Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 PREDICI LA RADIO IAŞI 

Anul C
Duminica a 3-a din Postul Mare

Ex 3,1-8.13-15; 1Cor 10,1-6.10-12; Lc 13,1-9

Iubiți credincioși, dragi radioascultători,

Într-o dimineață aglomerată, o asistentă dintr-o cameră de urgență, ticsită cu oameni, l-a invitat să se așeze pe un om în vârstă, care a venit să i se scoată firele din mână. El i-a spus: "Mă grăbesc, doamnă asistentă, am o întâlnire peste o oră". Fiindcă rândul de pacienți din fața lui se mișca încet, se tot uita nerăbdător la ceas. Știind că nu va ajunge la întâlnire, asistenta l-a condus într-un cabinet de consultație, i-a verificat semnele vitale și a analizat starea rănii. Văzând că s-a vindecat bine, s-a consultat cu unul dintre medici și a primit acceptul să-i scoată firele și să-i panseze rana. Ea a întrebat: "Vă grăbiți la o întâlnire cu un alt medic?". "Nu, intenționez să iau micul dejun cu soția mea, la azil". Ea a întrebat de sănătatea soției și a aflat că este victima bolii Alzheimer. "Se va supăra dacă întârziați?" Omul i-a răspuns că soția nu-l mai recunoaște de cinci ani. Surprinsă, asistenta a întrebat: "Și mergeți în fiecare dimineață să o vedeți, chiar dacă ea nu știe cine sunteți?". Bătrânul a zâmbit, a bătut-o pe mână și a răspuns: "O, da! Ea nu știe cine sunt, dar eu încă știu cine e".

Iubiți credincioși, dragi radioascultători,

La acest exemplu m-a dus gândul când am citit fragmentul evanghelic de astăzi. Noi poate că uităm de Dumnezeu, dar el nu uită de noi. Și ne mai lasă un an, și încă unul, poate vom aduce rod. Așa ne iubește Domnul Cristos. "Iubindu-i pe ai săi care erau în lume, i-a iubit până la sfârșit". Și de aceea el a spus: "Vă dau o poruncă nouă, să vă iubiți unii pe alții, așa cum eu v-am iubit, așa să vă iubiți unul pe altul".

După ispitire, după urmarea lui Isus pe calea crucii, iată astăzi o altă temă foarte importantă pentru viața noastră creștină. Este vorba despre convertire, înțeleasă ca dezlipire de păcatul grav, părăsirea obiceiurilor rele și ca atitudine de fond care trebuie să-l însoțească mereu pe creștin. Convertirea, înțeleasă ca o tendință spre a fi tot mai buni, ca o propunere ce trebuie reînnoită zilnic, în efortul de a corespunde tot mai mult la chemarea Domnului.

Urmărim tema de azi pornind de la a doua lectură. Și, mai precis, de la îndemnul pe care Paul îl adresează creștinilor din Corint. Referindu-se la experiența din pustiu a evreilor, el îi îndeamnă astfel: "Nu vreau, fraților, să rămâneți în ignoranță. Părinții noștri au fost cu toții sub nor și toți au trecut prin mare", adică toți au experimentat prezența lui Dumnezeu în mijlocul lor și puterea sa prin minunile săvârșite de el la trecerea Mării Roșii și în timpul peregrinării prin pustiu. Toți l-au urmat pe Moise. Toți au mâncat aceeași hrană spirituală, adică mana trimisă lor din cer. Toți au băut aceeași băutură spirituală, este vorba de apa care a izvorât din stâncă. Totuși, cei mai mulți dintre ei nu au fost pe placul lui Dumnezeu, de aceea au pierit în pustiu. "Acum", spune sfântul Paul, "acestea au devenit pentru noi exemple, pentru ca noi să nu cădem în aceleași păcate". S-au dedat dorințelor rele, au început să murmure împotriva lui Moise, dar în chip special au pus la îndoială prezența lui Dumnezeu în mijlocul lor. Acum, care este învățătura pe care Biserica vrea să o scoată din această pagină din istoria Israelului? Vrea să ne pună în gardă împotriva pericolului de a recădea și noi în același păcat grav, și anume, acela de a ne întoarce la viața din trecut, răcirea elanului în propunerile bune, lipsa luptei în greutăți.

Una dintre ispitele cele mai simple și frecvente pentru noi și care se poate prezenta în anumite situații, de boală, de greutăți economice, financiare, de serviciu, etc., este impresia că Dumnezeu ne-a părăsit, să nu-l mai simțim aproape de noi, ca mai înainte. Or, în aceste momente ar fi o greșeală să cedăm ispitei. Așa cum ne învață marii maeștri ai spiritului, aceste momente sunt permise de Dumnezeu, tocmai pentru a ne face să creștem în credință și iubire. Dumnezeu vrea să vadă dacă într-adevăr credem în el și dacă efectiv îl iubim. Sunt o încercare. "Nu cel care îmi spune Doamne, Doamne, ci acela care face voința Tatălui meu". Cu alte cuvinte, noi demonstrăm iubirea față de Dumnezeu nu atât atunci când ne adresăm lui în momente de mare entuziasm spiritual, ci mai degrabă prin trăirea poruncilor sale, chiar și în momentele dificile.

Într-un sătuc islamic din Liban, un mic grup de persoane s-a convertit la creștinism. Imediat după aceasta, toate porțile comunității s-au închis pentru noii creștini. Acești oameni nu mai puteau nici măcar să stea împreună cu ceilalți în piață, ca să fumeze și să povestească. Femeile nu mai aveau voie să ia apă de la fântâna satului. Creștinii au fost obligați să-și sape propria fântână. Într-o zi, însă, fântâna satului a secat. Atunci creștinii i-au poftit pe consătenii lor să ia apă din fântâna lor. Au făcut chiar mai mult decât atât, au atârnat pe casele lor câte o plăcuță pe care scria: "Aici locuiesc creștini". Fiecare știa astfel că în acea casă putea găsi ajutor și o mână întinsă.

Biserica vrea să ne pună în gardă împotriva unei credințe sentimentale, prea legată și sprijinită pe așa-zisele mângâieri spirituale. Vrea să ne educe la o credință care nu e statică și închisă în sine, ci la o credință dinamică, trăită, îndreptată spre înainte, într-o progresivă îmbunătățire de sine. O credință fără fapte este ca un pom fără roade.

Postul Mare ne invită, tocmai cu indicațiile tradiționale pentru viața creștină, să alimentăm credința printr-o ascultare mai atentă și prelungită a cuvântului lui Dumnezeu și prin participarea la sacramente. Și, în același timp, să creștem în caritate, în iubirea față de Dumnezeu și față de aproapele, dar și prin indicațiile concrete ale postului, pocăinței și pomenii, așa cum am auzit la rugăciunea zilei.

O altă confirmare ne vine din evanghelie. În fragmentul de astăzi se spune că au venit unii care i-au povestit despre galileenii al căror sânge Pilat îl amestecase cu cel al jertfelor lor. Aceștia, foarte probabil, voiau să-l pună la încercare, adică să audă ce părere își va da despre activitatea autorității romane. Isus, însă, le răspunde: "Dacă nu vă convertiți, cu toții veți pieri la fel". Ca să înțelegem bine acest răspuns, la prima vedere tulburător, trebuie să vedem că aici Isus, în loc să exprime o judecată, fără îndoială negativă despre fapta lui Irod, așa cum cereau aceștia, voia să-i pună față în față cu marea lor responsabilitate. Voia să le spună că era și mai mare păcatul pe care îl comiteau ei, și anume că nu-l primeau pe cel care a fost trimis de Dumnezeu și, în consecință, refuzau să se convertească.

Acum, prin acest episod evanghelic, ce vrea să ne spună nouă astăzi Biserica? Vrea să ne pună în fața marii noastre responsabilități. Isus a venit și în mijlocul nostru. Și noi l-am cunoscut. Isus ne-a arătat și nouă toată bogăția sa de lumină, a săvârșit și în mijlocul nostru minuni de har pentru mântuirea lumii. Dar noi, cum ne comportăm? Cum corespundem la toată această bogăție? Luăm în serios, așa cum ar merita, venirea sa? Atunci când citim evanghelia, când ascultăm cuvântul său, prin mesagerii și interpreții săi, Isus continuă să ne lumineze. Se face simțit prin inspirațiile sale, prin sugestiile în vederea propunerilor bune, decizii de luat, schimbări de conduită în viața noastră, iar noi va trebui să corespundem, punându-le în practică fără amânare. Este avertismentul care ni se dă și în scurta parabolă finală, a smochinului neroditor. Să nu abuzăm de răbdarea lui Dumnezeu. Isus așteaptă de la noi roade concrete. Sunt roadele cuvântului său trăit, pe care el vrea să le vadă în viața noastră, în familiile noastre, în comunitățile noastre.

Parohul unuia dintre cartierele periferice ale Parisului a rugat-o într-o zi pe scriitoarea Madeleine del Breile, buna sa enoriașă, să ducă un pachet de haine unei familii foarte sărace, care nu credea în Dumnezeu. Madeleine a luat pachetul și s-a dus la adresa pe care i-o dăduse parohul. A urcat cele cinci etaje ale blocului de beton și a dat pachetul femeii cu aer bolnăvicios, care venise să deschidă ușa, ținând un copil în brațe. Femeia a mulțumit și Madeleine a început să coboare scările. De abia a ajuns la parter, că s-a auzit chemată. Era femeia de la etajul cinci, care striga: "Vino să-ți iei pachetul înapoi, sunt niște zdrențe grețoase. Suntem săraci, dar nu trăim din gunoaie". Madeleine a urcat din nou. A văzut că femeia avea dreptate, în pachet era lenjerie murdară. Trebuie să fi fost o greșeală. S-a scuzat și a coborât scările necăjită. Nu știa ce să spună. A trecut prin fața unei florării și a văzut un coș de trandafiri roșii, superbi. L-a cumpărat, a făcut cale întoarsă și l-a întâlniți pe copilul femeii, i-a dat florile și i-a spus: "Du-le mamei tale!". Acel copil a fost primul botezat din acel cartier.

Fratele meu, sora mea, mulți oameni din jurul tău poate că au primit de la viață doar pachete cu zdrențe, murdării. Poate că s-ar converti dacă ar primi niște trandafiri. Ar fi rolul tău umil, poate de mult timp așteptat. Dar s-ar bucura. Și ei, și florăreasa. Amin.

3 martie 2013

Pr. Cristinel Fodor


[ Descarcă lecturile şi predica în format audio de pe www.pastoratie.ro... ]
350 accesari.


Alte predici pentru Duminica a 3-a din Postul Mare:

Anul C
11 martie 2007 - Pr. Anton Săboanu
7 martie 2010 - Pr. Claudiu Dumea
28 februarie 2016 - Mons. Benone Farcaș
24 martie 2019 - Pr. Ciprian Bulai

[ Index predici și predicatori ]

 



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat