Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 PREDICI LA RADIO IAŞI 

Anul C
Duminica a 12-a de peste an

Zah 12,10-11; Gal 3,26-29; Lc 9,18-24

Sfântul Luca începe evanghelia Liturghiei de astăzi prezentându-l pe Isus în rugăciune; se ruga singur deoparte. Semn că Isus urma să comunice ceva foarte important, ceva decisiv: într-adevăr, Isus urma să-și dezvăluie identitatea sa. După ce s-a rugat, face un sondaj de opinie. Îi întreabă pe ucenici: "Cine zic oamenii că sunt eu?" Răspunsurile sunt de-a dreptul fanteziste: "Unii zic că ești Ioan Botezătorul; alții zic că ești Ilie; alții că a înviat un profet din cei din vechime".

Isus este personajul cel mai discutat din istoria omenirii. Nimeni nu rămâne indiferent față de el. "Cine este acesta?", s-au întrebat uluiți primii săi ascultători", auzindu-i cuvintele și văzându-i minunile. "Cine ești tu? Cine te crezi?", l-au întrebat iudeii, când le-a spus că el a existat înainte ca Abraham să fi existat. "De unde ești tu?", l-a întrebat Pilat, descumpănit, în timpul procesului, când Isus a afirmat că el este rege. Nu știa ce să creadă: E un profet? E un vrăjitor care face minuni? E un exaltat ca acei internați în spitalele de psihiatrie care se cred împăratul Alexandru Macedon sau Napoleon? E un Dumnezeu care a coborât din cer pe pământ?

Isus, deja în timpul vieții sale pământești, a împărțit oamenii în două tabere opuse. Unii abia puteau să-și stăpânească entuziasmul. Ziceau: "Așa ceva nu s-a mai văzut niciodată în Israel!" Alții îl acuzau de blasfemie, spuneau că e posedat de diavol. Și, în continuare, în decursul veacurilor, Isus rămâne personajul cel mai contestat, cel mai controversat: unii pro, alții contra. Numai în ultimul secol s-au scris despre Isus Cristos 52.000 de cărți. Nu există eveniment mai important în viața Bisericii care să nu fie însoțit de apariția unei cărți, a unui film, a unei emisiuni, a unor sondaje mistificate, în care persoana lui Isus este fie negată, fie ponegrită. Cine este acesta? Cine spun oamenii că sunt eu?, continuă Isus să pună permanent întrebarea. A existat? N-a existat, spun mitologiștii. Isus, spun ei, este un mit, o legendă inventată de ucenici. Dar cum pot exista ucenici fără să fi existat mai întâi un învățător? Ba a existat, afirmă alții. Și dacă a existat, cine a fost el? A fost un om excepțional, înțelept, fascinant, bun, altruist, ne spun raționaliștii; dar un simplu om, atât și nimic mai mult. A fost un martir politic, ne spun ideologii marxiști, precum Roger Garaudy și Ernst Bloch, un revoluționar care a luptat alături de zeloți pentru eliberarea celor săraci și exploatați de imperialismul roman și de nedreptățile sociale. Cine este acesta? Ne răspund mari savanți, filozofi, gânditori, scriitori celebri, iar răspunsurile lor sunt uneori năucitoare.

Iată câteva exemple. Celebrul scriitor francez Ernest Renan explică astfel dispariția trupului lui Isus din mormânt: Grădinarul, de teamă ca ucenicii lui Isus, venind în pelerinaj la mormânt, să nu-i calce zarzavaturile, a făcut cadavrul dispărut. Biblistul raționalist Strauss explică astfel minunea potolirii furtunii. Erau ascunse în barcă burdufuri cu ulei și, când a început furtuna, uleiul a fost vărsat în apă și valurile s-au potolit. Robert Ambelain explică astfel cutremurul care a avut loc la moartea lui Isus: Ucenicii cunoșteau de la chinezi folosirea prafului negru și au provocat o explozie care a zguduit Ierusalimul. Bertrand Russel, laureat al premiului Nobel, afirma: Isus nu poate să fie Dumnezeu fiindcă a vorbit despre iad, iar eu nu cred în iad. Toți ignoranții vorbesc și ei despre Isus. Celebrul istoric italian Indro Montanelli nu credea în Isus Cristos, dar recunoștea că nu a citit niciodată Biblia. Un renumit profesor universitar italian obișnuiește să le pună studenților la examen, în afara materiei, ca să le verifice cultura generală, această întrebare: Cine a fost Cristos? Răspunsurile sunt de-a dreptul trăsnite. De pildă, zice unul: "Păi, cine să fi fost Isus? N-o fi fost tipul acela care a scris Biblia?" Dar, în prezent, răspunsul cel mai răspândit la întrebarea "Cine zice lumea că sunt eu?, e cel dat de mișcarea New Age. Pentru adepții acestei mișcări, Cristos și Isus nu e aceeași persoană. Cristos este energia cosmică impersonală, care se reîncarnează în toți întemeietorii de religii: în Zarathustra, Confucius, Buddha, Pitagora, Hore Krishna, Isus din Nazaret, Mahomed. Ultima reîncarnare va avea loc în Pakistan, Cristos se va numi Maytreia și va inaugura noua eră a Vărsătorului și noua religie a lumii globalizate. Mai mult, Cristos este fiecare om care ajunge la iluminare, adică descoperă în el sinele divin interior, realizând că este dumnezeu.

Având în vedere interesul care de două mii de ani nu dispare pentru acest personaj misterios, s-ar părea că destinul omenirii depinde, în bine și în rău, de Isus Cristos. Și așa este, scria Fiodor Dostoievski: "Întreaga planetă, cu tot ce este pe ea, fără acest om nu este altceva decât nebunie. Miracolul stă în faptul că lumea nu a avut și nu va avea niciodată un om ca el". Întrebarea pe care a pus-o Isus ucenicilor o putem pune și noi cu privire la noi înșine: Cine spune lumea că sunt eu? La întrebarea aceasta lumea nu ne poate da nici un răspuns. Numai Cristos ne poate răspunde. Descoperind identitatea lui Cristos, în Cristos omul își descoperă propria identitate. Cristos îl dezvăluie pe om omului. Ne învață Conciliul Vatican II: "Oamenii așteaptă de la diferitele religii răspunsul la enigmele ascunse ale condiției umane, care astăzi ca și odinioară, tulbură adânc inima omenească: Ce este omul? Care este sensul și scopul vieții noastre? Ce este binele și ce este păcatul? Care este originea și rostul suferinței? Care este calea spre adevărata fericire? Ce este moartea, judecata și răsplata după moarte? În sfârșit, ce este acest ultim și inefabil mister care ne învăluie existența, din care ne tragem și spre care ne îndreptăm?" (Nostra aetate nr. 1).

"Numai în misterul Cuvântului întrupat se luminează cu adevărat misterul omului... Prin Cristos și în Cristos se luminează enigma durerii și a morții care, în afara evangheliei lui, ne strivește" (Gaudium et spes nr. 22).

Dar voi, voi, ucenicii mei, din secolul al XXI-lea, cine spuneți că sunt eu? Răspunsul nostru nu poate fi altul decât cel pe care l-a dat Petru în evanghelia de azi: "Tu ești Cristos, Mesia, unsul lui Dumnezeu". Răspuns pe care, ca și lui Petru, nu ni-l descoperă carnea și sângele, adică inteligența, investigațiile noastre, ci Tatăl ceresc care ne-a dăruit harul credinței. Răspunsul nostru îl repetăm ori de câte ori recităm Crezul împreună cu toate generațiile de creștini: "Cred într-unul Domn Isus Cristos, Fiul lui Dumnezeu unul-născut, care din Tatăl s-a născut mai înainte de toți vecii, Dumnezeu din Dumnezeu, lumină din lumină... Care pentru noi oamenii și pentru a noastră mântuire s-a coborât din ceruri. S-a întrupat de la Duhul Sfânt, din Maria Fecioară și s-a făcut om". Cine este pentru noi Cristos? Răspundem prin cuvintele sfântului Ambrozie: "Cristos pentru noi este totul. În Cristos avem totul. Dacă vrei să-ți vindeci rănile, el este medicul. Dacă te consumă arșița, el este izvorul de apă. Dacă te apasă nedreptatea, el este dreptatea. Dacă ai nevoie de ajutor, el este puterea. Dacă te temi de moarte, el este viața. Dacă dorești cerul, el este calea. Dacă fugi de întuneric, el este lumina. Dacă ești înfometat, el este hrana.

23 iunie 2013

Pr. Claudiu Dumea


[ Descarcă lecturile şi predica în format audio de pe www.pastoratie.ro... ]
443 accesări.


Alte predici pentru Duminica a 12-a de peste an:

Anul C
20 iunie 2010 - Pr. Benone Lucaci
19 iunie 2016 - Pr. Viorel Ababei

[ Index predici și predicatori ]

 



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat