Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 PREDICI LA RADIO IAŞI 

Anul A
Duminica a 27-a de peste an

Is 5,1-7; Ps 79; Fil 4,6-9; Mt 21,33-43

Iubiți credincioși, dragi radioascultători,

Suntem în plină toamnă. E sezonul în care se culeg strugurii și vinul fierbe în butoaie. Nu întâmplător liturgia ne propune pentru această duminică texte biblice care se potrivesc perfect cu sezonul în care ne aflăm; texte care ne vorbesc despre vie, despre struguri, despre vițe și mlădițe.

În prima lectură, l-am auzit pe profetul Isaia cântând imnul închinat viei Domnului: "Vreau să cânt o cântare de dragoste pentru iubitul meu. Iubitul meu avea o vie". În psalmul responsorial am ascultat rugăciunea psalmistului pentru via Domnului: "Dumnezeule Sabaot, întoarce-te! Privește din cer și vezi, vizitează via aceasta! Ocrotește ceea ce a plantat dreapta ta și pe fiul omului pe care l-ai întărit pentru tine!". Isus, în textul evanghelic, ne vorbește și el despre vie și despre viticultori.

Via despre care vorbește profetul Isaia este poporul evreu. Dumnezeu a ales acest popor, l-a eliberat din Egipt, l-a plantat în Țara Făgăduită, așa cum se plantează o vie; i-a acordat toate îngrijirile, așa cum face un viticultor cu via sa. Toamna, când stăpânul merge să culeagă struguri, deziluzie totală: "Ce ar mai fi trebuit să fac pentru via mea și nu am făcut? De ce, așteptându-mă să facă struguri, a făcut aguridă?". Mâniat, stăpânul a nimicit via, i-a smuls gardul și vitele au călcat-o în picioare, au năpădit-o spinii și mărăcinii. Poporul meu - se plânge Domnul - s-a sălbăticit; în loc să producă fapte bune, de dreptate, nu a produs altceva decât revoltă, neascultare, infidelitate, nelegiuire, vărsare de sânge.

Psalmistul, în psalmul responsorial, descrie cum, odată cu distrugerea Ierusalimului și ducerea evreilor în robie de către Nabucodonosor, via Domnului a fost pustiită: "Pentru ce i-ai spart acum zidul, încât toți trecătorii o jefuiesc? O pustiește mistrețul din pădure și o pasc animalele sălbatice".

În parabola lui Isus din textul evanghelic, nu este via care s-a revoltat, ci oamenii, viticultorii. Și în acest caz, ce va face Dumnezeu? După Isaia, Dumnezeu distruge via. Isus însă nu vorbește despre distrugerea viei. Promisiunile lui Dumnezeu rămân neschimbate, viticultorii, arendașii vor fi schimbați. Via, adică împărăția lui Dumnezeu va rămâne, dar va fi dată altui popor care va aduce roade.

Este o aluzie transparentă la soarta poporului lui Israel. Acesta i-a respins pe profeții trimiși de Dumnezeu la el și, în cele din urmă, l-a ucis și pe Fiul lui Dumnezeu. De aceea, poporul a fost risipit printre popoarele străine și a fost înlocuit cu un alt popor care va moșteni promisiunile.

Acest alt popor, căruia i-a fost încredințată împărăția lui Dumnezeu suntem noi creștinii, care alcătuim Biserica lui Cristos. Noi suntem acum via Domnului; Dumnezeu nu o va mai distruge, nu va mai distruge Biserica, deoarece Biserica este trupul lui Cristos. Dacă Biserica ar dispărea, Cristos ar fi un cap fără trup.

După primul Israel al lui Dumnezeu care a fost poporul evreu, după al doilea Israel care este poporul creștin, adică Biserica, nu va mai fi un al treilea Israel. Biserica nu va dispărea, fiindcă avem promisiunea lui Cristos că puterile iadului nu o vor birui.

În schimb, pot dispărea persoane individuale, creștini, care intră în componența Bisericii, căci mlădițele care se separă de viță, adică de Cristos, sunt tăiate, se usucă și sunt aruncate în foc. Aceeași soartă pot să o aibă și porțiuni întregi din Biserică.

Cunoaștem drama Bisericii din Asia Mică, atât de înfloritoare în primele secole, cu sute, mai exact cu 900 de episcopii. Ce a mai rămas din această Biserică glorioasă astăzi? Câteva pâlcuri de creștini, pe care musulmanii încearcă în momentul de față să-i lichideze complet.

Aceeași a fost soarta Bisericii din Africa de Nord, cu 300 de episcopii pe vremea sfântului Augustin.

Nu aceeași soartă va fi și soarta Europei? Europa - apostată de la credință, coruptă și corupătoare - care îl refuză pe Cristos, pe Fiul lui Dumnezeu, nu va deveni oare în câteva decenii, Uniunea Europeană - Uniunea Islamică a Europei? În această direcție se îndreaptă Europa.

Dumnezeu va lua via și o va da altor popoare, care vor aduce roade. Căror popoare? Probabil popoarele din lumea a III-a, din Africa.

Iubiți credincioși, dragi radioascultători,

Cuvântul lui Dumnezeu din Liturghia de astăzi ne invită pe unul fiecare dintre noi la un examen sincer de conștiință. E momentul acum să ne întrebăm: ce fel de mlădițe suntem noi? Mlădițe unite cu vița, cu Cristos, cu cuvântul său, cu sacramentele sale? Circulă în noi, de la Cristos, seva, viața divină, viața harului sfințitor? Producem roade de viață creștină? Sau suntem mlădițe bolnave, care nu produc decât struguri sălbatici, aguridă? Sau, poate și mai rău, suntem mlădițe rupte complet de viță, de Cristos, mlădițe uscate, lipsite de viață.

Știința medicală a făcut în zilele noastre progrese incredibile. Un chirurg poate pune la loc o mână tăiată complet sau un picior tăiat complet, dar niciun viticultor nu poate să pună la loc o mlădiță ruptă, separată de viță. Nu poate să facă să treacă din nou seva de viață divină de la viță la mlădiță. Cristos, medicul, chirurgul divin, poate face această operație, poate face să aibă din nou viață omul păcătos, omul mort în păcatele sale. Cu o condiție: să accepte să se convertească, să facă pocăință.

Pentru aceasta noi ne rugăm acum cu psalmistul:

"Doamne, Dumnezeul Sabaot, fă-ne să ne întoarcem,
fă să strălucească fața ta și vom fi mântuiți!
Atunci nu ne vom mai abate de la tine,
tu ne vei da viață și vom invoca numele tău. Amin.

8 octombrie 2017

Pr. Claudiu Dumea


[ Descarcă lecturile şi predica în format audio de pe www.pastoratie.ro... ]
485 accesări.


Alte predici pentru Duminica a 27-a de peste an:

Anul A
5 octombrie 2008 - Pr. Lucian Farcaș
2 octombrie 2011 - Pr. Viorel Ababei
5 octombrie 2014 - Pr. Felician Tiba

[ Index predici și predicatori ]

 



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat