Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 PREDICI LA RADIO IAŞI 

Anul C
Duminica a 14-a de peste an

Is 66,10-14c; Ps 65; Gal 6,14-18; Lc 10,1-12.17-20

Evangheliile din ultimele trei duminici constituie o triadă prin faptul că sunt legate între ele și dezvoltă un singur gând: în prima dintre ele este prezentă persoana lui Isus, cel care adresează chemarea; în a doua găsim însăși chemarea lui Isus: "Urmează-mă!"; în duminica de azi ni se dezvăluie scopul și încoronarea chemării care este trimiterea în misiune.

Evanghelistul Luca, în capitolul precedent, în capitolul al nouălea, mai descrie o trimitere în misiune: erau trimiși cei doisprezece apostoli. În evanghelia de azi ne este descrisă o a doua trimitere în misiune. Numai că de data aceasta Isus îi trimite pe toți ucenicii săi în misiune. Erau în număr de 70 (72 după traducerea numită Septuaginta). Numărul acesta ne trimite la lista celor șaptezeci de popoare din care era format întreg neamul omenesc (listă pe care o găsim în Gen 10), ceea ce înseamnă că evanghelia pe care ucenicii lui Isus trebuie să o vestească se adresează întregului neam omenesc. Șaptezeci de ucenici: acesta era numărul total al celor care au crezut în Isus, am zice, aceștia erau toți membrii Bisericii, ai noului popor al lui Dumnezeu în momentul în care Mântuitorul își încheia activitatea sa pe pământ. Isus pe toți îi trimite în misiune, îi trimite să vestească evanghelia: "Mergeți, iată, vă trimit ca pe niște miei în mijlocul lupilor".

Iată prima învățătură care se desprinde din evanghelia de azi. Întreaga comunitate creștină, toți cei botezați, inclusiv noi cei care participăm la această Liturghie sau o ascultăm la radio, întregul popor al lui Dumnezeu, toți formăm un popor de misionari, de apostoli, de profeți. În virtutea botezului primit, cu toții suntem responsabili de răspândirea credinței în lume. Suntem trimiși de Cristos în misiune: "Mergi și vestește împărăția lui Dumnezeu" (Lc 9,62).

Acest lucru l-au înțeles bine primele generații de creștini. Apostolul Petru le amintea tuturor creștinilor că ei au fost chemați din întuneric la lumină, pentru a proclama lucrările minunate pe care Domnul le-a înfăptuit în viața lor (cf. 1Pt 2,9). Apostolul Paul, de asemenea, îi laudă pe creștinii din Tesalonic deoarece prin ei cuvântul lui Dumnezeu se răspândea în toată Macedonia și Ahaia (cf. 1Tes 1,8). Ei nu s-au mulțumit să fie ascultători pasivi ai cuvântului evangheliei, ci au devenit ecoul viu al cuvântului ascultat. Nu poate fi creștin cine nu este misionar. Acest lucru îl subliniază cu forță Biserica la Conciliul Vatican II. Ne spune într-unul dintre documentele sale: "Chemarea la creștinism este din natura sa și chemare la apostolat" (AA 2).

Noi celebrăm în fiecare an, într-una dintre duminicile din octombrie, Ziua Misiunilor. Atunci liturgia ne propune evanghelia cu trimiterea celor doisprezece apostoli în misiune și mintea ni se îndreaptă spre alte continente îndepărtate unde nu au auzit-o niciodată și se străduiesc să implanteze acolo Biserica. În forma aceasta, misiunile s-au organizat în Evul Mediu, mai ales după ce s-au descoperit noi continente, necunoscute mai înainte. Misionarii plecau din Europa care era în întregime creștină spre restul lumii care era în întregime păgână sau musulmană.

Dar astăzi unde sunt păgânii? Unde sunt țările de misiune? Asistăm în prezent că misionarii - de regulă preoți, călugări, călugărițe - predică evanghelia celor care nu au o răsturnare de situație: popoarele păgâne de pe alte continente s-au încreștinat, iar Europa de unde plecau odinioară misionarii a pierdut simțul religios. Recent un episcop francez a propus ca Franța să fie declarată țară de misiuni. Propunerea poate fi valabilă și pentru Italia și pentru Germania și pentru România și pentru orice țară a Europei. Isus vorbește în evanghelie despre păstorul care are o sută de oi și care lasă în staul 99 de oi, și pornește în căutarea oiței pierdute: și aici asistăm la o inversare de situație. Avem impresia că păstorul în țările odinioară creștine a rămas cu o oiță, iar în staul 99 sunt oițe rătăcite.

Desigur, acești 99, nu sunt păgâni, sunt botezați. Dar e posibil să fii botezat și să nu fii creștin, să trăiești doar cu iluzia că ești creștin. Ce folos au de botezul lor popoarele botezate, dacă viața lor e mai decăzută, mai imorală decât a popoarelor care nu au auzit niciodată de Cristos și de evanghelia sa? E necesară, cum insista atât de mult regretatul papă Ioan Paul al II-lea, o nouă evanghelizare a Europei. Iată, așadar, țările de misiuni unde Cristos ne trimite pe toți astăzi ca misionari. Țară de misiuni e poporul în mijlocul căruia trăim: e familia noastră, anturajul nostru, vecinii, colectivul în care muncim, locul de destindere, de distracție. Misiunea noastră este aceea de a reaprinde credința, de a face să reînvie Botezul, de a crea comunități creștine în mijlocul unui popor de botezați.

Evanghelia de astăzi cuprinde precizări importante cu privire la misiunea pe care ne-o încredințează Cristos.

Mai întâi, ce să vestim lumii? În orice casă veți intra spuneți mai întâi: pace acestei case! Iată ce avem de vestit lumii: pacea interioară, pacea cu Dumnezeu, pacea cu oamenii și cu întreaga creație: e acea pace, acea bucurie sufletească ce se naște în inima omului care se lasă transformat de harul lui Cristos, e pacea care izvorăște din prietenia și intimitatea cu Domnul, din promisiunea unei fericiri veșnice, care se află dincolo de orizontul existenței pământești. Ați remarcat că toate textele biblice care s-au citit la Liturghia de azi sunt străbătute de un cuvânt care revine mereu: e cuvântul bucurie. Bucurați-vă împreună cu Ierusalimul, tresăltați de bucurie. Ucenicii s-au întors seara plini de bucurie, într-o stare de euforie. Bucurați-vă, le spune Isus, căci numele voastre sunt scrise în ceruri. Avea dreptate romancierul G. Bernanos când scria: "Creștinul deține monopolul bucuriei în lume, iar această bucurie nu poate să o țină numai pentru el; simte nevoie să o comunice și altora".

Cum predică misionarul creștin? El predică prin cuvântul său, dar predică mai ales prin mărturia vieții sale, predică prin iubirea față de semenii săi. Exemplul bun e cea mai bună predică. Isus îi trimite pe ucenicii săi doi câte doi în misiune, tocmai pentru ca lumea să vadă în comportamentul lor iubirea, armonia, buna înțelegere. El avea să spună la Cina cea de Taină: "De pe aceasta vă cunoaște lumea că sunteți ucenicii mei, dacă vă veți iubi unii pe alții". A predica și a trăi o viață contrară evangheliei, e minciună, e ipocrizie; nu convinge pe nimeni.

Cum trebuie să fie misionarul creștin? Misionarul creștin mai întâi trebuie să fie umil, conștient de limitele și slăbiciunile sale. Nu se încrede în capacitățile, în talentele, în forțele sale. El se încrede numai în puterea care vine de la Dumnezeu, putere pe care o imploră în rugăciune: "Rugați-l pe stăpânul secerișului, căci numai harul lui Dumnezeu poate să convertească mințile și inimile oamenilor". Pe ucenicii reîntorși seara, Isus îi îndeamnă să nu se mândrească și să nu se laude prea mult cu succesele obținute peste zi, căci nu sunt ale lor; sunt în primul rând lucrarea lui Dumnezeu.

Misionarul creștin apoi trebuie să fie sărac, modest, dezinteresat: să nu purtați nici pungă, nici desagă. El nu-i aduce pe oameni la credință, nu-i convertește, nu-i face adepții lui Cristos, cumpărând-i cu bani sau oferindu-le avantaje materiale. Afirmațiile demagogilor plini de bani care pretind că readuc un popor la credință dacă vin la putere, împărțind pomeni, de fapt cu scopul de a dobândi capital politic, sună a blasfemie.

Mai departe, misionarul creștin e discret, nu-și face imagine, nu-și face publicitate: nu salutați pe nimeni pe drum; nu vă dați în spectacol, nu confundați evanghelizarea cu propaganda. Împărăția lui Dumnezeu nu se răspândește prin manifestații religioase spectaculoase, prin vreun festivism lipsit de conținut; împărăția lui Dumnezeu este ca o comoară ascunsă într-un ogor.

Misionarul creștin, în sfârșit, e blând, tolerant; tolerant nu cu eroarea, ci cu omul care refuză adevărul: "Iată, eu vă trimit ca pe niște miei în mijlocul lupilor". El are coloană vertebrală, nu cedează în fața răului, nu știe ce este compromisul, eroarea, dar evită orice formă de fanatism, de fundamentalism. Dacă într-o cetate nu e primit, dacă mesajul său este respins, își scutură praful de pe picioare și pleacă mai departe. Nu se întoarce să bată cu picioarele în ușa apartamentului până i se deschide. Evită orice formă de agresivitate fizică sau psihică. Nu face prozelitism: adică predică evanghelia, dar respectă persoana umană și libertatea de conștiință a fiecărui om; evită orice formă de presiune, de constrângere fizică sau psihică, morală; nu terorizează lumea amenințând-o cu sfârșitul lumii care se va întâmpla curând, la o dată precisă. Mesajul său e un mesaj de iubire și de pace.

Într-una dintre zile, profetul Isaia a auzit glasul Domnului care îi spunea: "Pe cine voi trimite și cine va merge pentru noi?"

Aceeași întrebare ne-o pune astăzi Domnul fiecăruia dintre noi. Să răspundem cu aceeași generozitate și cu aceeași disponibilitate cu care a răspuns profetul: "Iată-mă, trimite-mă pe mine!"

8 iulie 2007

Pr. Claudiu Dumea


[ Descarcă lecturile şi predica în format audio de pe www.pastoratie.ro... ]
431 accesări.


Alte predici pentru Duminica a 14-a de peste an:

Anul C
4 iulie 2010 - Ep. Petru Gherghel
7 iulie 2013 - Ep. Aurel Percă
3 iulie 2016 - Pr. Iosif Dorcu

[ Index predici și predicatori ]

 



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat