera lui Dumnezeu, în planul lui Dumnezeu, în istoria lui Dumnezeu.

În lumea noastră, suntem tentați să spunem: "Eu scriu, eu produc, eu conduc, eu devin persoana care vreau să fiu. Dacă întâlnesc niște norme morale, care nu sunt pe placul meu, le consider ca niște impuneri din afară, care mă alienează, care îmi îngrădesc libertatea". Există în noi această dorință de putere, de a domina, de a fi primii. Așa este astăzi cultura noastră. Auzim reclame care ne obsedează cu expresia: "Ai grijă de tine! Tu ești schimbarea". Sau în avion, când ni se prezintă variantele ajutătoare în eventualitatea, puțin probabilă, a depresurizării avionului, trebuie să ai grijă de tine însuți mai întâi.

Iubiți credincioși, dragi radioascultători,

Desigur, ne sună bine în urechi, ne atrag, pentru că se potrivesc pe calapodul dorințelor noastre. Și în acest caz, noi dorim să ne scriem o poveste proprie, o istorie care să ne aparțină. Să ne gândim, însă, astăzi, la Maria. Oare ar fi cineva mai îndreptățit că trebuie să se îngrijească de sine mai întâi decât Maria? Ea este mama lui Dumnezeu, îl are pe Dumnezeu în sânul ei, ei i s-a dat cel mai prețios dar și era datoria ei să-l hrănească, să-l protejeze și să se îngrijească de viața sa. Are tot dreptul să spună: "Trebuie să mă îngrijesc de mine mai întâi, pentru binele lui". Dar este tocmai contrar la ceea ce a făcut și face Dumnezeu. "Așa de mult a iubit Dumnezeu lumea, încât l-a dat pe Fiul său unul-născut". A renunțat la locul să dumnezeiesc pentru a veni printre noi, pentru că ne iubește. Și Maria înțelege acest lucru, înțelege acest mod, cum lucrează Dumnezeu. Ea continua să se îngrijească de alții. A rămas în grabă la verișoara sa, Elisabeta. Era însărcinată. A făcut o călătorie lungă pentru a ajuta pe altcineva, pentru a veni în ajutorul altcuiva. Și, totodată, la dus și pe Isus.

Crăciunul aduce schimbări ale vieții neașteptate. Cum a schimbat primul Crăciun viața Mariei? I-a adus o grămadă de surprize. Dar cu acel "Iată-mă!", ea s-a pus la dispoziția lui Dumnezeu. Și acel "Iată-mă!" a avut un impact pentru toată omenirea, pentru fiecare dintre noi.

Vreau să vă împărtășesc o istorioară care îmi place mult. Un copil l-a întrebat pe tatăl său: "Tată, dacă trei broscuțe stăteau pe o ramură care atârna peste o piscină și o broască a hotărât să sară în piscină, câte broaște au rămas pe acea ramură?". Tata a răspuns: "Două". "Nuuu", a replicat fiul. Îți pun din nou întrebarea: "Erau trei broscuțe și una s-a hotărât să sară. Câte au mai rămas?". Tata a răspuns: "Aaa, am înțeles care este ideea. Dacă una s-a hotărât să sară, și celelalte au făcut la fel. Așa că nu a mai rămas niciuna". Băiatul a insistat: "Nu, tată! Răspunsul este: trei. Trei broaște rămân pe ramură. Acea broască doar s-a hotărât să sară".

Iubiți credincioși, dragi radioascultători,

Maria nu doar s-a hotărât să răspundă prin cuvinte la chemarea Domnului, prin hotărâri pe care și le-a luat. Dar ea s-a ridicat imediat și a mers în grabă să ajute, să vină în întâmpinarea celorlalți, care au nevoie de ajutor. Maria ne învață că trebuie să ne dăruim viața celorlalți, nu este o opțiune. Crăciunul ne vorbește despre a dărui, despre a te dărui, despre a-ți dărui viața altora, așa cum a făcut Maria. Ea a plecat să-l ducă pe Isus Cristos altora. Și când l-a dus pe Isus altora, Elisabeta a strigat cu glas plin de bucurie, Ioan Botezătorul a tresărit în sânul ei, pentru a că recunoscut că Isus este acolo.

Maria ne mai învață astăzi că există o istorie mult mai mare decât cea pe care ne-o scriem noi cu forțele noastre, cu puterile noastre, cu dorințele noastre, o istorie scrisă de Dumnezeu, realizată de Dumnezeu, în care Dumnezeu vrea să ne implice pe fiecare. Ceea ce îngerul Gabriel i-a încredințat Mariei a fost tocmai rolul său în romanul de dragoste al lui Dumnezeu. Credeți că a înțeles pe deplin ceea ce i-a transmis îngerul? Cu siguranță că nu. Toată viața va înțelege, pas cu pas. Nu a putut controla ceea ce i s-a întâmplat în viața sa. Nu avem noi controlul în această poveste scrisă de Dumnezeu. Dar, acceptându-ne locul în planul său, Dumnezeu ne dă energie, forță pentru a merge spre scop. Noi le numim haruri. De aceea, ea merge în grabă în acel ținut muntos. Acceptând să facem parte din povestea lui Dumnezeu, fiecare dintre noi schimbă optica cu care privește lumea. Nu mai putem spune că "eu sunt în lumea mea, tu ești în lumea ta și fiecare ne vedem de viața proprie". Nu mai putem să vorbim despre acel cuvânt care este invocat astăzi la tot pasul: toleranță. "Eu cu viața mea, tu cu viața ta și fiecare nu ne deranjăm". Dar e vorba de ceva mai mult. Atunci lumile noastre se apropie, ca într-un cor, ca într-o simfonie, și când fiecare ne găsim rolul în povestea lui Dumnezeu, atunci vom fi mult mai autentic împreună, mai apropiați.

Le vedem pe Maria și Elisabeta. Sunt verișoare, e adevărat. Dar ce le face să fie așa de bucuroase? Să strige de bucurie când se văd în zare, că și după două mii de ani, atunci când ne rugăm Bucură-te, Marie, sau Rozariul, ne amintim de această vizită. Au aflat care este locul lor în planul lui Dumnezeu. Este ceea ce a profețit profetul Mihea în prima lectură. El vorbește despre succesorul lui David, vorbește despre cineva care se va naște în orașul lui David și care va veni să conducă națiunile și va fi pace. El vorbește despre Mesia, care va fi uns, va fi succesor al lu David, cel care a unit triburile lui Israel, a cucerit Ierusalimul și în jurul său unește țara. Aici David aduce chivotul legământului, astfel că această națiune unificată să se închine lui Dumnezeu împreună. Și cu o mare bucurie a dansat în fața lui. Asemănător, în evanghelie, Maria intră în ținutul muntos al lui Iuda, exact cum a găsit David chivotul legământului. Maria este adevăratul chivot al legământului. În corpul ei de femeie poartă cuvântul lui Dumnezeu. Și copilul Ioan Botezătorul, tresărind în pântecele mamei sale, are propriul său fel de dans.

Aceasta este povestea cea mare. Felul în care oamenii credincioși îl întâlnesc pe Dumnezeu. Astăzi, chivotul legământului este în fiecare biserică, în tabernacolul care conține Euharistia, care este prezența reală a lui Isus. Și noi putem să dansăm cu toată ființa noastră înaintea chivotului legământului, numită Liturghie. Și prin aceasta să ne inserăm și noi cu viața noastră în această mare poveste a lui Dumnezeu. Este același Isus. Când îl primim pe Isus în Sfânta Împărtășanie, el intră din nou, mai profund, în trupul și în sufletul nostru.

Așadar, iubiți credincioși și dragi radio ascultători, cei care suntem chemați - și eu, și dumneavoastră - este să ducem pe Cristos celorlalți. De aceea, suntem chemați să pornim și noi la drum, să ne aruncăm și noi în larg, pentru ca Isus să fie auzit și trăit. Uneori reușim să o facem, să o facem bine, alteori mai puțin. Decizia Mariei a influențat mai întâi viața sa, apoi pe a noastră. A fi creștin nu este o decizie pe care am făcut-o o dată, dar este o decizie pe care o luăm fiecare, în fiecare moment din viața noastră prin acțiunile noastre.

Mai avem câteva ore până la Crăciun. Cuvintele Elisabetei ni se pot atribui și nouă, fiecăruia dintre noi. Binecuvântat ești tu dacă răspunzi, dacă tu crezi ceea ce-ți spune Domnul. El ne dăruiește trei frumoase daruri. Ne dăruiește cuvântul lui Dumnezeu. Binecuvântat ești tu dacă-l citești și-l crezi. Ne dăruiește pâinea, Sfânta Euharistie. Binecuvântat ești tu dacă o primești cu demnitate. Și în al treilea rând, el ne binecuvântează prin Marele Preot, Cristos, care ne dă posibilitatea să-l întâlnim pe Tatăl, prin ceea ce ne învață și a făcut el. Gândiți-vă la asta. Asta face ca Adventul să fie așa de emoționant. Adevăratul dar al Crăciunului este cuvântul lui Dumnezeu, Sfânta Euharistie și ca fii adoptivi să avem acces la Tatăl, să-l putem întâlni pe Tatăl.

23 decembrie 2018

Pr. Adrian Blăjuță


[ Descarcă lecturile şi predica în format audio de pe www.pastoratie.ro... ]
345 accesări.


Alte predici pentru Duminica a 4-a din Advent:

Anul C
24 decembrie 2006 - Pr. Iosif Dorcu
20 decembrie 2009 - Pr. Cristinel Farcaș
23 decembrie 2012 - Pr. Adrian Blăjuță
20 decembrie 2015 - Pr. Claudiu Dumea

[ Index predici și predicatori ]

 



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat