Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 PREDICI LA RADIO IAŞI 

Anul B
Coborârea Sfântului Duh

Fap 2,1-11; Ps 103; Gal 5,16-25; In 15,26-27;16,12-15

Iubiți credincioși, dragi radioascultători,

De fiecare dată când celebrăm Euharistia, trăim în credință misterul care se realizează pe altar, participăm la actul suprem de iubire pe care Cristos l-a realizat cu moartea și învierea sa. Unicul și același centru al liturgiei și al vieții creștine - misterul pascal - dobândește apoi, în diferitele solemnități și sărbători, "forme" specifice, cu semnificații ulterioare și cu daruri speciale de har.

Între toate aceste solemnități, sărbătoarea Rusaliilor se impune prin importanță, pentru că în ea se realizează ceea ce Cristos însuși prevestise a fi scopul întregii sale misiuni pe pământ. În timp ce urca spre Ierusalim, declarase ucenicilor săi: "Am venit să aduc foc pe pământ și cât aș dori ca să fie deja aprins!" Aceste cuvinte își găsesc realizarea lor evidentă la 50 de zile după înviere, la Rusalii, sărbătoare ebraică veche, care în Biserică a devenit sărbătoarea prin excelență a Duhului Sfânt: "Și a apărut un fel de foc... și toți s-au umplut de Duhul Sfânt". Adevăratul foc, Duhul Sfânt, a fost adus pe pământ de Isus Cristos. El nu a furat-o de la zei, cum a făcut Prometeu, așa cum se povestește în mitologie, ci s-a făcut mijlocitor al darului lui Dumnezeu, dobândindu-l pentru noi cu cel mai mare act de iubire din istorie: moartea sa pe cruce.

Cu mare bucurie retrăim și reactualizăm, așadar, în această celebrare liturgică misterul Rusaliilor, coborârea Duhului Sfânt asupra ucenicilor lui Isus, eveniment relatat de pagina din evanghelie în dimensiunea sa familiară și ascunsă și de prima lectură - din Faptele Apostolilor - în dimensiunea sa publică.

Sărbătorim, astfel, nașterea Bisericii, începutul prezenței sale în lume ca Biserică a iubirii, comunitatea frumuseții care mântuiește, icoană vie a Preasfintei Treimi.

Celebrăm astăzi sărbătoarea Rusaliilor, sărbătoarea Bisericii drept comunitate. Dacă sărbătoarea cea mai mare a Mântuitorului este Paștele, sărbătoarea care marchează începutul drumului nostru ca Biserică este sărbătoarea Rusaliilor, 50 de zile după Paști. Ea ne amintește că Biserica s-a născut carismatică, spirituală, prin investitura Duhului Sfânt și nu printr-un proiect făcut la birou.

După înviere, apostolii nu s-au întrebat: Cum vom împlini mandatul Mântuitorului? Cum vom merge la toate neamurile? Cum vom realiza programul de viață a lui Isus în această societate dificilă?

Erau întrebări logice și poate chiar și le-au pus; totuși Mântuitorul îi invitase să stea de-o parte și să aștepte venirea Duhului Sfânt. Tocmai acest lucru l-au făcut la Ierusalim. Duhul Sfânt îi va mișca și le va sugera cum să înceapă, din ce parte să înceapă activitatea, ce anume să spună. Duhul Sfânt va fi cel care le va da entuziasm, elan, intuiție, îndemânare, ușurință în vorbire. Astfel ia naștere Biserica, la fel și astăzi Duhul Sfânt o face să trăiască.

Textul din Evanghelia după sfântul Ioan (20,19-23), pe care l-am ascultat, ne plasează în seara aceleiași zile a Paștelui, când Isus înviat vine în locul unde apostolii erau adunați, le dorește pace, le arată semnele rănilor din mâini și din coastă și, suflând asupra lor, le încredințează mandatul de a continua misiunea sa: "Primiți pe Duhul Sfânt: cărora le veți ierta păcatele, vor fi iertate și cărora le veți ține, vor fi ținute".

Isus încredințează apostolilor săi o misiune în Duhul Sfânt, o misiune care face prezentă de-a lungul veacurilor opera de mântuire.

La 50 de zile după înviere, evenimentul darului Duhului Sfânt se repetă. Textul din Faptele Apostolilor (2,1-11) îi prezentă pe apostoli împreună în rugăciune, fiind prezentă și Maria, mama lui Isus. Pe neașteptate vine din cer un zgomot ca de vânt vijelios. Duhul Sfânt umple casa și se așază pe fiecare dintre ucenici. El instaurează definitiv noua lege, legea iubirii care nu desființează poruncile, ci le duce la desăvârșire și ne pune în stare să le trăim cu libertate și bucurie.

În relatarea evanghelistului Luca, Biserica își citește actul ei de întemeiere, începutul drumului ei pe drumurile lumii. Biserica, așadar, nu este rodul unei decizii omenești, dar izvorăște din Duhul celui înviat.

Ceea ce s-a întâmplat la prima sărbătoare a Rusaliilor, noi o reactualizăm în această liturgie celebrându-l pe Duhul Sfânt, care încă o dată coboară asupra Bisericii și asupra oricărui discipol. Aici și acum, în această catedrală, Duhul celui înviat ni se comunică, dându-ne, mai ales, puterea mărturiei. Se va realiza astfel, ca acum două mii de ani, promisiunea lui Isus: "Veți avea puterea Duhului Sfânt care se va coborî peste voi și îmi veți fi martori la Ierusalim, în toată Iudeea și Samaria și până la marginile pământului".

Astăzi, ca și ieri, Duhul Sfânt acționează în același timp în inima și pe buzele creștinilor care vestesc cu mult curaj evanghelia și în inima și în urechile ascultătorilor care se deschid la puterea plină de transformare a cuvântului.

Așadar, Biserica sărbătorește astăzi originile sale și ne întrebăm: Care este mesajul sărbătorii pentru noi? Cu alte cuvinte, ce anume face Duhul Sfânt în Biserica din timpurile noastre, în noi și în lume?

Uneori, citind statisticile care sunt publicate despre starea de religiozitate în diferite țări, există un sentiment de descurajare.

Dar solemnitatea Rusaliilor ne amintește că, din fericire, există cineva care se gândește la noi, care se gândește să țină vie Biserica și credința noastră. Este Duhul Sfânt care, așa cum recităm în Crez, "este Domnul și de viață dătătorul". Papa Paul al VI-lea spunea: "Biserica nu este un cimitir, nu este un muzeu; este o grădină unde orice plantă are totdeauna o primăvară nouă".

Cu ani în urmă s-a lansat un slogan care era repetat deseori: "Dumnezeu este mort". De câte ori l-au dat pe Dumnezeu drept mort, dispărut și, în schimb, revine mereu în om nevoia după Dumnezeu.

În anul 1927 un scriitor a publicat o carte, "Viitorul unei iluzii", în care vorbea despre dispariția religiei, în timp ce știința ar fi dat omului toate răspunsurile. Câțiva ani mai târziu același autor a publicat o altă carte cu titlul "Trecutul unei iluzii", în care recunoaște că a greșit diagnosticul.

"Biserica este tânără! Timpul nu îmbătrânește Biserica; o face să crească, o provoacă la viață, la plinătate", spunea papa Paul al VI-lea. Când se pare că flacăra credinței este pe punctul de a se stinge, când se pare că Biserica este pe punctul de a dispărea, vine tunetul Rusaliilor, vine vântul Duhului Sfânt care revitalizează totul.

Minunata invocație prezentă în liturgia sărbătorii de astăzi ne întărește credința în puterea și minunea permanentă a Duhului Sfânt în viața Bisericii și a tuturor creștinilor:

"Vino, Duhule Preasfânt,
Și trimite pe pământ
A ta luminoasă rază!
Al săracilor Părinte,
Dătător de cele sfinte,
Vino și ne luminează.
Bunule mângâietor,
Oaspete preaiubitor,
Dulcea noastră răcorire.
Tu în trudă alinare,
În căldură ești răcoare,
Mângâiere în mâhnire.
Peste cei ce ți se-nchină,
Tu revarsă-a ta lumină,
Harul tău îmbelșugat".

Iată de ce trebuie să-l invocăm pe Duhul Sfânt. Iată, mai ales, pentru ce trebuie să redescoperim importanța acțiunii Duhului Sfânt în Biserică și în viața creștinilor!

Există o pagină foarte frumoasă în Conciliul Vatican II, pe care merită să o medităm: "Odată împlinită lucrarea pe care Tatăl a încredințat-o Fiului pe pământ, în ziua Rusaliilor a fost trimis Duhul Sfânt pentru a sfinți necontenit Biserica și, astfel, cei care cred să poată ajunge la Tatăl, prin Cristos, într-un singur Duh. El este Duhul vieții, izvorul apei săltătoare în viața veșnică, prin care Tatăl dă viață oamenilor morți prin păcat, până când va învia în Cristos trupurile lor muritoare. Duhul locuiește în Biserică și în inimile credincioșilor ca într-un templu și în ei se roagă și dă mărturie despre înfiere. El călăuzește Biserica spre tot adevărul, o unește în comuniune și slujire, o înzestrează și o conduce cu diferite daruri ierarhice și carismatice și o împodobește cu roadele sale. Prin puterea evangheliei, el întinerește Biserica, o reînnoiește fără încetare și o duce la unirea desăvârșită cu mirele ei. Căci Duhul și mireasa spun Domnului Isus: «Vino!»" (LG 4).

Iată pentru ce este important Duhul Sfânt!

"Vino, Duhule Sfânt, umple inimile credincioșilor tăi și aprinde în ei focul iubirii tale". A venit pentru a aduce focul pe pământ. Și focul arde, focul încălzește! Să fim atenți să nu stingem acest foc cu viața noastră mediocră și rutinară!

Spunea același papă Paul al VI-lea, citat mai înainte: "Poate fi inert un creștin autentic și reînnoit? Poate fi indiferent, fără vlagă, apatic?" Ne revine datoria de a da răspunsul.

Isus a spus ucenicilor: "Voi îmi veți da mărturie". Ne revine nouă, ucenicilor săi de astăzi, misiunea de a fi martori coerenți, atrăgători, pentru ca flacăra credinței să nu se stingă în noi și în jurul nostru.

Biserica are nevoie de oameni puternici! Este ceasul nostru! "Evanghelia este sămânță, evanghelia este ferment, evanghelia este foc. Nu va putea să piardă în inima credincioșilor energia nativă", spunea același Paul al VI-lea.

Vedeți: unui creștin mediocritatea nu i se iartă. Credința noastră trebuie să fie contagioasă cu cât ne apropiem mai mult de evanghelie. Rusaliile sunt pentru noi o chemare la o angajare mai serioasă în trăirea și mărturisirea credinței. Nu mai este timp pentru un creștinism de fațadă! Și pentru a fi adevărați creștini, mărturisitori convingători, să nu folosim cuvintele, chiar dacă sunt frumoase. Este suficient să trăim credința. Chiar dacă aceasta cere efort. Ba, dimpotrivă, tocmai pentru că cere efort, merită să o trăim! Și apostolii s-au aflat în dificultate la un moment dat. Numai o minune a putut schimba inima apostolilor. Ei, deși l-au văzut pe Cristos înviat și glorioasa sa înălțare la cer, continuau să fie plini de teamă și se simțeau incapabili să îndeplinească ceea ce Învățătorul le ceruse. Minunea are loc cu revărsarea Duhului, întărind promisiunile lui Isus și inima lor s-a transformat în profunzime.

Este începutul acelei Biserici care, după mai bine de două mii de ani, își continuă acțiunea și în zilele noastre. O putem aproape atinge cu mâna, dacă trăim o credință activă, care ne permite să vedem faptele minunate ale lui Dumnezeu. De câte ori, de-a lungul veacurilor, ca și astăzi, s-a arătat acțiunea Duhului în viața atâtor frați și surori, despre care se putea spune: "Este cu adevărat un om inspirat, spune cuvinte și săvârșește fapte care scapă naturii noastre slabe".

Să ne gândim la curajul incredibil al martirilor - și câți suferă chiar și astăzi în atâtea părți ale lumii și își oferă viața pentru apărarea propriei credințe creștine! - care mergeau în întâmpinarea morții cu fața celui care nu cunoaște teama, încât îi uimeau și pe călăii lor!

Dar nu trebuie să ne gândim numai la martiri. Este suficientă mărturia zilnică a atâtor creștini care trăiesc alături de noi; poate noi înșine ne-am uimit uneori în a găsi cuvinte inspirate, fără să ne putem explica de unde ne-au venit în minte asemenea cuvinte. Toți, cred, am avut parte de asemenea experiențe.

Poate dăm prea puțină importanță Duhului Sfânt, care a venit între noi și în fiecare dintre noi, în ziua Mirului nostru și în fidelitate, care continuă să lucreze în noi, în ciuda incoerențelor, distracțiilor și sărăciei noastre.

"Societatea modernă vrea să vadă cum se trăiește credința, mai mult decât cum ar trebui trăită" (Paul al VI-lea).

"Fără Duhul Sfânt, Dumnezeu este departe, Cristos rămâne în trecut, evanghelia este literă moartă, Biserica este o simplă organizație, autoritatea este o dominare, misiunea este o propagandă... Dar în Duhul Sfânt, Cristos înviat este prezent, evanghelia este putere de viață, Biserica este comuniune trinitară, autoritatea este slujire eliberatoare, misiunea sunt Rusaliile!"

"Vino, Duhule Preasfânt... Spală ce e întinat, udă tot ce e uscat, vindecă ce e rănit. Înmoaie tot ce-i împietrit, încălzește ce-i răcit și îndreaptă ce-i greșit. Celor care te cinstesc și pe tine te slujesc, dă-le harul înșeptit".

Amin.

27 mai 2012

Ep. Aurel Percă


[ Descarcă lecturile şi predica în format audio de pe www.pastoratie.ro... ]
394 accesari.


Alte predici pentru Coborârea Sf. Duh (Rusaliile):

Anul B
4 iunie 2006 - Pr. Claudiu Dumea
31 mai 2009 - Ep. Petru Gherghel
24 mai 2015 - Pr. Iulian Tancău
20 mai 2018 - Ep. Aurel Percă

[ Index predici și predicatori ]

 



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat