Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 PREDICI LA RADIO IAŞI 

Anul A
Duminica a 4-a din Advent

Is 35,1-6a.10; Ps 145; Iac 5,7-10; Mt 11,2-11

Iubiți credincioși, dragi radioascultători,

Cu pași repezi ne apropiem de sărbătoarea nașterii Domnului. Suntem în duminica a patra din Advent. Ieri, astăzi, mâine. Sunt trei cuvinte fundamentale pentru creștini și pentru Liturghie. Trecutul este reactualizat în celebrarea de astăzi și devine garanție pentru viitor. Adventul este privire spre acest semn care ne-a însemnat și pe noi: harul lui Dumnezeu, timp de trezire din somnul obișnuințelor și al neglijențelor, timp de veghere, după cum ne îndeamnă cuvântul evangheliei.

Dar ce înseamnă a veghea? În Dicționarul Explicativ al Limbii Române, verbul "a veghea" are trei sensuri: a sta treaz noaptea, a nu dormi; a îngriji un bolnav, stând noaptea la căpătâiul lui; a păzi, a sta de strajă. Toate aceste trei sensuri sunt valabile astăzi pentru Biserica lui Cristos. Într-adevăr, uneori avem impresia că în jurul nostru se coboară o noapte tot mai neagră. Domnul Isus ne îndeamnă să veghem, să nu dormim, să avem grijă să nu ni se stingă candela.

În Talmudul evreiesc ni se dă un exemplu de astfel de veghere: "Veghează la gândurile tale, pentru că ele vor fi cuvinte. Veghează la cuvintele tale, pentru că ele vor deveni fapte. Veghează la faptele tale, pentru că ele vor deveni obiceiuri. Veghează la obiceiurile tale, pentru că ele vor deveni caracterul tău. Veghează la caracterul tău, pentru că el va fi destinul tău".

În acest timp de veghere, Biserica ne propune mai multe modele de oameni sfinți din istoria mântuirii, care au vegheat cu o grijă neobosită să împlinească planul lui Dumnezeu. Duminicile trecute am auzit despre sfântul Ioan Botezătorul, care în post, rugăciune și predicare a pregătit calea venirii Domnului. La 8 decembrie, în solemnitatea Neprihănitei Zămisliri, am ascultat și admirat "da"-ul necondiționat al Mariei la vestea îngerului. Răspunsul ei s-a transformat în rugăciune: "Iată slujitoarea Domnului, fie mie după cuvântul tău".

În această duminică, în centrul evangheliei este figura sfântului Iosif. Evanghelistul Matei precizează că Iosif, soțul Mariei, era un om drept. Însă, el se confruntă dintr-o dată cu cel puțin două dificultăți majore: Maria va avea un copil, deși ei sunt doar logodiți; iar acest copil nu este al său. Care ar fi fost reacția cea mai potrivită? Legea răspundea fără echivoc: persoanele aflate în situația Mariei vor fi executate prin omorâre cu pietre, așa cum citim în Cartea Deuteronomului. Însă, Iosif, deși cunoștea prevederile Torei, nici nu se gândește la așa ceva. Dimpotrivă, nu voia să o facă de rușine înaintea lumii. De aceea, și-a pus în gând s-o lase pe ascuns. În această criză sufletească, Iosif primește sfatul îngerului. Astfel, Maria devine soția lui, iar pruncul ei devine moștenitorul lui Abraham și succesorul lui David. Decizia lui Iosif este la fel de crucială ca și cea a Mariei. Familia care l-a primit pe Mesia pășea cu Dumnezeu la orice pas și orice pas însemna o decizie crucială. Pentru ei, viața nu era un șir de simple întrebări, ci o succesiune de manifestări providențiale în care alegeau să se implice cu toată ființa. Ce lecție frumoasă! Când te confrunți cu o problemă, nu alerga repede la un altul să te plângi de necazul tău. Spune-i cu umilință Domnului și prin rugăciunea ta umilă vei găsi rezolvare. Și mai profundă este rapiditatea cu care Iosif ascultă de glasul îngerului. Trezindu-se din somn, Iosif a făcut după cum i-a poruncit îngerul Domnului și a luat-o la sine pe soția lui.

Iubiți credincioși, dragi radioascultători,

Una dintre cele mai mari ispite ale timpului nostru este amânarea: "Lasă, voi face mâine lucrul acesta. De mâine încep să lucrez la un proiect. De mâine mă las de un viciu". Prea des ne lăsăm seduși de această ispită a amânării, că mai e și mâine o zi. Și astfel, nu ne îndeplinim toate îndatoririle de om și creștin. Avem și îndemnul proverbului românesc: "Nu lăsa pe mâine ce poți face astăzi".

Se spune că odată o broscuță a încercat să traverseze, din săritură în săritură, un drum prăfuit. Dar, după o săritură, a aterizat într-o urmă adâncă de roată, lăsată de numeroasele vehicule care trecuseră pe acolo. În zadar a sărit broasca încoace și încolo, încercând să escaladeze peretele abrupt care o ținea prizonieră. În cele din urmă, s-a întâmplat că un grup de broaște, prietene de-ale ei, au trecut pe acolo și au început să o încurajeze să iasă afară din groapă. "Nu pot", a răspuns ea deznădăjduită, "am încercat și iar am încercat, și iar am încercat, dar, pur și simplu, nu pot". Prietenele ei, cu ochi bulbucați, au stăruit la ea ca să se răzgândească și să încerce din nou. Dar broscuța noastră a refuzat. În cele din urmă, prietenele ei au plecat și au lăsat-o în nenorocirea și amărăciunea ei. Mai târziu, în aceeași zi, au întâlnit-o țopăind veselă pe malul râului. "Credem că vei rămâne pentru totdeauna în groapa aceea. Cum ai reușit să ieși afară din ea?", au întrebat ele, cu vădit interes. "Păi, a trebuit să ies", a răspuns broscuța noastră, "pentru că venea camionul".

În mediile studențești, mai circulă pe ușa din dos o vorbă care spune că "există trei zile înainte de pregătirea unui examen: seara dinaintea examenului, noaptea dinaintea examenului și dimineața dinaintea examenului". E vădit în această zicală ironia amânării pregătirii temeinice. De ce oare trebuie să așteptăm să ne amenințe camionul sau un examen? Nu e mai bine să facem o schimbare mai devreme? Poate că ești și tu într-o urmă de roată, într-o groapă, însă, dacă ai suficientă voință, poți ieși de acolo. Nici un alt timp nu este mai potrivit decât acum, în Advent. Sfântul Iosif, într-o atitudine de profundă veghere, a produs imediat o schimbare în viața sa. Trezindu-se din somn, Iosif a făcut după cum i-a poruncit îngerul Domnului.

Dar de ce ar trebui să veghem? Sau care este motivația vegherii noastre? O povestioară spune că un înger mic a plecat să viziteze universul, însoțit de un înger mai mare. În călătoria lor, ei au trecut pe lângă spirale de galaxii și sori strălucitori. Apoi, au străbătut distanțe infinite pentru a ajunge la o galaxie de cinci miliarde de stele. Apropiindu-se de ceea ce numim noi "sistemul solar", îngerul călăuzitor a îndreptat atenția colegului către o sferă mică, ce se învârtea încet în jurul axei sale și l-a întrebat: "Cum ți se pare?". "Foarte mică și murdară", a răspuns îngerul mic. "Ce este special în legătură cu ea?". Cu suflarea întretăiată, îngerul mic îl ascultă pe însoțitorul său, care i-a dezvăluit adevărul că această planetă nesemnificativă și nici prea curată este renumita planetă vizitată de un prinț deosebit. "Vrei să spui că slăvitul nostru prinț a coborât în persoană pe bulgărele acesta periferic? De ce ar fi făcut-o? Vrei să spui că el s-a aplecat atât de jos, încât să devină una cu acele creaturi, care mișună pe această minge plutitoare?" "Exact acest lucru vreau să-l spun", a răspuns îngerul ghid, "și cred că lui nu i-ar plăcea să te audă vorbind disprețuitor despre ființele de acolo, pentru că, oricât de ciudat ți s-ar părea, el le iubește; el a coborât la ele pentru ca să le ridice și să devină asemenea lui". Finalul acestei povestiri ne lasă în fața unui înger căzut pe gânduri, care se luptă să pătrundă ceea ce este peste puterea lui de înțelegere.

Nu este așa că și tu, credincios sau ascultător drag, ești copleșit de profunzimea acestui gând? Însă, acesta este adevărul. Isus iubește atât de mult lumea noastră, încât s-a născut în ea. O iubește atât de mult, încât nu renunță la ea și continuă să lucreze pentru ea. Isus ne iubește pe noi, creaturile care mișunăm pe pământ, încât va reveni pentru a ne lua să locuim cu el.

Acesta este cântecul Betleemului, pe care îl vom auzi: De ce a venit Mesia chiar la noi? Umple linia punctată din dreptul acestei întrebări cu numele tău și uimește-te, ca păstorii, ca magii, apoi cântă ca îngerii, cântă cu îngerii, cu întreaga familie a lui Isus. Pentru că el vine iar, duminica viitoare!

18 decembrie 2016

Pr. Cristian Bîrnat


[ Descarcă lecturile şi predica în format audio de pe www.pastoratie.ro... ]
530 accesari.


Alte predici pentru Duminica a 4-a din Advent:

Anul A
23 decembrie 2007 - Pr. Iosif Dorcu
19 decembrie 2010 - Pr. Eduard Soare
22 decembrie 2013 - Pr. Claudiu Dumea

[ Index predici și predicatori ]

 



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat